Reprezentanții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava contestă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României în procesul dintre instituția suceveană și Ministerul Educației Naționale (MEN), referitor la clasificarea universităților.
Potrivit acestora, Universitatea din Suceava a constatat cu surprindere că, în lipsa unor noi acte doveditoare care să fi fost depuse la ÎCCJ de reprezentanții MEN prin care să certifice efectuarea unui proces de evaluare în vederea clasificării universităților în concordanță cu prevederile legislației românești în vigoare, Curtea a admis recursul ministerului.
“După primirea motivării sentinței, Universitatea «Ștefan cel Mare» din Suceava își rezervă dreptul de a folosi orice cale extraordinară de atac în cazul în care va constata că decizia ICCJ se bazează pe documente nedepuse la dosar”, arată șefii USV.
Ordinul lui Funeriu nu mai este în vigoare
În conformitate cu Metodologia de evaluare în scopul clasificării universităților și ierarhizării programelor de studii, rezultatele clasificării universităților se constată prin ordin al ministrului, care se publică în Monitorul Oficial al României, înainte de începutul fiecărui an universitar. Clasificarea impusă de ministrul Daniel Funeriu a fost valabilă doar pe durata anului universitar 2011-2012, nefiind emis nici un alt ordin al MEN care să stabilească clasificarea universităților pentru anii universitari 2012-2013 și 2013-2014, așa cum prevede legislația în vigoare.
“Drept urmare, decizia ÎCCJ nu reprezintă revenirea la clasificarea din 2011 a universităților”, mai spun reprezentanții USV.
Reamintim că în 2011 Ministerul Educației a ierarhizat universitățile românești, acestea fiind clasificate în universități centrate pe educație, universități de educație și cercetare științifică și universități de cercetare avansată și educație. USV a fost inclusă în prima categorie.
Sentință contestată
USV nu exclude posibilitatea de a recurge la o cale extraordinară de atac în procesul cu Ministerul Educației
