Veterinarii suceveni atrag atenția populației că există riscul apariției unor cazuri de botulism pe fondul căldurii și recomandă ca oamenii să fie foarte atenți la calitatea conservelor pe care le consumă în această perioadă. Inspectorii sanitar – veterinari spun că alimentele preparate în gospodăriile populației trebuie să fie bine fierte și sterilizate, iar depozitarea alimentelor să se facă la rece (refrigerare ).
Veterinarii fac apel la cetățeni să nu consume în nici intr-un caz alimente care prezintă miros și gust modificat, conservele ce prezintă bombaje (indiferent de gradul bombării) dar și cele cu modificări de gust și miros. În caz contrar, aceștia se expun pericolului de a consuma alimente ce conțin toxina botulinică.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, doctor Vasile Semeniuc, a explicat că botulismul este o toxiinfecție alimentară produsă de Clostridium botulinium, bacterie anaerobă ce se găsește în alimente și furaje.
Mai frecvent, aceasta apare în alimentele conservate, unde sunt create condiții de anaerobioza.
Boala debutează prin uscăciunea gurii, disfagii, vărsături, retenție urinară, fără febră. rezultând moartea prin paralizia mușchilor respiratori.
Toxiinfecția alimentara depinde de doza de toxină ingerată, iar simptomele apar după 12-36 ore de la ingerare.




