Situații de urgență

Viscolul și gerul au paralizat județul Suceava



Un echipaj de poliție i-a întors din drum pe cei care voiau ieri să circule pe DN 17, din Suceava spre Păltinoasa
Un echipaj de poliție i-a întors din drum pe cei care voiau ieri să circule pe DN 17, din Suceava spre Păltinoasa

Viscolul puternic și temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile au paralizat județul Suceava. Condițiile meteorologice nefavorabile au determinat autoritățile județene să ia decizia suspendării cursurilor în toate grădinițele, școlile și liceele sucevene, elevii având încă două zile de vacanță. Viscolul puternic de sâmbătă și duminică au pus probleme serioase drumarilor suceveni, care au reușit totuși să păstreze deschise căile rutiere din județ. Singurul drum blocat din județul Suceava a fost DN 17, între localitățile Suceava și Păltinoasa. Hotărârea de închidere a drumului a fost luată ieri, de la ora 11:00 ca urmare a vizibilității extrem de scăzute pe această porțiune, de sub 10 metri. Viscolul puternic și gerul au cauzat probleme mari și în alimentarea cu energie electrică a mai multor localități, până la închiderea ediției satul Chiril din comuna Crucea fiind în continuare nealimentat cu energie.
Viscolul și zăpada abundentă au creat probleme în zona estică a județului Suceava
Codul galben de ninsoare și viscol instituit de meteorologi începând de sâmbătă dimineață și până duminică la ora 22.00, a afectat circulația rutieră pe drumurile naționale și județene, unde s-a circulat în condiții grele de iarnă. Ninsorile începute în timpul nopții de sâmbătă spre duminică și vântul puternic care a viscolit zăpada, au creat probleme mai ales în zona de podiș, mult mai expusă vântului care a viscolit zăpada și a făcut drumurile greu practicabile. Peste toate acestea, temperaturile scăzute și zăpada au afectat și circulația pe calea ferată, trenurile având mai toate întârzieri față de orarul normal de circulație. Chiar dacă condițiile de vizibilitate au fost apropiate de cele extreme, Aeroportul Suceava a rămas deschis pe timpul zilei de duminică.
DN 17, închis circulației rutiere între Suceava și Păltinoasa, ieri de la ora 11.00, până la ora 20.00
În condiții grele de ger puternic, vânt tăios, ninsori și viscol, circulația rutieră s-a desfășurat anevoios pe drumurile naționale DN 2 și DN 17, din jurul municipiului Suceava. Din cauza direcției vântului care viscolea zăpada căzută pe DN 17, duminică dimineață, în jurul orei 11.00, poliția rutieră a luat decizia închiderii tronsonului de drum DN 17, cuprins între localitățile Șcheia și Păltinoasa, oferindu-se ca rută alternativă drumul național DN 2E, dintre Fălticeni și Gura Humorului. Echipajele de poliție au fost prezente la intersecția DN 17 cu centura municipiului Suceava, și i-au întors din drum pe toți cei care doreau să se deplaseze spre Gura Humorului. Din cauza viscolului puternic și a vizibilității scăzute sub 10 metri, DN 17 în zona satelor Stroiești – Ilișești avea dune și suluri de zăpadă pe carosabil, care se formau cu mare repeziciune, în ciuda eforturilor făcute de drumarii care au circulat în permanență cu utilajele cu lame pe acest tronson expus de drum. Începând cu ora 11.00, odată cu decizia închiderii drumului național DN 17, două echipaje ale poliției rutiere întorceau din drum pe toți șoferii care voiau să intre pe acest tronson de drum închis. La fața locului am vorbit și noi cu câțiva șoferi care au trebuit să facă cale întoarsă, de la intersecția DN 17 cu centura municipiului Suceava. Unul dintre ei ne-a declarat: ”Încercam să merg la Gura Humorului, la niște rude, dar e blocat tot, la Ratoș și ne-am întors prin comune. Aici văd că nu ne lasă. Cred că mă întorc înapoi acasă, dar nu știu pe unde că e blocat tot, prin comune era blocat, nici nu au intrat cu sărărița, cu nimic…” Un șofer din Cluj a fost întors din drum de polițiști, în timp ce voia să pornească la drum spre casă, împreună cu copiii și soția. El ne-a declarat: ”Spre Cluj-Napoca vrem să mergem. Acum o oră drumul încă nu era închis, se putea circula, am vorbit prin stație, acum e închis, nu ne dau voie să mergem. Ce vom face, vedem, încercăm să înnoptăm aici în Suceava. Până ni se dă drumul, vedem ce facem. Sunt cu familia, copiii, sunt toți în mașină.” La fața locului am putut sta de vorbă și cu comisarul Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de poliție Suceava, care a declarat: ”Împreună cu celelalte autorități competente, polițiștii suceveni au decis închiderea accesului vehiculelor pe un segment de drum DN 17, de la ieșirea din municipiul Suceava până în localitatea Păltinoasa. Este vorba de un segment de 30 de kilometri pe care traficul este închis complet. Au fost identificate pentru șoferi rute alternative, inclusiv pentru a se deplasa către DN 2. În acest moment venim cu colegii de la Poliția Rutieră chiar din zona blocată, unde nu se află nici o mașină rămasă înzăpezită. De altfel, pe zona respectivă nu se află rămas nici un vehicul, toate mașinile fiind oprite la ieșirea din localitatea Păltinoasa precum și la ieșirea din municipiul Suceava.” Aseară, la ora 20.00 drumul național DN 17 a fost redeschis.
