La Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava se află în derulare proiectul ”Implementarea platformelor e-learning – un instrument modern în pregătirea adulților pentru inserția pe piața muncii”, finanțat prin programul Erasmus+, acțiunea cheie KA1. În prima etapă a derulării acestui proiect au fost programate cinci mobilități în care 18 cadre didactice urmau să se perfecționeze în folosirea platformelor e-learning și a instrumentelor TIC în vederea utilizării acestora în procesul instructiv-educativ.
Cea mai recentă dintre aceste mobilități, ”Using e-learning in the classroom”, s-a desfășurat la Praga, în perioada 7-11 august 2017, furnizorul de curs fiind ITC International. Din partea colegiului nostru au participat profesorii Loredana Gașpar, Lăcrămioara Grigorean, Andrei Nicodim și Cristian Știubianu.
Prima zi a debutat cu prezentarea unor chestiuni introductive legate de calculator și folosirea internetului și a resurselor puse la dispoziția noastră de acesta în ora de curs. Am folosit și platforma Moodle, dar în calitate de studenți. În aceeași zi, gazdele noastre ne-au oferit un tur ghidat al orașului Praga.
Din a doua zi, am trecut la următorul nivel, creator de curs. Ne-am concentrat asupra următoarelor aspecte: crearea de lecții și teste folosind platforma e-learning Moodle, adăugarea de resurse și activități într-un curs Moodle și utilizarea instrumentelor de comunicare tip chat. Ne-am familiarizat, de asemenea, cu aplicația onlineWeebly, care oferă posibilitatea creării unui site/pagină web cu conținut educațional destinat elevilor.
Ultima zi de curs a fost dedicată prezentării portofoliului individual, o valorificare a ceea ce am învățat în cele 40 de ore de curs.
Prin participarea la acest curs de formare Erasmus+, principalele rezultate așteptate și impactul în cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava sunt următoarele: dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, îndeosebi prin utilizarea tehnologiei și a resurselor digitale multimedia, crearea de conținuturi educaționale de tip e-learning care să ofere elevilor – în special celor de la forma de învățământ frecvență redusă – accesul la resurse și instrumente variate moderne de predare, învățare și evaluare pentru fiecare disciplină din planul cadru de învățământ, dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor digitale și lingvistice ale elevilor de la forma de învățământ cu frecvență redusă. De asemenea, prin contactele stabilite cu ocazia acestui curs am creat premisele derulării unor viitoare proiecte ce implică și parteneriate.
Prof. Loredana Gașpar,
Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava
„Using e-learning in the classroom” – mobilitate Erasmus+ pentru profesori de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava
