Pentru a suplimenta spațiile de cazare pe care Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) le pune la dispoziția studenților, reprezentanții instituției vor să ia în administrare Căminul 2 al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, internat ce dispune de circa 200 de locuri de cazare.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, „am purtat discuții cu Primăria Suceava, cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu reprezentanții colegiului, instituții ce și-au dat acordul în ceea ce privește inițiativa noastră. Rămâne ca împreună cu primăria să identificăm alte spații în care chiriașii internatului pot fi relocați”.
Acesta a mai precizat că, în fiecare an, mai multe licee din județ pun la dispoziția USV spații de cazare pentru studenți, însă preluarea căminului de la Colegiul Alimentar ar concentra studenții într-un singur loc.
De partea cealaltă, edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că primăria nu are bani să întrețină căminele sociale „unde sunt cazați fel de fel de muncitori sezonieri sau alte categorii sociale”.
„Suntem de acord cu propunerea universității. Cred că ar trebui făcută o regulă, pentru că din ceea ce se întâmplă în aceste cămine ne confruntăm cu o altă problemă, consumuri foarte mari la utilități”, a declarat Ion Lungu.
Totodată, prof. Crăița Buda Niga, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, a precizat că internatul nr. 2 al colegiului găzduiește, pe lângă asistații sociali, și biblioteca liceului, cabinetul medical și arhiva instituției.
„Noi avem posibilitatea de a muta cabinetul, arhiva și biblioteca la parterul Căminului 1. Administrarea Căminului 2 de către universitate ar fi benefică și pentru noi”, a declarat aceasta.
Căminul 2 alColegiului Alimentar este locuit de chiriași ai Primăriei municipiului Suceava. În cazul în care va fi preluată, clădirea căminului va fi reabilitată și modernizată pentru studenți, în prezent majoritatea încăperilor fiind dominate de mizerie, iar condițiile de trai nu sunt nici măcar aproape de un standard minim de decență.
Cu toate că au o capacitate de peste 1.000 de locuri de cazare, cele patru cămine studențești ale Universității „Ștefan cel Mare” se dovedesc, an de an, a fi insuficiente pentru numărul mare de studenți care solicită cazare în campus.
Odată cu transformarea fostului Hotel Clasic în cămin, USV câștigă 40-50 de locuri de cazare
Corpul N al USV, fostul Hotel Clasic, situat pe strada Universității, găzduia, până de curând, Departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană, program aflat în cel de-al doilea an de funcționare. Încă de anul trecut rectorul Valentin Popa și-a exprimat intenția de a transforma fostul hotel în cămin studențesc.
„În prezent suntem în faza în care mutăm Departamentul de Sănătate într-un alt spațiu”, a menționat Valentin Popa.
Conform acestuia, trei laboratoare ale departamentului vor fi mutate în Corpul B din campus, iar alte trei vor fi mutate în complexul de Kinetoterapie.
Odată cu transformarea fostului Hotel Clasic în cămin, USV câștigă alte 40-50 de locuri de cazare pentru studenții instituției.
„Va trebui să facem o serie de amenajări interioare, să procurăm mobilier. Sperăm ca la începutul anului universitar 2014-2015 să-l putem deja da în folosință”, a mai completat Popa.
În anul 2011, în vederea înființării acestui departament, conducerea USV a achiziționat cu suma de 425.000 de euro Hotelul Clasic. Corpul N s-a dat în folosință odată cu debutul anului academic 2012-2013, sălile acestuia fiind dotate cu mobilier și echipamente de specialitate specifice Departamentului de Sănătate.