Școala Postliceală Sanitară Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt” Suceava a organizat la finele săptămânii trecute cea de-a doua ediție a Concursului județean de nursing „Învățăm împreună să salvăm vieți!”, competiție destinată tuturor cursanților școlilor postliceale sanitare din Suceava.
Și-au dat concursul șase echipaje din cadrul a cinci școli sanitare din județ, cursanții trecând printr-o probă scrisă și una practică. La proba practică, competitorii au avut de făcut o resuscitare, de notat și măsurat funcțiile vitale în foaie de observații și de administrat medicamente pe cale parenterală. La proba scrisă, cursanții au redactat un eseu despre meseria de asistent medical, au susținut un test grilă și au explicat una dintre cele 14 nevoi fundamentale ale omului.
„Când o persoană se hotărăște să îmbrățișeze meseria de asistent medical trebuie să conștientizeze că aceasta este una din cele mai importante decizii din viața sa. Decizia de a-ți dedica viața în scopul îngrijirii altor persoane și pentru a-i ajuta pe cei bolnavi să se însănătoșească. Un asistent medical oferă îngrijire și compasiune și este considerat un înger păzitor al pacienților. Există o cerere ridicată de asistenți medicali în prezent și aceasta este proiectată să crească până în 2020. Orice asistent trebuie să mențină vii valorile care stau la baza profesiei: demnitate, altruism, integritate și profesionalism”, au transmis organizatorii.
Premianții
În urma jurizării, premiul I a fost adjudecat de Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt” Suceava, premiul al II-lea a mers către Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt – Bucovina” Câmpulung Moldovenesc și Școala Postliceală Sanitară Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt ” Rădăuți. Școala Postliceală Sanitară „Christiana” Suceava a obținut premiul al III-lea, iar Centrul de Studii Europene Fălticeni a primit mențiune.
Totodată, au primit premii speciale următorii: Adi Vieriu (cea mai bună probă practică), Roxana Ceobanu (cea mai bună resuscitare), Ionuț Dragoș Loba (cel mai rapid prim ajutor), Adina Foca (cea mai bună atitudine profilactică), Florin Daraba și Mărioara Sbiera (cea mai bună atitudine deontologică), Florina Alexandra Bâgu (cea mai bună foaie de observație), Simona Onica (cel mai bun eseu) și Luminița Mihaela Ursachi (descrierea nevoii fundamentale).
Ediția din acest an a proiectului „Învățăm împreună să salvăm vieți!” a urmărit evaluarea și verificarea competențelor din domeniul medical pe care le-au dobândit viitorii absolvenți, cultivarea respectului pentru meseria aleasă, pentru demnitate umană și altruism, educarea tinerilor în spiritul respectului pentru profesionalism, pentru meseria bine făcută, prin aplicarea principiilor deontologice ale profesiei de asistent medical generalist.