Pe drumurile din județ s-a circulat în condiții de iarnă
Greu s-a circulat și pe DN 2, mai ales în zonele mai expuse spre orașul Siret, zona Ratoș fiind cunoscută din acest punct de vedere. În același timp, din cauza gheții formată pe carosabil, mai multe tiruri nu au putut urca pe DN 17 la intrarea în municipiul Suceava, dinspre comuna Șcheia, șoferii fiind nevoiți să monteze lanțuri antiderapante pentru a tranzita zona. Peste 200 de polițiști și 100 autospeciale de poliție au fost în teren de-a lungul întregii zile, în punctele nevralgice ale infrastructurii rutiere din județ, asigurând buna desfășurare și în siguranță a traficului rutier.
Ieri după amiază, în jurul orei 16.30, din cauza vizibilității scăzute sub 10 metri și a viscolului deosebit de puternic, drumul național DN 17 era în continuare închis circulației, circulația fiind deviată în continuare pe DN 2E. De asemenea, traficul a fost restricționat pentru mașinile de mare tonaj în zona pasului Mestecăniș, pe tronsonul Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei. Restricționarea pentru perioade scurte de timp a traficului greu peste 7,5 tone a fost făcută în vederea curățării carosabilului și împrăștierii de materiale antiderapante. „Din cauza ninsorilor abundente și a circulației mașinilor de mare tonaj, utilajele de deszăpezire nu reușeau să intervină în timp util pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. Din acest motiv s-a luat decizia restricționării traficului, astfel încât utilajele să poată îndepărta zăpada”, a declarat Constantin Harasim, prefectul județului Suceava. Pe celelalte drumuri din județ circulația se desfășura aseară în condiții de iarnă.
Circulația rutieră din județul Suceava s-a desfășurat ieri cu dificultate atât pe drumurile naționale, cât și pe cele județene. Prefectul Constantin Harasim a declarat că în cursul zilei de ieri nu au fost semnalate blocaje în trafic, însă circulația se desfășoară cu dificultate din cauza viscolului puternic. El a arătat că duminică dimineață a fost semnalată o problemă pe E 85, la Vadu Moldovei, unde remorca unei mașini de mare tonaj a fost spulberată de viscolul puternic și aruncată în decor, pe carosabil rămânând doar capul tractor.
În același timp, șeful Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, Radu Avădanei, a precizat că pe drumurile județene s-a circulat în condiții de iarnă, nefiind înregistrate porțiuni de drumuri blocate. Radu Avădanei a precizat că circulația rutieră pe drumurile județene a fost îngreunată de vizibilitatea extrem de scăzută și de zăpada spulberată pe carosabil, utilajele intervenind în permanență pentru înlăturarea acesteia de pe drumuri. El a arătat că în cursul zilei de ieri, pe drumul județean din zona Forăști vizibilitatea era aproape de zero, mașinile din trafic fiind dirijate de utilajele de intervenție până în zone sigure. Radu Avădanei a mai precizat că pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, Transrarăul a fost deschis circulației rutiere.
Municipiul Fălticeni și mai multe localități riscau să rămână fără apă în urma unei avarii la rețeaua electrică
O avarie la rețeaua electrică din comuna Baia era să lase fără apă potabilă întreg municipiul Fălticeni, precum și mai multe localități învecinate. Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat că cea mai mare problemă înregistrată ieri a fost cea de la stația de alimentare cu apă de la Baia, care a rămas fără energie electrică după o avarie apărută la rețea. Cătălin Coman a spus că a discutat cu reprezentanții E.ON, trei echipe intervenind în zona Fălticeni pentru remedierea problemelor. El a spus că echipele E.ON au reușit după câteva ore de intervenție să remedieze temporar problema, astfel încât stația de alimentare cu apă potabilă nu a fost oprită în totalitate. „După oprirea curentului electric s-au blocat pompele, riscând să înghețe și să fi oprită total alimentarea cu apă a municipiului Fălticeni. Problema este rezolvată temporar, cei de la E.ON făcând o improvizație pentru a asigura alimentarea stației cu energie electrică”, a declarat primarul din Fălticeni. El a arătat că oprirea pompelor de la stația de apă de la Baia nu a afectat alimentarea cu apă a consumatorilor din Fălticeni, mai puțin a celor care locuiesc în zonele mai înalte ale municipiului, având în vedere că rezervoarele nu s-au golit în totalitate până la reluarea alimentării cu energiei electrică a stației de la Baia.
Cătălin Coman a mai adăugat că tot de ieri dimineața, mai mult de jumătate dintre locuitorii municipiului Fălticeni nu au avut curent electric, ca urmare a avarilor din rețeaua de distribuție. Coman a spus că problemele au fost rezolvate parțial până ieri seara, însă în aproape întreg municipiul furnizarea energiei electrice se întrerupea pe perioada scurte de timp.
