În anul universitar 2014-2015, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV) dorește să mențină cuantumul taxelor de școlarizare la nivelul celor de anul trecut.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, „am propus în Consiliul de Administrație al Universității să nu majorăm valoarea taxelor de școlarizare, această propunere urmând a fi înaintată în Senatul USV în vederea aprobării. Am făcut doar o singură modificare, respectiv am micșorat taxa anuală la programul de masterat al Facultății de Științe ale Educației”.
Studenții care nu beneficiază de un loc subvenționat de la bugetul de stat vor trebui să scoată, anual, din buzunare sume cuprinse între 2.400 și 4.000 de lei. Cele mai piperate taxe le au cele două specializări ale Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană.
Care sunt taxele pentru 2014-2015
Facultatea de Silvicultură propune viitorilor studenți aceleași taxe de școlarizare ca și anul trecut, respectiv 2.500 de lei/an pentru specializarea Silvicultură și 2.000 de lei pentru Ecologie.
În cazul Facultății de Istorie și Geografie, suma anuală pe care studentul trebuie să o plătească universității depinde de specializarea în cadrul căreia este înscris, fiind de 2.400 de lei sau 2.600 de lei.
Pentru cei ce intenționează să-și continue studiile în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară a universității sucevene, în cazul în care nu vor prinde un loc subvenționat de stat, studenții trebui să scoată din buzunare câte 2.500 de lei pe an, sumă valabilă și pentru masteranzi.
La Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, facultate spre care se îndreaptă cei mai mulți dintre viitorii studenți ai USV, este propusă o taxă de școlarizare pentru anul academic 2014-2015 de 2.500 de lei. Excepție face specializarea Drept, unde taxa crește cu 300 de lei.
La Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, studenții care nu beneficiază de un loc bugetat trebuie să achite anual la casieria universității suma de 2.500 de lei.
La Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor taxa este de 2.500 de lei. Aceeași taxă este propusă și la Facultatea de Științe ale Educației.
Pentru Facultatea de Educație Fizică și Sport, taxa de școlarizare propusă este de 2.400 de sau 2.600 de lei, în funcție de specializare.
Recordul este însă de departe stabilit de cele două noi specializări care funcționează în cadrul Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană, respectiv Nutriție și diabet și Balneofiziokinetoterapie, unde taxa de școlarizare este de 4.000 de lei anual.
Majorare cu 14%, în 2013
Anul trecut, Senatul USV a aprobat indexarea cu 14% a taxelor de studii pentru programele de licență, masterat și doctorat corespunzătoare ofertei educaționale. Conducerea USV a declarat că prin majorarea taxelor se urmărește dezvoltarea și creșterea calității programelor universitare. În cazul mai multor programe de studii, taxa de școlarizare a fost majorată chiar și cu 900 de lei.