Numărul articolelor Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) publicate în reviste științifice acreditate la cel mai înalt nivel pe plan internațional (reviste cotate ISI) a ajuns la 86, în anul 2013.
Astfel, dacă în anul 2011, 42 dintre articole publicate în reviste cotate ISI au avut autori din USV, numărul acestora s-a dublat în 2013. În 2012, numărul materialelor publicate în reviste care garantează cercetarea la cel mai înalt nivel a fost de 61.
Potrivit reprezentanților Universității Suceava, „în cadrul planului managerial asumat la preluarea mandatului ne-am propus ca, în termen de doi ani, să dublăm numărul de articole publicate, anual, în reviste cotate ISI. În ciuda situației de criză parcursă în această perioadă, putem constata că s-au atins și depășit țintele propuse”.
Ei au mai menționat că această creștere cu 105% este cu atât mai importantă cu cât pe plan național s-a situat la aproximativ 15%.
Totodată, merită subliniat faptul că odată cu creșterea numărului de articole cotate ISI publicate de USV a crescut și calitatea revistelor în care aceste rezultate sunt publicate.
Reviste mai variate în care apar articolele USV
Potrivit unui raport ce vizează starea USV în anul 2013, „creșterea impactului rezultatelor publicate de cadrele USV în rândul comunității științifice naționale și internaționale este confirmată și de creșterea semnificativă a numărului de citări ce a depășit 500 în anul universitar 2012/2013, comparativ cu aproximativ 300 în anul universitar precedent și câteva zeci de citări în urmă cu 3-4 ani”.
O ultimă remarcă cu privire la analiza publicațiilor USV în reviste cotate ISI se referă la diversificarea revistelor în care publică cadrele USV. În perioada 2006-2010, primele patru reviste în ce privește numărul de lucrări USV însumau jumătate din numărul total de lucrări, în timp ce primele patru reviste din anul 2013 însumează numai un sfert din numărul total de lucrări USV, jumătate dintre lucrări fiind distribuite acum în 20 de reviste ISI. De asemenea, s-a trecut de la o orientare preponderentă a lucrărilor către reviste ISI românești (ce reprezentau 60% din numărul total de publicații USV în perioada 2006-2010) la o distribuție mai echilibrată (aproximativ 30% dintre lucrările ISI USV din 2013 sunt în reviste românești) ce se încadrează în media națională.