Satul Chiril din comuna Crucea nu a fost alimentat ieri cu energie electrică
Până la închiderea ediției, o singură localitate din județul Suceava a rămas nealimentată în totalitate cu energie electrică. Este vorba despre satul Chiril, din comuna Crucea, acolo unde echipele de intervenție nu au reușit ieri să remedieze avariile din rețea. E.ON a informat în cursul zilei de ieri că viscolul puternic, căderile de zăpadă și temperaturile extrem de reduse au cauzat mai multe avarii în zona Moldovei, inclusiv în județul Suceava, în special la liniile electrice aeriene de medie tensiune ce deservesc localități din mediul rural. „În cursul zilei de ieri echipele Delgaz Grid au intervenit în permanență în această periodă, și, în ciuda condițiilor neprielnice, au remediat în bună măsură avariile apărute”, se arată într-un comunicat.
Prefectul județului, Constantin Harasim, a precizat, că ieri dimineață alte două localități sucevene, Bosanci și Cumpărătura, au rămas în totalitate fără energie electrică. Harasim a precizat că echipele E.ON au remediat problemele după câteva ore de intervenții la rețelele electrice.
Toate unitățile școlare din învățământul preuniversitar vor fi închise astăzi și mâine
Toate grădinițele, școlile și liceele sucevene vor fi închise în zilele de luni și marți, respectiv 9 și 10 ianuarie 2017. Decizia a fost luată în ședința de sâmbătă după-amiază a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, elevii având astfel încă două zile de vacanță. Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a declarat că hotărârea a fost luată în condițiile în care pentru zilele de luni și marți se anunță temperaturi extrem de scăzute. „Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca preșcolarii și elevii, inclusiv cei din învățământul liceal, să nu meargă la cursuri la începutul săptămânii viitoare, în zilele de luni și marți”, a declarat Constantin Harasim. El a adăugat că decizia a fost transmisă tuturor primăriilor din județ, în vederea luării măsurilor ce se impun.
Constantin Harasim a ținut să precizeze că decizia fost luată pentru siguranța preșcolarilor și elevilor, în condițiile în care județul Suceava este în continuare sub incidența unei avertizări de cod galben de vreme geroasă.
În același timp, șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Gheorghe Lazăr, a precizat că instituția pe care o conduce va monitoriza evoluția situației în județ, urmând să ia măsurile care se impun în vederea asigurării siguranței elevilor și a personalului didactic și nedidactic. Gheorghe Lazăr a precizat că orele de luni și marți vor fi recuperate în baza prevederilor regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. El a arătat că în acest regulament se precizează că suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv al anului școlar, stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ și comunicate instituției care a aprobat suspendarea cursurilor.
Din datele prezentate de Ministerul Educației Naționale, studenții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava se vor prezenta de astăzi la cursuri.
Administrația Națională de Meteorologie a prelungit la finalul săptămânii atenționarea de cod galben valabilă pentru județul Suceava. Potrivit ANM, o primă atenționare de cod galben a intrat în vigoare de sâmbătă, la ora 10.00, și fiind valabilă până ieri, 8 ianuarie, la ora 22.00, în acest interval fiind vizate fenomene precum intensificări ale vântului, zăpadă spulberată și troienită.
O altă avertizare de cod galben emisă de ANM este valabilă pentru județul Suceava începând de sâmbătă, 7 ianuarie, și până astăzi, 9 ianuarie. Meteorologii atenționează că și astăzi vremea va fi geroasă, atât ziua, cât și noaptea. Astfel, maximele diurne se vor situa frecvent între -16 și -10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -25 și -15 grade. ANM a atenționat că vremea geroasă va persista în majoritatea regiunilor și pe parcursul săptămânii viitoare.
Ieri seara, meteorologii au menținut codul galben de ger, și au prelungit avertizarea pentru intensificări ale vântului, zăpadă spulberată și troienită până astăzi dimineață la ora 4:00.
Aeroportul „Ștefan cel Mare”este deschis. Cursa Milano – Suceava a decolat după o oră și jumătate de operațiuni de degivrare
Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava este deschis traficului aerian, în ciuda condițiilor meteorologice extrem de nefavorabile. Directorul aeroportului, Ioan Măriuța, a declarat că zborul Wizz Air pe ruta Milano – Suceava, de ieri la amiază a aterizat la timp, fără întârzieri. „La aterizare, în ciuda vizibilității scăzute aeronava a aterizat în siguranță și la timp”, a precizat Măriuța, care a adăugat că zborul de la Milano la Suceava avea 160 de pasageri.
