Studiu

Vinul, mai dăunător pentru creier decât berea



Vinul provoacă mai multe stricăciuni în creier decât berea sau tăriile
Vinul provoacă mai multe stricăciuni în creier decât berea sau tăriile

Vinul provoacă mai multe stricăciuni în creier decât berea sau băuturile alcoolice tari, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani, publicat în Alcohol and Alcoholism și preluat de dailymail.co.uk.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Göttingen, vinul afectează hipocampul, zona asociată memoriei și orientării spațiale, una dintre primele regiuni din creier vizată de degenerare în maladia Alzheimer.
Rezultatele acestui studiu îi privește mai ales pe consumatorii de alcool din clasa medie, majoritatea fiind convinși că vinul este benefic pentru sănătate. De asemenea, femeile sunt cele mai afectate, ele având tendința de a bea mai frecvent vin decât bere. Statisticile recente indică faptul că 36% dintre femeile care merg în baruri beau vin, față de doar 21% dintre bărbați.
Cercetătorii au comparat radiografiile craniene realizate mai multor persoane dependente de alcool și unor voluntari sănătoși cu ajutorul tomografului. În cazul persoanelor dependente de alcool, hipocampul era cu 10% mai mic. La persoanele non-alcoolice, hipocampul avea 3,85 ml, la cele consumatoare de bere – 3,5 ml, la persoanele consumatoare de băuturi alcoolice tari – 2,9 ml, iar la persoanele consumatoare de vin – 2,8 ml.
„Este primul studiu care a analizat modul în care tipul de băutură preferată provoacă o reducere a volumului creierului în cazul persoanelor dependente de alcool”, au spus autorii.
Psihiatrii germani au mai descoperit că persoanele care preferă berea prezintă în organism cel mai mic nivel de homocisteină, un compus asociat cu infarctul, accidentul cerebral, atrofierea creierului și demență. Cercetătorii cred că nivelul homocisteinei este redus de două ingrediente din bere, vitaminele B și folatul (acid folic).
Alte studii.
Consumul moderat regulat de vin a fost asociat cu reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale. Vinul conține o moleculă, rezveratrol, care poate preveni maladiile cardiace, accidentele cerebrale și cancerul.
Un studiu publicat anul trecut în International Journal of Cancer susține, însă, că persoanele care consumă zilnic un pahar de vin prezintă cu 10% mai multe probabilități de a dezvolta un cancer de colon.
De asemenea, excesul de alcool, indiferent de tip, crește probabilitățile de instalare a maladiilor renale și hepatice și a degenerării cerebrale.



Recomandări

Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante

Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante
Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante

Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante

Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante
Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante

Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii

Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii
Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii

Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii

Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii
Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii