Mereu creativă, inspirată și apreciată pentru coregrafiile sale ce au drept coordonate principale originalitatea, spectaculozitatea, ineditul, dar și o doză de nebunie, Victoria Bucun, Vica – așa cum o știu prietenii, este considerată una dintre cele mai bune coregrafe din România. Animată permanent de dorința de a aduce un suflu nou în coregrafiile sale și recunoscută pentru modul său inedit de a transmite anumite trăiri prin mișcări corporale, Victoria Bucun a răspuns pozitiv invitației regizorului Ion Sapdaru de a colabora cu trupa de teatru studențesc Fabulinus a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV).
Toată lumea o știe pe Vica de la „Dansez pentru tine“ sau de la alte emisiuni ale trustului Pro Tv, pasiunea sa pentru teatru fiind mai puțin cunoscută. Cu toate că televiziune a consacrat-o, Vica spune că nu ar renunța niciodată la teatru, aceasta mărturisind: „Sunt lucruri total diferite. Tot ce am construit în televiziune și toată experiența de acolo se datorează teatrului. Nu aș fi reușit să fac lucrurile pe care le-am realizat în televiziune, dacă nu ar fi fost teatrul”.
De partea cealaltă, tinerii de la Fabulinus spun despre Vica Bucun că „e foarte deschisă, comunicativă și ține la rezultatul pe care și-l imaginează. Chiar dacă e nevoie să repetăm de 10, 50, 100 de ori o scenă, o repetăm pentru a nu o dezamăgi, nici pe ea, nici pe maestrul Sapdaru. Ne-am înțeles din priviri, iar rezultatul nu poate fi decât unul bun”.
Vica: „E provocator să lucrezi cu niște copii care nu au avut experiența scenei”
Originară din Republica Moldova, Victoria Bucun a venit în România în urmă cu 20 de ani. Este angajată a teatrului din Botoșani, iar până în prezent a fost coregraf pentru 13 cupluri care au participat la emisiunea „Dansez pentru tine“, echipele îndrumate de ea adjudecându-și de două ori marele trofeu. A colaborat și a fost responsabilă de coregrafia mai multor emisiuni și producții ale trustului Media Pro, cu toate acestea celebritatea și vedetismul par două necunoscute pentru Vica, aceasta vorbind temperat și cu modestie despre reușitele ei.
Nu este prima dată când lucrează cu tineri, cu actori amatori, fără studii de specialitate, însă acest fapt nu-i face munca mai grea, ci dimpotrivă.
„E superb să lucrez cu Fabulinus. Totodată, e interesant și provocator să lucrezi cu niște copii care nu au avut experiența scenei, sunt ca o foaie albă. Ei au de învățat de la tine, dar, în același timp, și ei te învață o mulțime de lucruri. Mă simt foarte bine cu ei, e ca și cum ne cunoaștem de mult timp. Ion (n.r. – Sapdaru) mi-a vorbit mult despre ei, astfel că știam câte ceva despre Fabulinus”, povestește Vica Bucun.
La rândul său, Ion Sapdaru spune despre Vica Bucun: „Am făcut în jur de 20 de spectacole împreună. E din ce în ce în ce mai greu să o scoți pe Vica din contextul acela bucureștean, de la Buftea, dar de data asta am reușit să o aducem pentru câteva zile. Copiii sunt emoționați, lucrează cu un coregraf de clasă, poate unul dintre cei mai titrați coregrafi din țară. Sunt extrem de «happy», așa cum ar spune studenții mei, că o avem aici și lucrează cu noi”.
Premiera unui nou spectacol, în această săptămână
“Fabulinus” tocmai a intrat în cel de-al treilea an de activitate creativă, trupa de teatru a Universității „Ștefan cel Mare” deschizând în această săptămână cea de-a treia stagiune de spectacole.
Potrivit tinerilor actori, “în zilele de 23 și 24 ianuarie 2014, la ora 18.00, în Auditoriumul «Joseph Schmidt», Fabulinus va veni în fața publicului cu premiera piesei «Drum în jos cu înger», după Oleg Bogaiev, o tragicomedie modernă, în care spectatorul se va regăsi în toate registrele existentei umane – comice, dramatice sau tragice”. Prețul unui bilet este 10 lei, acestea putând fi procurate de la Observatorul Astronomic.
Potrivit regizorului Ion Sapdaru, “Fabulinus-ul se află într-o ascendență clară de creație și ne-am propus să abordăm un material mai profund. De data aceasta, vom pune un mai mare accent pe jocul actoricesc. Personajele pe care le repetăm oferă actorilor o partitură foarte serioasă, de clasă și de temperament deschis”.
Din distribuție fac parte Mihai Cerneanu, Alexandru Pahomi, Vera Țaran, Alexandru Huțanu, Silvia Timofti, Tania Dombrov, Andrei Traian, Simina Caletcă, Alexandru Stan, Ana Gubca, Iuliana Girigan. Regia artistică, scenografia și traducerea îi aparțin lui Ion Sapdaru. Mișcarea scenică și coregrafia sunt asigurate de Vica Bucun, video-art – Adrian Crăciunescul, asistent regie – Anna Moldovan, logistica – Adrian Crăciunescul și Alex Huțanu, make-up – Tania Dombrov, sonorizare: Ion Graur, lumini – Stelian Cunițchi.
Doi ani de la primul spectacol
La începutul lunii martie, trupa Fabulinus va împlini doi ani de la primul spectacol susținut. Este vorba despre „Visul unei nopți de vară” care a debutat pe scena Auditoriumului „Joseph Schmidt”.
Fabulinus se apropie de maturitate, iar cei doi ani de actorie și-au pus amprenta fără doar și poate asupra tinerilor studenți. “Sunt mai curajoși, mai responsabili și mult mai deștepți”, completează Ion Sapdaru.
Întrebat dacă a fost vreodată sceptic în ceea ce privește parcursul trupei, Ion Sapdaru sau “nea Ion”, așa cum îi spun discipolii săi de la USV, mărturisește că mereu a avut o doză de scepticism în ceea ce privește evoluția trupei. “Poziția asta îți oferă șansa și necesitatea de a dovedi în fiecare zi că nu e o simplă ambiție, ci acest proiect are un scop nobil”, spune Ion Sapdaru.
Până în prezent, tinerii de la Fabulinus au avut în jur de 80 de spectacole, uneori chiar și două pe zi.
“E teatrul care forțează limitele imaginației, teatrul născut din dragostea pentru frumos”, spun membri trupei.
Totodată, aceștia doresc să aducă mulțumiri regizorului Ion Sapdaru, pentru timpul și răbdarea pe care le-a pus în slujba trupei, dar și managerilor USV, în special rectorului Valentin Popa și prorectorilor Mihai Dimian și Ștefan Purici, pentru sprijinul acordat.