O întârziere de aproape o oră și jumătate față de orarul stabilit a avut zborul retur, de la Suceava la Milano, cu 179 de pasageri la bord. Astfel, cursa aeriană spre Milano trebuia să decoleze de la Suceava duminică, la ora 13.35, însă operațiunile de degivrare au întârziat decolarea până la ora 14.58. Ioan Măriuța a subliniat că operațiunile de degivrare ale aeronavei au fost extrem de dificile, fiind îngreunate din cauza viscolului puternic și a temperaturilor extrem de scăzute. „Condițiile au fost extrem de vitrege pentru degivrare, dar în cele din urmă am reușit să pregătim aeronava pentru decolare. Pista aeroportului este deszăpezită, astfel încât în cele din urmă cursa spre Milano a reușit să decoleze”, a spus directorul Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava.
Ioan Măriuța a mai precizat că aeroportul este deschis traficului aerian, fiind făcute toate eforturile pentru a menține pista deschisă.
El a adăugat că aeroportul are în dotare nu mai puțin de șapte utilaje de deszăpezire, precum și un stoc de 12.000 de litri de lichid degivrant și 5.000 de kilograme de degivrant pentru suprafețe aeroportuare.
Ieri seară, după închiderea ediției, pe aeroportul din Suceava mai trebuia să aterizeze aeronava care operează zborul de la București la Suceava. Până în seara zilei de ieri Tarom nu a anunțat că ar fi anulat această cursă aeriană.
În cursul zilei de astăzi nu sunt programate zboruri ale companiei Wizz Air pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Două persoane fără adăpost au refuzat că fie transportate la loc sigur
Prefectul Constantin Harasim a mai spus că sâmbătă seara, patrule mixte au efectuat mai multe acțiuni pentru identificarea persoanelor aflate în risc de îngheț. Verificările au fost efectuate sâmbătă, de la ora 21.00 și până la 24.00, în mai multe localități, printre care Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Solca. Constantin Harasim a arătat că doar în municipiul Suceava au fost identificate două persoane aflate în situație de risc, dar care au refuzat transportul într-un adăpost.
Indicele de răcire a coborât la o temperatură record de -67 de grade Celsius în masivul Călimani
Potrivit datelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie, în masivul Călimani a fost înregistrată ieri seara o valoare negativă record a indicelui de răcire, de -70 grade Celsius. Datele au fost publicate pentru ziua de ieri, la ora 17.00. Indicele de răcire reprezintă o măsură a temperaturii resimțite și depinde de temperatura aerului și de viteza vântului. Din informațiile publicate de ANM, indicele de răcire de -70 de grade Celsius putea fi resimțit inclusiv în zona comunei Panaci, temperaturi extrem de scăzute fiind în zona municipiului Vatra Dornei
Tot la ora 17.00, temperatura resimțită în zona municipiul Rădăuți a fost de -31 grade Celsius, în timp ce valoarea de la Suceava a fost de -28 grade. Asta în condițiile în care temperaturile efective de la Suceava și Rădăuți au fost ieri, la ora 17.00, de -13 grade Celsius.
Autobuzele TPL, „răpuse” de ger, pe bandă rulantă
În ciuda condițiilor meteo extreme, transportul public din municipiul Suceava a fost asigurat în fiecare zi, dar nu fără probleme. Asta deoarece întregul parc auto al SC TPL SA nu are unde să fie adăpostit, autobuzele și microbuzele fiind ținute în curtea fostului TPS, și aceea disputată cu firma milionarului Ilie Carabulea, Atlassib.
Pentru că exista riscul să nu mai poată fi pornite deloc, autobuzele au fost ținute pornite toată noaptea, iar atât sâmbătă cât și duminică au fost scoase toate pe trasee, chiar de călători au fost extrem de puțini.
Numai că temperaturile extrem de reduse, întețite de vântul aprig, au creat zeci de alte probleme tehnice, de la înghețarea pistoanelor de deschidere a ușilor la defecțiuni mult mai grave, pe rând, toate autobuzele fiind nevoite să revină în service, după cel mult două ture efectuate. Unele au putut fi scoase din nou pe trasee, altele nu, fiind lăsate deoparte, din cauza defecțiunilor grave, care necesită intervenții mult mai ample.
„Facem eforturi foarte mari pentru a menține autobuzele funcționale. Dar chiar și ținute în funcțiune, tot apar fel de fel de defecțiuni. Echipele de reparații au lucrat fără oprire, pentru că de pe trasee tot vin cu probleme. Nu știu cât o mai ducem așa. Dacă aveam unde să le ținem cât de cât mai ferite de ger și vânt, altfel puteam face față acestor complicații”, a spus administratorul TPL, Darie Romaniuc, care s-a arătat reticent în privința șanselor de a avea un parc auto funcțional, în condițiile în care vremea se menține la fel și zilele următoare.
TPL nu are clădiri proprii în care să își țină autobuzele ferite de capriciile vremii, baza auto a fostei societăți de transport public local, TPS, fiind scoasă la licitație din cauza datoriilor către stat, fiind cumpărată de Atlassib, cu care Primăria Suceava se bate în instanță de ani de zile, în condițiile în care terenul de sub clădiri îi aparține.



