Acțiune în forță a procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava la sediile a două instituții extrem de importante din Suceava. Oamenii legii au descins la APIA și la DSV Suceava și au ridicat documente legate de acordarea subvențiilor atât pe exploatații agricole, persoane fizice și juridice, dar și biserici și mănăstiri, dar și în ceea ce privește sectorul zootehnic.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local și oameni de afaceri. În cursul dimineții de 04 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 13 locații situate în municipiul București, județele Suceava și Dâmbovița, din care 5 sunt sediile unor instituții publice și persoane juridice”, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit informațiilor noastre, urmau să fie puse în aplicare 15 mandate de aducere din Suceava și 5 din București, printre persoanele vizate fiind și actualul șef al APIA Suceava, Eugen Mogoș, dar și mai mulți șefi de servicii din această instituție, printre care Delia Moldoveanu. De asemenea, ancheta privește și mai mulți angajați, o parte dintre ei inspectori la Direcția Sanitar Veterinară și pentru siguranța Alimentelor Suceava, dar și un fost director al acestei unități, respectiv Ioan Corduneanu.
În dosar mai sunt vizate și persoane cu funcții de conducere de la București, fără a fi exclus ca printre acestea să se regăsească și oameni importanți din structura APIA centrală.
Prejudiciul estimat în acest dosar este de circa 5 milioane de lei, dar o cifră exactă va putea fi înaintată abia după efectuarea unei expertize.
În acest dosar procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații Suceava și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.
Cum acționa rețeaua
Procurorii DNA Suceava au explicat și modalitatea în care erau fraudate fondurile obținute de la Uniunea Europeană.
„Pentru obținerea ilegală de subvenții în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înființat exploatații fictive de creștere a animalelor pe numele a diverși fermieri, le-au înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor și în Baza Națională de Date a ANSVSA, în vederea obținerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC), conform OUG 125*/2006, Ordinul MADR 920/2013. Pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate au fost modificate de respectivii doctori veterinari, în Baza Națională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înființării exploatațiilor sau a mișcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploatații virtuale”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
În cursul anului 2013, au fost solicitate și acordate subvenții cu încălcarea legii și s-au obținut pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităților Europene într-un număr de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatații agricole, asociații zootehnice și întreprinderi familiale cu acest domeniu de activitate), precum și unor parohii și mănăstiri din județul Suceava, ce nu desfășurau activități agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenții pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava).
„În aceste condiții, angajații APIA Suceava au acceptat ca cererile de acordare a subvenției să fie depuse și semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie atașate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligațiilor legale ce le revin (OUG 125*/2006), pentru a constata că titularii acestor exploatații nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor și neacordarea subvențiilor solicitate. Aceasta, în condițiile în care activitatea infracțională a acestor medici veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, prin neluarea măsurilor de verificare și control cu privire la numeroasele sesizări formulate și depuse pe parcursul anului 2013 la această instituție. În astfel de împrejurări au fost depuse 239 cereri de subvenții în domeniul zootehnic. Pentru o parte din aceste dosare, aprobarea cererilor a fost stopată ca urmare a verificărilor inițiate și solicitate de DNA ST Suceava și nu ca urmare a constatărilor proprii a angajaților APIA CJ Suceava.
Totodată, aceiași funcționari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafață de teren, pentru cunoștințe sau persoane cu funcții politice, fiind aprobate cereri pentru entitățile economice administrate și reprezentate de aceștia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conținând date nereale, reprezentanții acestor asociații au solicitat și au obținut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.
Reprezentanții APIA au încercat să ascundă șiretlicurile
Procurorii DNA Suceava spun că angajații de la APIA au încercat să ascundă potlogăriile după ce au aflat că s-a demarat o anchetă cu privire la subvențiile din fonduri europene.
„Având în vedere cercetările efectuate de DNA ST Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanți ai APIA Suceava și APIA nivel central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acțiunile de control ale persoanelor/instituțiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu, exclusiv în sarcina solicitanților subvențiilor. De asemenea, în același context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deținut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenție, dar că între timp le-au tăiat și consumat”, se menționează în comunicatul DNA Suceava.
Procurorii derulează verificări pentru comiterea mai multor infracțiuni, respectiv: acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; înșelăciune; dare de mită; luare de mită; spălare de bani și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, cercetat și el în dosarul subvențiilor ilegale de la APIA
Printre persoanele cercetate în acest dosar se numără și Gabriel Constantin Șerban, fostul primar din Câmpulung Moldovenesc în perioada 2004-2012.
El este acuzat că l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Ioan Piticari, șeful Asociației de creștere a animalelor Șoimul din Câmpulung Moldovenesc, care a luat subvenții folosindu-se de documente false. O altă pers cercetată care se află deja la sediul DNA este Anca Popovici, avocat în cadrul Baroului Suceava. Aceasta este cercetată pentru instigare la abuz în serviciu după ce i-a sprijinit pe o parte dintre cei acuzați de încălcarea legii.
Pe listă mai apar medicul veterinar Neculai Toma, de la Horodnic, care ar fi înființat zeci de exploatații de creștere a animalelor fără ca persoanele care apăreau printre beneficiarii subvențiilor să fi știut de așa ceva.
La sediul DNA Suceava urmează să ajungă miercuri după-amiază și Dorel Benu, directorul general pe România al APIA.
UPDATE 2 Percheziții la DSV și la APIA Suceava pentru fraude cu fonduri europene din subvenții
