Toate utilajele și mașinile care intervin pentru deszăpezire și combaterea poleiului pe drumurile județene din Suceava sunt urmărite în permanență printr-un sistem GPS, de pe un computer aflat în biroul directorului Direcției de Drumuri și Poduri (DDP) din cadrul Consiliului Județean. Sistemul a fost introdus din această iarnă și a fost cerut prin caietul de sarcini firmelor care au participat la licitația pentru întreținerea drumurilor.
Directorul DDP, Radu Avădănei, a explicat că fiecare mașină și utilaj de intervenție este dotat cu GPS, astfel încât el poate vedea în orice moment câte mașini sunt pe traseu și unde. De exemplu, vineri dimineață sistemul arăta că au fost opt mașini pe traseu. Una dintre mașini a avut un traseu de 12 km pentru a cărui curățare a lucrat 3,4 ore. Facturarea se face în funcție de numărul de ore lucrate. „Astăzi, pe 280 de km de drum județean s-a lucrat 33 de ore. Înmulțim numărul de km cu numărul de ore și cu prețul pe care îl plătim pe kilometru, de 5,5 lei, deci astăzi avem de plată 50.820 de lei. Nu plătim timpii de așteptare, ci doar lucrarea. Din două în două zile filmăm drumurile, să vedem calitatea intervenției. La sfârșitul lunii, mi se listează unde și câte ore a intervenit fiecare mașină. Nu pot să plătesc 1.000 de km de drum, dacă eu am doar 800 de km. Singura variabilă este numărul de ore lucrate”, a spus directorul Avădănei.
În ceea ce privește cantitatea de sare cu nisip folosită, aceasta este de asemenea stipulată prin contract, 200 g/mp.
CJ plătește 5,5 lei/km de drum deszăpezit
Potrivit directorului Avădănei, prețul plătit de Consiliul Județean Suceava, de 5,5 lei/ km, este la jumătate față de cât se plătește în județele vecine. Asocierea de firme care a câștigat licitația de întreținere a celor 800 km de drumuri județene are obligația de a menține permanent deschisă circulația, iar dacă se întâmplă un eveniment rutier din cauza stării drumului, tot firmele răspund, inclusiv pentru plata eventualelor daune.
Prima factură pentru deszăpezire este așteptată la Consiliul Județean în jurul datei de 15 februarie și atunci se vor trage și primele concluzii legate de raportul preț-calitate. Directorul Avădănei se așteaptă ca pentru toată durata sezonului rece suma totală pentru activitatea de iarnă pe drumurile județene, cu tot cu TVA, să nu depășească 1 milion de euro.
La capitolul deszăpezire, Primăria Suceava, cu aproximativ 140 de km de străzi, a avut de plătit pentru deszăpezire, în luna ianuarie, 100.000 de euro. Pe drumurile naționale, de la începutul iernii, pentru secția Câmpulung Moldovenesc, cu 276,6 km de drum, s-au facturat 1,8 milioane lei, iar pentru secția Suceava, cu 295,7 km de drum, s-au facturat 2 milioane de lei.
Control
Utilajele care intervin pe drumurile județene, urmărite prin GPS