Șoferii au fost dirijați și întorși din drum din cauza condițiilor deosebite de viscol și vizibilitate scăzută
Șoferii au fost dirijați și întorși din drum din cauza condițiilor deosebite de viscol și vizibilitate scăzută
Polițiștii le-au explicat celor aflați la volan că drumul este impracticabil, din cauza vizibilității sub 10 metri
Polițiștii le-au explicat celor aflați la volan că drumul este impracticabil, din cauza vizibilității sub 10 metri
Acțiunea de degivrare a aeronavei pentru cursa Suceava - Milano s-a efectuat în condiții dificile
Acțiunea de degivrare a aeronavei pentru cursa Suceava - Milano s-a efectuat în condiții dificile
Acțiunea de degivrare a aeronavei pentru cursa Suceava - Milano s-a efectuat în condiții dificile
Acțiunea de degivrare a aeronavei pentru cursa Suceava - Milano s-a efectuat în condiții dificile
Un echipaj de poliție i-a întors din drum pe cei care voiau ieri să circule pe DN 17, din Suceava spre Păltinoasa
Un echipaj de poliție i-a întors din drum pe cei care voiau ieri să circule pe DN 17, din Suceava spre Păltinoasa


Recomandări

Gheorghe Șoldan: „Șoseaua de centură a orașului Gura Humorului va fi dată în circulație în cel mult trei ani”

Gheorghe Șoldan: „Șoseaua de centură a orașului Gura Humorului va fi dată în circulația în cel mult trei ani”
Gheorghe Șoldan: „Șoseaua de centură a orașului Gura Humorului va fi dată în circulația în cel mult trei ani”

Un bărbat care s-a răsturnat cu tractorul și a suferit răni multiple, preluat și dus la spital cu elicopterul

Un bărbat care s-a răsturnat cu tractorul și a suferit răni multiple, preluat și dus la spital cu elicopterul
Un bărbat care s-a răsturnat cu tractorul și a suferit răni multiple, preluat și dus la spital cu elicopterul

Demersul lui Gheorghe Șoldan și al celor 92 de primari din județ către premierul Bolojan a fost ascultat de Guvern. Proiectele pe „Anghel Saligny” vor continua