Vanilia, un condiment prețios



Vanilia poate fi considerată cel mai popular condiment din lume atunci când vine vorba despre dulciuri.
Istoric.
Vanilia este o orhidee tropicală cățărătoare, originară din sud-estul Mexicului și Guatemala. Numele derivă din numele spaniol al mirodeniei, „vainilla“, și este diminutivul pentru „vaina“, care înseamnă „teacă, păstaie“, probabil datorită formei fructului. Vanilia este folosită încă din epoca precolumbiană. Maiașii și aztecii foloseau vanilia pentru a aroma o băutură specială făcută din apă, boabe de cacao și mirodenii.
Spre deosebire de alte condimente, procesarea vaniliei este destul de complicată. Păstăile proaspete nu au nici un gust, ele trebuind tratate, operațiune care durează în medie șase luni. În natură, vanilia este polenizată numai de albinele mexicane și de păsările colibri, capabile să penetreze membrana dură care separă pistilul de staminele plantei. În afara Mexicului, vanilia trebuie polenizată manual. Acest procedeu complicat face ca vanilia să fie unul dintre cele mai costisitoare condimente din lume.
În Europa, vanilia a fost folosită pentru prima dată în aceleași scopuri ca și în America, pentru a aroma ciocolata de băut, foarte populară în rândul nobililor în secolul al XVII-lea. Ulterior, ea a început să fie utilizată și la prepararea dulciurilor.
Vanilia este esențială pentru multe rețete de prăjituri, checuri, budinci și băuturi dulci pe bază de lapte. Multe dintre produsele de patiserie din Germania, Austria sau Cehia se servesc de multe ori cu sosuri fierbinți aromate cu vanilie. Statele Unite sunt cel mai mare consumator de vanilie din lume, urmate de țările din Europa, în special Franța.
Vanilina, o alternativă ieftină.
Un lucru pe care însă puțini oameni îl știu este acela că majoritatea produselor industriale cu aromă de vanilie nu conțin vanilie adevărată, ci mult mai ieftina vanilină sintetică, care are un miros asemănător condimentului original, dar îi lipsește aroma subtilă a acestuia. Cu rare excepții, chiar și în cazul înghețatei de vanilie este folosită vanilina. Înghețata de vanilie făcută cu extras de vanilie naturală sau cu păstai de vanilie poate fi recunoscută după semințele mici și negre din înghețată. Aceasta este însă relativ rară și, prin urmare, și mai scumpă.
Vanilia este utilizată și pentru preparatele sărate, în special în bucătăria orientală și africană.
Ponturi.
Câteva picături de esență de vanilie adăugate în salata de fructe sau în sosurile pe bază de citrice fac ca acestea să devină mai puțin acide. Vanilia este ideală pentru diminuarea aromelor prea puternice ale celorlalte ingrediente folosite la prăjituri sau sosuri și neutralizează gustul ardeilor iuți, evidențiind în schimb gustul dulceag al acestora.
Vanilia este un excelent calmant pentru durerile de stomac, câteva picături într-un pahar cu apă minerală reușind să facă minuni. De asemenea, diminuează senzația de usturime în cazul în care v-ați ars limba cu un lichid fierbinte.
Despre vanilie se spune, de asemenea, că este un bun afrodisiac. Civilizațiile străvechi din America serveau băuturi pe baza de vanilie doar regilor, considerând că doar ei meritau să se bucure de acest efect miraculos. În urma studiilor efectuate în prezent, și cercetătorii zilelor noastre au ajuns la concluzia că vanilia este un puternic stimulent erotic mai ales pentru bărbați.