Echipajele Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Suceava nu mai au probleme cu folosirea tabletelor care au intrat în uz la 1 septembrie a.c., a declarat directorul SAJ, dr. Alexandru Lăzăreanu. Medicul a afirmat că la început unii dintre angajații mai în vârstă au avut dificultăți de acomodare cu acest sistem de lucru, dar nu a înregistrat nici un refuz de folosire a tabletelor. ”Este mai ușor de lucrat cu tableta și oamenii și-au dat seama de asta. Mai sunt unele probleme pe care le are sistemul; noi le-am preluat de la angajați și le-am transmis mai departe pentru corectare”, a spus dr. Lăzăreanu. Una din problemele încă nerezolvate este, de exemplu, procedura de transfer a datelor unui pacient în cazul în care o ambulanță tip C este trimisă în întâmpinarea unei ambulanțe tip B, care a preluat inițial bolnavul.
Șeful SAJ Suceava a precizat că atât directorul medical, cât și asistenta-șefă au participat la cursuri intensive de instruire cu privire la utilizarea tabletelor, apoi a fost instruit personalul din toate substațiile SAJ Suceava. Tabletele sunt utilizate, de regulă, de coordonatorii echipajelor de urgență prespitalicească, respectiv de medici la autospecialele de tip C și asistentele medicale la autospecialele de tip B2, dar sunt situații când aceste dispozitive sunt folosite fie de asistentul medical la ambulanțele de tip C, fie de ambulanțier la ambulanțele de tip B2.
Folosirea tabletelor permite comunicarea mai rapidă cu dispeceratul și cu spitalele, scrierea și transmiterea datelor medicale ale pacientului în format electronic, precum și o evidență mai clară a medicamentelor, materialelor sanitare utilizate de echipaj în cazul fiecărei intervenții.
SAJ Suceava a fost dotată cu 30 de tablete, pe care le-a repartizat la substațiile din județ
SAJ Suceava a fost dotată cu 30 de tablete, pe care le-a împărțit astfel: la stația Suceava – nouă tablete, substația Vatra Dornei – trei tablete, Broșteni, Solca și Siret – câte o tabletă, substația Fălticeni – patru, Gura Humorului – trei, Rădăuți-cinci și substația Câmpulung Moldovenesc – trei tablete.
Tabletele au fost puse la dispoziția SAJ Suceava, în cursul lunii mai, de Serviciul de Telecomunicații Speciale în cadrul unui proiect european, iar utilizarea acestora a început de la 1 septembrie 2016, în paralel cu folosirea foilor de observație.
Practic, medicul sau asistentul primește pe tabletă, de la 112, toate datele pacientului: nume, prenume, adresă, puncte de reper unde se află etc. În momentul în care pleacă la caz, apasă o pictogramă care arată că este în drum spre pacient. Când a ajuns, apasă din nou. Toate datele medicale se înregistrează în format electronic în timp real și nu pot fi modificate. Când ambulanța merge cu pacientul spre spital, coordonatorul echipajului transmite toate informațiile către unitatea de primiri urgențe, astfel că medicii din UPU vor avea datele despre caz înainte să ajungă pacientul la ei. Pentru situația în care pacientul refuză să fie transportat la spital există opțiunea pentru semnătură în format electronic, prin care acesta își asumă consecințele refuzului. La refuz poate fi atașată și fotografia celui în cauză. Astfel se elimină posibilitatea reclamațiilor ulterioare, cu care echipajele de pe ambulanță se confruntă nu de puține ori, că ar fi refuzat să preia un pacient.
Dr. Lăzăreanu a mai spus că proiectul cu tablete al Ministerului Sănătății este implementat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care ”garantează siguranță maximă”.
După două luni
Utilizarea tabletelor nu mai dă dureri de cap personalului de la Ambulanță
