Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava atrage atenția vânătorilor și responsabililor de pe fondurile de vânătoare cu privire la răspândirea trichinelozei printre porcii mistreți, condiții în care punerea în consum a cărnii acestora înaintea efectuării analizelor poate duce la adevărate tragedii.
O nouă confirmare a venit în ultimele zile, când doi porci mistreți vânați pe fonduri de vânătoare diferite, unul în zona Fălticeni și unul în zona Câmpulung Moldovenesc, au fost diagnosticați cu trichineloză.
În aceste condiții, este absolut necesar ca probe din carnea mistreților vânați să fie trimise la laboratorul DSVSA Suceava, iar carnea să fie consumată numai după ce există confirmarea că respectivele animale erau sănătoase.
„Toți deținătorii de fonduri de vânătoare trebuie să înțeleagă acest lucru și să nu pună carne în consum până la efectuarea examenului trichineloscopic, regula fiind valabilă și la mistreți și la urși”, a precizat doctorul Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare Suceava.
El a arătat că probele trimise la laborator sunt examinate trichineloscopic prin digestie artificială, o metodă de o siguranță maximă, care va înlocui treptat metoda clasică, a examinării cu microscopul.