Meningita virală provocată de enterovirusul Coxsackie, responsabil de o epidemie cu aproape 400 de cazuri în urmă cu patru ani, a fost confirmată din nou în județul Suceava. Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că din opt cazuri investigate serologic, la patru a fost determinată prezența anticorpilor care confirmă că infecția a fost cauzată de un enterovirus Coxsackie. ”Este un virus care circulă vara”, a declarat dr. Zorescu, iar transmiterea lui este asigurată de deficiențele de igienă personală sau alimentară, la fel ca și în cazul virusului hepatitei virale. Adjunctul DSP afirmă că deocamdată nu sunt motive de îngrijorare, dar recomandă populației rigoare în respectarea măsurilor de igienă, inclusiv în ceea ce privește scăldatul în ape necorespunzătoare. În cazul piscinelor, pe lângă responsabilitatea clară a administratorilor de bazine, există și responsabilitatea celor care le folosesc, iar aceasta pornește de la dușul obligatoriu la intrarea și ieșirea din piscină, folosirea toaletelor înainte de intrarea în piscină, mai ales în cazul copiilor, și evitarea supraaglomerării bazinelor.
În perioada de vară, de la 1 iunie a.c., la DSP Suceava au fost raportate 11 cazuri de meningită virală confirmate, dintre care patru în mediul rural și opt în mediul urban.
DSP a avertizat rețeaua medicală din județ cu privire la existența riscului de apariție a unor îmbolnăviri provocate de enteroviruși și a cerut medicilor să raporteze imediat toate cazurile suspecte. Primarilor le solicită să asigure cantități de apă suficiente pentru populație și să interzică scăldatul în locuri neamenajate. Calitatea apei din piscine, ștranduri și alte locuri amenajate pentru relaxare acvatică va fi controlată și monitorizată mai atent de inspectorii sanitari.
Pentru populație DSP insistă pe spălarea cât mai frecventă pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletelor, după diverse activități; spălarea riguroasă a fructelor și legumelor înainte de consum; evitarea scăldatului în locuri neamenajate și necontrolate; prezentarea la medic în caz de îmbolnăvire; consumul de apă de băut numai din surse sigure și colectarea corespunzătoare și evacuarea zilnică a gunoiului menajer.
Virusul se ia și prin atingerea telefonului unei persoane contaminate
Dr. Zorescu a precizat că enterovirușii pot fi găsiți în secrețiile respiratorii – salivă, spută și mucus nazal și în materiile fecale ale persoanelor infectate. Alte persoane se pot infecta prin contact direct cu secreții de la persoanele infectate sau prin contact cu suprafețe și obiecte contaminate, cum ar fi paharul sau telefonul. Părinții, profesorii și lucrătorii în centrele de îngrijire a copiilor se pot infecta prin contaminarea mâinilor cu materii fecale de la copiii infectați în timpul schimbării scutecului.
Perioada de incubație este de 2-10 zile.
Mulți oameni care sunt infectați cu enterovirus nu au nici o suferință. Alteori, persoanele infectate pot să dezvolte simptomele unei răceli sau asemănătoare gripei. Meningita virală sau ”aseptică” este mai puțin obișnuită. Și mai rar, persoana contaminată poate dezvolta o afectare a inimii (miocardita), a creierului (encefalita) și paralizie.
Nou-născuții infectați cu enterovirus pot dezvolta o suferință severă și pot deceda. În mod obișnuit, spun medicii, nu există complicații pe termen lung în cazul suferinței respiratorii sau în cazul meningitei aseptice. Unii pacienți care au paralizie sau encefalită nu se pot recupera complet. Persoanele care dezvoltă afectare cardiacă necesită îngrijire pe termen lung. Durata bolii este de obicei 7-10 zile. Simptome ca somnolența extremă, contracții musculare și vărsături persistente pot fi indicatori ai instalării unei complicații severe. Aceste cazuri trebuie trimise imediat la spital. O atenție deosebită se acordă copiilor sub 5 ani deoarece pot să apară complicații severe. Recomandarea DSP este ca pacienții să ceară ajutor medical în cazurile de febră persistentă, scăderea activității, iritabilitate, afectare a conștienței, comă, redoarea cefei (ceafa este țeapănă și dureroasă la încercarea de mobilizare), paralizia unui membru, convulsii, dispnee, slăbiciune, tahicardie sau puls neregulat.
Spălați-vă obligatoriu pe mâini înainte de a atinge copiii; nu există medicament care să distrugă enterovirușii
Menționăm că meningita virală a evoluat în fiecare an în județul Suceava, la fel ca în toate celelalte zone ale țării, dar în vara anului 2012 a făcut ravagii, în special în rândul copiilor, provocând o epidemie care a numărat în total 380 de cazuri. Din cele 380 de cazuri de meningită virală, 376 au fost cauzate de enterovirus, respectiv virusul Coxsackie B2.
În reducerea răspândirii enterovirușilor, curățenia generală și spălarea pe mâini frecventă sunt cele mai eficiente. De asemenea, curățarea suprafețelor contaminate și a articolelor murdare cu apă și săpun și apoi dezinfectarea lor cu o soluție clorurată poate fi o metodă foarte eficientă pentru inactivarea virusului. Alcoolul de 70% este ineficient împotriva enterovirușilor.
Până în prezent, nu există niciun medicament care să distrugă enterovirușii. Strategiile de tratament sunt pentru suportul și stabilizarea pacientului și eliminarea disconfortului.
Din aceste motive, prevenirea îmbolnăvirilor este esențială și asta se poate face respectând câteva reguli de bază: spălatul mâinilor frecvent și corect; adoptarea unor obiceiuri de igienă personală; încurajarea folosirii sticlelor cu apă individuale; curățarea jucăriilor frecvent și interzicerea introducerii în gură; evitarea zonelor aglomerate; aerisirea încăperilor cât mai des; spălarea obligatorie pe mâini înainte de a atinge copiii. Din apa de băut enterovirușii se distrug sau se inactivează prin fierbere, timp de 1-3 minute.