Concluzii anchetă

Varianta suceveanului îmbolnăvit de botulism de la shaorma cu pui, infirmată de responsabilii DSP



Varianta suceveanului îmbolnăvit de botulism de la shaorma cu pui comercializată de un fast-food din Rădăuți a fost infirmată de responsabilii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în urma anchetei epidemiologice declanșate în acest caz.
Directorul adjunct al instituției, dr. Cătălina Pascal, a declarat ieri că, cel mai probabil, bărbatul care a fost diagnosticat cu botulism s-a îmbolnăvit după ce a mâncat alimente conservate pentru iarnă și insuficient sterilizate, pregătite în casă.
Medicul a explicat că analizele probelor recoltate de pe masa de lucru, tegumentele angajaților și din produsele comercializate de fast-food, respectiv shaorma și hamburger de pui, au ieșit corespunzătoare. Pe de altă parte, în urma inspecției responsabililor DSP, și condițiile igienico-sanitare din unitate s-au dovedit a fi bune. „Dacă mâncarea comercializată la fast-food ar fi fost cauza, s-ar fi îmbolnăvit mai mulți oameni”, punctează directorul adjunct al DSP.
Recent, Direcția de Sănătate Publică Suceava a intrat în alertă în urma unor informații cum că un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Vicovu de Jos, s-ar fi îmbolnăvit de botulism, după ce a mâncat shaorma cu pui de la un fast-food din Rădăuți. La câteva zile, după ce bărbatul a fost internat într-un spital din București, iar medicii de acolo au confirmat diagnosticul de boală, inspectorii DSP au descins la unitatea de unde ar fi fost cumpărată mâncarea, recoltând probe de sanitație și din alimente.
De menționat că, în cazul botulismului alimentar, simptomele apar în general după 18 – 36 de ore de la consumarea alimentului infectat, dar se pot face simțite și după doar șase ore sau abia după zece zile.



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”