Anchetă DIICOT

Visul de îmbogățire a doi suceveni, tată și fiu: au fabricat o clonă pentru citirea cardurilor, însă au dat greș la un bancomat din Suceava



Dispozitiv realizat pentru clonarea cardurilor din bancomate
Dispozitiv realizat pentru clonarea cardurilor din bancomate

Un caz interesant, care arată că preocupările infracționale ale sucevenilor pot fi și ingenioase, este anchetat de structurile de combatere a crimei organizate. Un bărbat în vârstă de 47 de ani și fiul său, ambii originari din comuna Udești, sunt puși sub acuzare pentru trei infracțiuni din sfera infracționalității informatice. Cei doi sunt acuzați că au adunat de pe internet date și au comandat dispozitive electronice, plăci electronice, benzi magnetice, etc și au fabricat într-un mic atelier deținut acasă un dispozitiv de tip skimming – pentru copiere de date carduri bancare, pentru a scoate ulterior bani din conturile posesorilor. O metodă prin care se pot face bani foarte mulți, însă care a eșuat pentru cei doi, chiar la bancomatul din Suceava pe care au încercat să monteze dispozitivul de copiere a datele de pe banda magnetică a cardurilor bancare.
Trei încercări eșuate, în aceeași seară, de a se conecta la sistemul BCR
Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Suceava au adunat date cu privire la faptul că ulterior datei de 28 mai 2019, Gigel Iavni, în vârstă de 47 de ani, din Udești, cu domiciliul în Dumbrăveni, alături de Ionuț Iavni, în vârstă de 25 de ani, din satul Chilișeni, comuna Udești, fiul primului, au fabricat și deținut un dispozitiv tip Card Reader (cititor de carduri bancare) care se montează la bancomate și prin intermediul căruia se copiază datele de pe banda magnetică a cardurilor bancare, cu scopul de a falsifica carduri bancare prin inscripționarea datelor obținute ilegal, care ulterior pot fi folosite la efectuarea de retrageri de numerar, în mod fraudulos, din conturile persoanelor vătămate.
După ce au reușit să confecționeze dispozitivul, cei doi au vrut să dea marea lovitură în seara zilei de 4 august a.c..
Din cercetări rezultă că cei doi s-au deplasat la BCR – Sucursala Obcini și s-au oprit la un ATM. În trei rânduri, aceștia au stat la ATM câte două-trei minute și au încercat să monteze dispozitivul confecționat acasă.
Cercetările ulterioare ale structurilor de combatere a crimei organizate au arătat că cei doi aveau în acea seară asupra lor un dispozitiv de culoare verde (dispozitiv construit artizanal de tip skimming – pentru copiere date carduri bancare)o placă de aluminiu și un card bancar. Cei doi au încercat să atașeze dispozitivul la ATM, în dreptul fantei de introducere, în scopul accesării sistemului informatic bancar și obținerii de date informatice. Acțiunea nu a reușit, în sensul că cei doi nu au reușit să conecteze dispozitivul la sistemul informatic BCR.
Multitudine de dispozitive ridicate de la domiciliile celor doi
Încercările repetate din seara zilei de 4 august au dus la declanșarea unei anchete de către structurile de combatere a crimei organizate. S-au adunat date, cei doi au fost identificați și monitorizați, iar pe 23 septembrie polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, cu sprijinul celor de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, au efectuat 3 percheziții la locuințele suspecților din localitățile Chilișeni și Dumbrăveni și au pus în executare 2 mandate de aducere întocmite pe numele celor doi. În urma perchezițiilor, a fost descoperit un atelier de confecționare a dispozitivelor electronice tip skimming. Din locuințele suspecților au fost ridicate telefoane mobile, tablete, calculatoare, laptopuri, dispozitive de citire și inscripționare a benzilor magnetice de pe carduri, părți componente ale unui bancomat, dispozitive electronice cu minicameră și baterie, plăci electronice, plăci din aluminiu decupate artizanal destinate a fi introduse în fanta unui ATM, câteva zeci de plasticuri tip card – blank-uri, precum și mai multe documente. Așadar, cei doi erau cât se poate de conectați la obiectivul de a crea dispozitivul care prezenta, în esență, un vis de îmbogățire rapidă.
Sunt cercetați în libertate, sub control judiciar
Din păcate pentru ei, tentativa a fost eșuată, iar după perchezițiile din 23 septembrie cei doi au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de „deținere de instrumente în vederea falsificării de valori”, „operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice” și „tentativă la accesul ilegal la un sistem informatic”. În acest domeniu infracțional, legea pedepsește aproape la fel de aspru și tentativa.
Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore după percheziții, după care au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.
Procurorii DIICOT continuă ancheta, în vederea stabilirii întregii activități infracționale și a trimiterii în judecată a inculpaților.
Cei doi inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.
Fraudă informatică de mari dimensiuni care are în prim-plan suceveni
Procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat recent un alt dosar privind fraude informatice. Este vorba de un mod de operare diferit și la un cu totul alt nivel, în sensul că s-au creat prejudicii majore.
În urma unei anchete de ani de zile, care a presupus inclusiv colaborarea cu autorități judiciare din alte state și cu ofițerii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București, s-a stabilit că o grupare constituită încă din anul 2011 reușea să retragă bani din conturile clienților unei bănci italiene.
Inculpații trimiteau mesaje tip spam către adrese de email ale clienților băncii, mesaje care conțineau scrisori prin care încercau să îi determine pe aceștia să acceseze linkuri către pagini web clonă (scam). Păgubiții credeau că intră pe pagina oficială a unității bancare, însă intrau pe acea copie, unde li se cerea introducerea datelor de acces la conturile lor bancare (user/nume utilizator și parolă de acces), aceste date fiind utilizate ulterior în vederea accesării fără drept a conturilor și efectuării de operațiuni frauduloase. Urma apoi efectuarea de transferuri de bani de pe aceste conturi pe cardurile bancare Poste Italiane SPA procurate prin diverse mijloace de membrii grupului infracțional și folosite ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri.
Procurorii au trimis în judecată 25 de inculpați, din care mai mult de jumătate sunt din județul nostru, cei mai mulți din Rădăuți.
Procesul a început la Tribunalul Suceava.



Recomandări

Caravana „Bună ziua, schimbare!” ajunge în premieră în județul Suceava, la Marginea, unde locuitorii vor beneficia de acces mai ușor la servicii financiare și tehnologie

Caravana „Bună ziua, schimbare!” ajunge în premieră în județul Suceava, la Marginea, unde locuitorii vor beneficia de acces mai ușor la servicii financiare și tehnologie

Bărbați suspectați de infracțiuni informatice, reținuți în urma unor percheziții domiciliare

Bărbați suspectați de infracțiuni informatice, reținuți în urma unor percheziții domiciliare