I. Familia creștină
Un părinte contemporan spunea: „În viață operăm cu trei categorii de valori:
a. Valori esențiale – ex. Credința și legătura cu Dumnezeu – dau omului verticalitate, echilibru, pace;
b. Valori importante – Familia și profesia – dau omului împlinirea de sine;
c. Valori secundare – Nutriția, Reproducerea, Socializarea ș.a. (care țin de biologicul nostru).”
După învățătura de credință a Sfintei Biserici Ortodoxe, familia este un așezământ dumnezeiesc și temelia vieții de obște. Această legătură răsare din imboldul firesc sădit de Dumnezeu în om. „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va alipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup” (Efes. 5, 31). Cea dintâi familie s-a întemeiat în rai, având ca preot și martor pe însuși Dumnezeu. „Și a făcut Dumnezeu pe om, după chipul Său; după chipul Lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: creșteți și va înmulțiți și umpleți pământul” (Fac.1, 27-28). De aici reiese faptul că familia a fost voită, creată și binecuvântată de Dumnezeu. Ea se întemeiază prin căsătorie, adică prin legătura dintre bărbat și femeie, binecuvântată de Dumnezeu în fața sfântului altar. Bărbatul a devenit omul întreg prin femeie și invers.
Sfântul Părinte Dumitru Stăniloae: ”Omul întreg este bărbat și femeie. Bărbatul singur nu e om întreg; femeia singură nu e om întreg; numai împreună sunt omul întreg.”
Sfântul Apostol Pavel le poruncește soților: “Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea”. Ambilor părinți le spune: “Părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i întru învățătura și iertarea Domnului”. Iar copiilor le cere: “Copii, ascultați pe părinții voștri în Domnul că aceasta este cu dreptate” (Epistola către Efeseni 5, 25; 6, 4; 6, 1).
II. Valorile familiei creștine
În urma studiilor sociologice distingem 10 valori creștine, deosebit de importante, care ar trebui să devină prioritatea vieții fiecărui creștin, ale familiei și implicit societății în care trăim.
1. Credința în Dumnezeu;
2. Respectul față de semeni;
3. Responsabilitatea;
4. Cumpătarea și autocontrolul;
5. Onestitatea și integritatea;
6. Bunătatea și compasiunea;
7. Mulțumirea și recunoștința;
8. Răbdarea și perseverența;
9. Pacea (cu Dumnezeu, cu sine și cu aproapele);
10. Loialitatea și angajamentul.
III. Provocări ale familiei creștine în zilele noastre
Astăzi familia și toate structurile sociale sunt afectate de secularizare. Diminuarea rolului Bisericii în viața cotidiană și scăderea încrederii în Dumnezeu au ca urmare degradarea relațiilor dintre oameni, nerespectarea principiilor morale, sporirea infracționalității, corupției etc.
Tot mai mulți tineri trăiesc singuri, au relații întâmplătoare, nu se căsătoresc. Cea mai frecventă motivație a acestei situații este cea materială. Nu doresc să-și asume obligațiuni. De multe ori, în loc să se preocupe de lucruri care cu adevărat le-ar dezvolta personalitatea, talentul, ei doar se distrează. Ceea ce secole de-a rândul a constituit păcat, fărădelege, rușine, pentru mulți acum e o „virtute”, modă…
Constatăm cu ușurință trei mari probleme ale familiei „moderne”:
1. Căsătoria de probă (fără stare civilă, fără binecuvântarea Bisericii) – durează atât timp cât cei doi parteneri gândesc și simt la fel;
2. Familie fără binecuvântarea Bisericii (doar starea civilă);
3. Căsătoriile între persoane de același sex;
4. Căsătoriile parteneriat de viață – înțelegeri consensuale (când cei doi aleg să petreacă împreună, dar fiecare dintre ei având viața sa personală).
Familia și Biserica au un rol important în menținerea credinței. Biserica a reprezentat de-a lungul timpului “o stâncă a ordinii” în această lume schimbătoare și trecătoare. Familia are o însemnătate din ce în ce mai mare, hotărâtoare în societatea modernă.
Într-un mediu lipsit de credință, de Dumnezeu, poți observa lucruri care te uimesc, ba chiar te înspăimântă. În fața acestei realități, Biserica nu poate veni cu o altă soluție decât cea lăsată de Mântuitorul, pentru că “Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același” (Evrei 13,8).
IV. Sfaturi și Îndemnuri
1. Să trăiți cu adevărat valorile creștine;
2. Predați valorile creștine copiilor și celor din jurul d-voastră;
3. Protejați neîntinată mintea copiilor d-voastră;
4. Faceți diferența clară între bine și rău;
5. Dezvoltați în copii d-voastră încrederea de sine și respectul;
6. Ajută-i pe copii d-voastră să reziste presiunii de grup;
7. Bucurați-vă din toată inima dacă aveți o familie creștină și străduiți-vă să fiți lumină și pentru cei din jur.
Pr. Rezuș Radu-Sorinel, preot la Parohia Cajvana II