– Până ieri după amiază nu s-au găsit în județ produse din loturile suspectate de către ANSVSA că ar conține dioxină
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava răscolesc magazinele din județ după iaurturi toxice, după ce la București autoritățile veterinare au sechestrat la finele săptămânii trecute două loturi de produse suspecte de a conține o dioxină, substanță nocivă pentru sănătatea consumatorului.
La DSVSA Suceava s-a primit o circulară din partea Autorității Naționale Sanitar Veterinare (ANSVSA) prin care se cere efectuarea unor controale și prelevarea de probe din iaurturile Danone pentru efectuarea unor analize de laborator.
Adjunctul DSVAS Suceava, doctor Dănuț Botezan, ne-a declarat ieri că se efectuează controale în județ, însă până acum nu au fost retrase de la vânzare iaurturi. „Până nu avem date concrete nu putem să ne pronunțăm dacă iaurturile sunt sau nu toxice. Deocamdată căutăm produse din cele două loturi indicate de ANSVSA, pentru prelevarea unor probe de laborator”, a precizat Botezan.
De la magazinul Kaufland din Pitești au fost retrase marți loturi de iaurt de fructe Danone cu vișine și Danone cu fructe de pădure. Reprezentanții ANSVSA susțin că acestea sunt suspecte de conținut de dioxină în gumă de guar.
Președintele ANSVSA Suceava, Radu Roatis, a declarat marți pentru „Evenimentul Zilei” că este vorba despre două loturi de iaurt, cele care au ca date de expirare 11 și, respectiv, 20 septembrie.
Autoritățile sanitare din Ungaria au atras atenția importatorilor, producătorilor și consumatorilor că alimentele și nutrețurile care conțin gumă-guar, cunoscută și sub denumirea de aditivul E-412, ar putea conține dioxină, un produs cancerigen, foarte periculos pentru sănătatea omului. Este celebru cazul președintele ucrainean, Viktor Iușcenko, otrăvit cu dioxină, substanță care a ajuns în organismul lui tot prin consumarea unui produs alimentar. E-412 se folosește în numeroase alimente, de exemplu, în lactate, iaurt, chefir, smântână, pentru îngroșarea compoziției, la înghețate, în panificație, în industria cărnii, la sosuri și dressing-uri pentru salate etc.
Dioxina este o substanță deosebit de toxică, cancerigenă, ce se depozitează în special în țesuturile grase din organism, deci și în creier.



