Măsuri

Vânzarea cărnii de miel fără marcă de sănătate și a ouălor de rață, interzisă de Paște



Vânzarea cărnii de miel fără marcă de sănătate și a ouălor de rață, interzisă de Paște
Vânzarea cărnii de miel fără marcă de sănătate și a ouălor de rață, interzisă de Paște

Carnea de miel și ouăle vor putea fi comercializate în perioada sărbătorilor de Paște doar dacă au un certificat și o marcă de sănătate, iar vânzarea ouălor de rață este interzisă, a anunțat, joi, Autoritatea Veterinară.
„Ouăle sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt marcate cu data ouatului, dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară, și trebuie să fie depozitate și comercializate în spații care asigură temperatura corespunzătoare. Nu vor fi admise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau cele de rață”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Autoritatea precizează că nu recomandă consumul de ouă crude de rață, din cauza riscului de contaminare cu salmoneloză.
Totodată, carnea de miel va fi comercializată numai dacă este însoțită de un certificat și o marcă de sănătate.
Carnea destinată pieței naționale va fi marcată cu o ștampilă rotundă, care va cuprinde numele țării, codul județului urmat, fără întrerupere, de numărul de autorizare veterinară a unității, numărul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecția cărnii. În partea inferioară va fi înscris marcajul „controlat sanitar veterinar”.
În cazul cărnii care va fi vândută pe piața comunitară, marca de sănătate este de formă ovală și cuprinde numele țării, numărul de autorizare al unității, iar în partea inferioară marcajul „EC”.
„Ovinele sacrificate, cu vârsta de peste un an, se vor putea comercializa numai după confiscarea craniului, măduvei spinării, splinei și a ileonului. Carnea provenită de la ovinele sacrificate în gospodăriile populației este destinată strict consumului propriu”, se mai precizează în comunicat.



Recomandări

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Sanitar-veterinarii dau asigurări că nu se pune problema interzicerii creșterii și sacrificării porcilor în gospodării și a comerțului cu aceștia