Vărzări (de post)



Vărzări (de post)
Vărzări (de post)

Vărzările sunt plăcinte cu varză. La țară, gospodinele nu prea au timp să pregătească bucate de post, a căror preparare cere vreme mai îndelungată, așa că vărzările sunt o soluție bună pentru a avea mereu la îndemână mâncare de post consistentă, dar care poate fi consumată fără farfurie și neîncălzită.
Avem nevoie de:
Aluat simplu de pâine frământat bine din 1 kg făină de grâu, 500 ml apă caldă, o linguriță cu vârf de sare, 125 ml ulei de floarea soarelui, 50 g drojdie proaspătă; pentru umplutură: 1 kg varză murată tocată, jumătate de cană de ulei, o ceapă, piper
Preparare:
Pentru aluatul de pâine cernem făina, adăugam sarea, drojdia dizolvată în apă și uleiul și amestecăm. Dacă iese prea dens aluatul ( depinde de făină), mai adăugăm apă. Trebuie să rezulte prin frământare un aluat nelipicios, dar moale. Îl lăsăm acoperit să dospească minim o oră la loc cald. Între timp călim bine în ulei ceapa tocată cu piper și adăugăm varza acră bine stoarsă de zeamă și tocată mărunt. Călim împreună până ce varza devine ușor maronie. După dospire scoatem aluatul pe masa presărată cu puțină făină și îl împărțim în 24 de bucățele egale. Din fiecare facem o bilă, apoi întindem o foaie groasă cât degetul mic. În mijloc punem umplutură de varză și aducem marginile spre centru ca pentru un plic. Colțurile care se formează le aducem încă o dată spre centru, din direcțiile opuse, lipind bine la mijloc prin presare. Secretul este să nu fie aluatul prea dens, ca să nu se desfacă la copt lipitura. Dacă nu suntem siguri de calitatea aluatului, punem plăcintele cu lipitura în jos în tavă. Dacă e moale aluatul, plăcintele rămân frumoase. Punem plăcintele în tavă, le ungem cu puțină apă cu zahăr și le lăsăm 20 de minute să crească. Le coacem 30-35 de minute, până cresc frumos și se rumenesc. Vărzările se pot consuma calde, dar sunt bune și reci. Se păstrează la temperatura camerei, în pungă de plastic, după ce s-au răcit complet, până la 3 zile. Sunt gustoase și consistente.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)