După mai bine de două luni de spitalizare la București, pentru investigații, tratamente și operații care să-l ajute să slăbească, unul dintre cei mai grași suceveni, Valeriu Țurcănașu, s-a întors acasă. Puiu, așa cum îi spun prietenii, își va petrece sărbătorile de iarnă în apartamentul său, de pe strada 6 Noiembrie, alături de toți cei care i-au fost aproape în ultimul an, de când greutatea anormală, de peste 240 de kilograme, l-a ținut prizonier în propria casă.
Valeriu Țurcănașu s-a externat din clinica privată Delta Hospital din Capitală în cursul zilei de joi. În acest spital particular, suceveanul a suferit două intervenții chirurgicale, care l-au scăpat de o parte din depozitele de grăsime. Înainte de a se interna la Delta Hospital, Puiu s-a tratat de obezitate la Spitalul Elias din Capitală. În total, Valeriu Țurcănașu a stat internat la București 66 de zile, timp în care a slăbit 63 de kilograme.
Se hrănește cu „prafuri”
Acasă, Puiu urmează un regim alimentar strict, care presupune consumul unor substituți de mâncare, practic niște suplimente proteice lichide ca shake-uri, supe, fulgi de ovăz sau budincă. „Alimentele” pe care le înghite de patru ori pe zi, dimineața, la prânz, după-amiaza și seara, înlătură senzația de foame și evită tentația gustărilor.
Puiu a explicat: „Deocamdată mă hrănescmai mult cu niște medicamente sub formă de prafuri pe care le dizolv în apă. Trebuie să țin această dietă proteică până în jurul datei de 5 ianuarie. După aia, am voie să mănânc orice, carne, fructe și legume, dar în cantități mici și numai pasat. Timp de șase luni voi mânca normal, dar pasat. La fiecare trei luni trebuie să merg la București, la control”.
Vrea să ajungă la 75 de kilograme, greutatea pe care o avea la vârsta de 18 ani
Valeriu Țurcănașu și-a propus să slăbească până când ajunge la greutatea de 75 de kilograme, pe care o avea în tinerețe, la vârsta de 18 ani. În octombrie, când s-a internat la București și a început lupta pentru supraviețuire, Puiu cântărea peste 240 de kilograme. El a completat: „Încă nu am voie să fac exerciții fizice, ci doar plimbări scurte. Din păcate, frigul de afară nu-mi priește, așa că până la primăvară nu-mi rămâne decât să fac puțină mișcare prin casă, să urc și să cobor câteva trepte de pe casa scării, fiindcă nu am voie să exagerez cu efortul”.
La internarea în București și-a verificat greutatea cu un cântar pentru alimente
În Capitală, la clinica privată Delta Hospital, Valeriu Țurcănașu a făcut o abdominoplastie, operație în cadrul căreia medicii i-au extras nu mai puțin de 26 de kilograme de grăsime. Intervenția a fost urmată de o alta, gastric sleeve, care a constat în îndepărtarea unei porțiuni mai mari din stomac (peste 80%). Înainte de a fi operat, Puiu a stat internat la Spitalul Elias, unde, pentru prima dată după doi ani, a reușit să se urce pe un cântar și să-și verifice greutatea. Cântarul era unul pentru alimente și a indicat 241 de kilograme. La Elias, înainte de transferul la Delta Hospital, Valeriu Țurcănau a slăbit câteva zeci de kilograme, printr-un regim alimentar strict, aceasta fiind condiția impusă de medici pentru a fi operat.
Peste un an va fi operat pentru a treia oară
Peste un an, Valeriu Țurcănașu va ajunge din nou sub bisturiul medicilor, care vor încerca să-i corecteze aspectul de abdomen flasc, cu piele care atârnă (“șorț abdominal”), și să-l scape de hernie. Va fi ultima oară când Puiu își tratează obezitatea într-o sală de operații, rezultatele celor trei intervenții chirurgicale fiind durabile dacă sunt urmate de o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.
Costurile celei de-a doua operații, gastric sleeve, de 28.000 lei, nu au fost acoperite în totalitate. Restanța de 10.000 lei trebuie achitată până în luna martie, iar cei caredoresc să-l ajute pe Valeriu Țurcănașu cu bani o pot face prin contul deschis la Garanti Bank, Agenția Unirii, Cod IBAN RO 40 UGBI 00000 220 14871 RON.
Șase pompieri l-au ajutat să se urce în ambulanța specială care l-a transportat la București
Valeriu Țurcănașu are 58 de ani și a început să se îngrașe, culmea, în armată (februarie ’74 – iunie ’75). Puiu a lucrat ani la rând ca vânzător-măcelar în toate halele de carne din municipiul Suceava, la Arini, Ițcani, Burdujeni, la hala din zona Tipografiei și cea de pe Mărășești. În 1984 a fost nevoit să-și schimbe locul de muncă, iar după o perioadă a rămas șomer. Din septembrie 2010 nu a mai părăsit deloc apartamentul.
De-a lungul anilor a încercat diverse diete, dar nici una nu l-a scăpat de depozitele de grăsime. În București a ajuns cu o ambulanță specială, în care nu a putut fi urcat fără ajutorul a șase pompieri vânjoși, care s-au chinuit timp de aproape o oră pentru a-l scoate din apartamentul său, situat la etajul IV.