Vitamina D joacă un rol cheie în activarea sistemului imunitar al organismului, au demonstrat cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, al căror studiu a fost publicat în ediția online a revistei Nature Immunology, informează AFP.
Această descoperire a cercetătorilor danezi explică motivul pentru care limfocitele (celulele T), veritabili soldați ai sistemului imunitar, care distrug bacteriile și virusurile din organism, sunt mai puțin active în cazul pacienților care au concentrații reduse de vitamina D.
Echipa coordonată de medicul Carsten Geisler a demonstrat că limfocitele au nevoie de vitamina D pentru a trece la acțiune, iar o carență a vitaminei D în sânge le face să „doarmă”.
„Atunci când o celulă T este expusă în fața unui agent patogen străin, ea desfășoară un dispozitiv de semnalizare, sau o «antenă», denumit receptor de vitamina D, cu ajutorul căruia ea începe să caute aceste vitamine în fluxul sangvin. Acest lucru înseamnă că celula T are nevoie de vitamina D, iar în lipsa acesteia, activarea celulei este oprită”, a explicat Carsten Geisler. „Dacă celulele T nu găsesc suficiente cantități de vitamina D în sânge, ele nu vor începe să se mobilizeze”, a precizat Geisler.
În opinia cercetătorilor danezi, celulele T umane care „dorm” nu prezintă nici receptorul de vitamina D, nici o anumită enzimă, denumită PLC-gamma 1, activată de vitamina D, care permite celulei T să producă o reacție specifică împotriva agentului patogen.
„Oamenii de știință știu de mult timp deja că vitamina D este importantă pentru absorbția calciului și că ea este implicată în lupta anumitor maladii precum cancerul și scleroza în plăci, însă ceea ce am realizat noi se referă la rolul crucial pe care această vitamină îl are în activarea sistemului imunitar”, au explicat autorii studiului.
Un număr de 40 de experți din diverse țări, coordonați de medicul neurolog David Servan-Schreiber, au lansat recent un apel pentru a sensibiliza autoritățile publice să sprijine mai mult cercetările științifice care vizează rolul avut de vitamina D în organism.
În opinia acestor experți, trei sferturi dintre europeni prezintă carențe de vitamina D.
Vitamina D are particularitatea de a fi puțin prezentă în alimentație, ea regăsindu-se în principal în carnea de pește. Ea este sintetizată mai ales de către piele, sub acțiunea razelor ultraviolete. Această vitamină poate fi administrată însă și sub forma unor suplimente alimentare.