Sprijin

Valorificarea roșiilor produse în extrasezon, prelungită până la data de 15 iunie



Primele buchete de tomate coapte, din noua recoltă
Primele buchete de tomate coapte, din noua recoltă

O hotărâre a guvernului luată la sfârșitul lunii mai a prelungit perioada de valorificare a recoltei de tomate produse în extrasezon cu încă două săptămâni, până la mijlocul lunii iunie a acestui an. Măsura a fost luată de guvernanți în urma condițiilor meteo nefavorabile din lunile februarie și martie, perioadă în care frigul și zăpada abundentă au afectat plantarea, creșterea și dezvoltarea răsadurilor în spațiile de producție protejate. Beneficiari sunt mai mulți producători de roșii din județ, care s-au încumetat să producă aceste legume și să le valorifice în prima perioadă a anului, când condițiile de creștere și coacere a acestor legume sunt mai dificile.
O măsură necesară, mai ales pentru producătorii de tomate din nordul țării
Măsura, din cadrul Hotărârii de Guvern 370 din 24 mai 2018, care a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate, a fost luată mai ales în sprijinul producătorilor din nordul țării, unde vremea rece din primăvară a produs întârzieri în plantarea și dezvoltarea recoltei de tomate. Temperaturile scăzute au afectat perioada de plantare a răsadurilor, care au ajuns în solarii mai târziu, afectând primul ciclu de producție. Acest factor a dus la întârzierea perioadei de coacere a tomatelor și, implicit, a perioadei de valorificare a recoltelor. Conform Regulamentului de Minimis, producătorii de tomate în spații protejate beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro dacă cultivă o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioadele 1 ianuarie – 31 mai sau 1 noiembrie – 27 decembrie a anului în curs. Cu cei 3.000 de euro, fiecare dintre producătorii de legume incluși în program își poate îmbunătăți condițiile de producție, tomatele producându-se în două cicluri de-a lungul anului.
Întreaga acțiune se derulează prin intermediul Direcției Agricole Suceava, al cărei director, Duțu Haralampie, ne-a declarat: ”În acest an s-au înscris la direcție 30 de producători de tomate pentru ajutor de minimis, din care șase s-au încumetat să producă în prima perioadă a anului. S-ar putea să avem surpriza să fie un număr mai mare de atât, la nivelul întregii țări 20% din producătorii de tomate incluși în acest program realizând producții în prima perioadă a anului. Această derogare va fi benefică pentru aceștia, în cele două săptămâni de prelungire putând să îndeplinească condițiile de coacere și valorificare a tomatelor.”
Două săptămâni de prelungire îi ajută pe fermieri la valorificarea recoltei
Măsura prelungirii perioadei de valorificare le-a prins bine producătorilor de tomate din județ, care au accesat ajutorul de minimis în acest an. Cele două săptămâni înseamnă mult pentru cultura de tomate, mai ales că abia la finele lunii martie s-au copt primele roșii și a început valorificarea. Mihai Marian, un producător de tomate din Dolhești, care a ales primul ciclu de producție, a început de câteva zile livrarea și speră să poată valorifica întreaga cantitate impusă prin program: ”Am început să livrez primele cantități de roșii angro după 1 iunie unor clienți din zona Fălticeni, care le preiau pe bază de comandă. Piața e plină de tomate, o parte fiind venite din import, iar prețurile cu greu depășesc 3 lei/kg. Sperăm să livrăm întreaga cantitate cerută până pe 15 iunie, existând posibilitatea de a completa livrarea și după data de 1 noiembrie.”
Florea Pavăl cultivă roșii la Budeni, în comuna Dolhasca, și a început de luni recoltarea tomatelor, pe care le valorifică în piețele din județ. ”Chiar dacă au fost înregistrate călduri mari, temperaturile au fost scăzute în timpul nopților, atunci când plantele se dezvoltă. Aceste oscilații noapte-zi ale temperaturilor au indus o stare de stres plantelor, întârziind coacerea acestora. Prelungirea cu două săptămâni a programului este foarte benefică pentru noi, sperând că vom putea valorifica întreaga cantitate de roșii în această perioadă”, ne-a declarat fermierul.
Programul lansat de Guvern la începutul anului trecut se derulează pe o perioadă de opt ani de zile.


Prelungirea perioadei de recoltare a tomatelor îi ajută pe fermieri să valorifice producția din primul ciclu
Prelungirea perioadei de recoltare a tomatelor îi ajută pe fermieri să valorifice producția din primul ciclu
Valorificarea roșiilor produse în extrasezon, prelungită până la data de 15 iunie
Valorificarea roșiilor produse în extrasezon, prelungită până la data de 15 iunie
Primele buchete de tomate coapte, din noua recoltă
Primele buchete de tomate coapte, din noua recoltă


Recomandări

Toate datele de pe piața mondială arată că investițiile în animale vor fi aducătoare de profit, mai ales în bovine în județul nostru

Vaci crescute în zona Vatra Dornei, fotografiate pe traseul spre Vârful Oușoru, în munții Suhard
Vaci crescute în zona Vatra Dornei, fotografiate pe traseul spre Vârful Oușoru, în munții Suhard