Untul de Shea- noul Must Have al frumuseții



Ultima descoperire în materie de frumusețe este… untul de shea. Proprietățile lui benefice, regenerante și hidratante l-au propulsat în ultimii doi ani pe prima pagină a revistelor, pe primul raft al magazinelor de dermocosmetice (îl folosesc companii precum Nivea, The Body Shop, Avon, L’Occitane, Elmiplant, Doliva) și e ridicat la rangul de „primă armă” în multe saloane de îngrijire. Oare își merită titlul de „remediu universal”?
De unde vine untul de Shea?
… Este extras din fructele arborelui african Shea sau Karite („arborele vieții”), prin presare, la rece sau la cald. Africanii îl utilizează de secole în diverse scopuri – ca ulei pentru gătit, cremă pentru îngrijirea pielii, calmant pentru durerile musculare și reumatice, vindecarea rănilor, loțiune împotriva vergeturilor și a arsurilor solare sau pentru protecția pielii bebelușilor. Arborele era considerat sfânt în trecut de către indigeni. Astfel fructele sale, puțin mai mari decât nucile obișnuite, erau recoltate în cadrul unui întreg ritual festiv numit „Begu”, început prin sacrificarea unei găini… Conform acestui ritual, femeile erau singurele care aveau dreptul de a aduna fructele și de a le prelucra. Ele preparau apoi fasole, cu uleiul extras din primele semințe de shea, mâncare pe care o degustau toți membrii comunității, pentru a avea un an fructuos.
Prima referire istorică la untul de Shea datează din vremea Cleopatrei, când era adus cu caravanele în Egipt, pentru a fi utilizat în scopuri cosmetice. Însă nici pentru europeni nu reprezintă o noutate – proprietățile sale au fost descoperite la sfârșitul secolului XVIII de către scoțianul Mungo Park, care a botezat arborele cu numele de Shea inspirându-se din cuvântul „sii”, care înseamnă „sacru” într-un dialect local. Totuși, primele teste cu unt de Shea au fost realizate de farmaciștii europeni abia în anii 1930 – rezultatele au fost foarte încurajatoare, astfel că s-a început comercializarea sa.
Din păcate, în anii 60 produsul a dispărut de pe piața internațională, din cauza presiunii producătorilor de unt de cacao (arborii de cacao erau cultivați în coloniile marilor state), care a acaparat industria cosmetică. După aproape o jumătate de secol, untul de Shea nu numai că a revenit în formula unui număr covârșitor de produse cosmetice, însă a lansat și o adevărată modă…
De ce l-ai alege?
Untul de shea este o cremă 100% naturală, ai cărei componenți sunt identici cu cei secretați de glandele sebacee ale pielii, motiv pentru care specialiștii îl consideră produsul ideal de întreținere a epidermei, în special pentru pielea uscată sau sensibilă… De asemenea, cantitatea mare de vitamina A îi conferă „puteri” cicatrizante – rănile superficiale tratate cu unt de Shea se vindecă mult mai repede și fără semne vizibile. Același lucru s-a constatat și în cazul ridurilor, iritațiilor, degerăturilor, a crăpăturilor datorate frigului, înțepăturilor de insecte, alergiilor – și lista poate continua.
Și vitamina E conținută are, pe de altă parte, un efect anti-aging, de filtru împotriva razelor UV și de combatere a radicalilor liberi (de prevenire a cancerului de piele).
Însă, mai presus de toate acestea, utilizarea untului de Shea pur ca loțiune hidratantă pentru corp reprezintă o experiență de neînlocuit… Pielea devine incredibil de catifelată și de suplă, ca în urma unui tratament profesionist de lungă durată.
Unt de Shea… pur și simplu
Proprietățile benefice ale acestei creme se pot pierde în cazul în care este combinată cu anumiți conservanți și parfumuri (din compoziția produselor cosmetice) – de aceea ar fi bine să folosești unt de Shea 100% pur. Vei găsi multe formule parfumate, deoarece există persoane care consideră că mirosul său natural e neplăcut… dar trebuie să știi că acesta dispare complet la doar câteva minute după ce l-ai aplicat pe piele.
Untul de Shea pur are, la temperatura camerei, o consistență solidă și o nuanță de crem. Atunci când este expus la căldură sau când intră în contact cu pielea, se topește foarte ușor. Dacă optezi pentru o variantă 100% fără conservanți, păstrează-l la rece – ca pe orice ulei natural, pentru că după o anumită perioadă râncezește și… e păcat.
Sursa www.idieta.ro