La 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 225, Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV).
Cu acest prilej, conducerea instituției a pregătit ieri o suită de manifestări sub egida „Zilele Universității 2014”, aceasta debutând cu o ceremonie festivă găzduită de Auditorium „Joseph Schmidt”.
La întâlnirea festivă a comunității academice sucevene au participat reprezentanți ai autorităților locale (primarul municipiului Suceava – Ion Lungu) și județene (prefectul Florin Sinescu), universitari suceveni și invitați speciali.
La ceas aniversar, rectorul USV, prof. univ. dr. Ing. Valentin Popa, a evidențiat evoluția instituției pe parcursul celor 24 de ani, remarcând saltul spectaculos de la un institut cu aproape 1.000 de studenți și trei facultăți, la o universitate cu aproximativ 10.000 de studenți și nouă facultăți.
„În anul în care celebrăm 50 de ani de învățământ academic sucevean marcăm și un moment important din istoria noastră, împlinirea a 24 de ani de când instituției noastre i s-a atribuit statutul de universitate, moment esențial pentru întreaga devenire a învățământului superior sucevean. Ceea ce urmează după 7 martie 1990 constituie o etapă provocatoare, bogată în încercări și reușite, în strădanii și împliniri de necontestat. Acest moment reprezintă un bun prilej de a medita asupra istoriei și succeselor noastre, de a reflecta cu încredere asupra identității noastre cu care putem și trebuie să ne mândrim. Am convingerea că universitatea poate fi considerată inima comunității sucevene și principalul vector pentru dezvoltarea ei ulterioară”, a subliniat Valentin Popa.
La eveniment a participat și Stephan Melnychuk, rectorul Universității Naționale «Yuri Fedkovici» Cernăuți, acesta menționând că universitatea pe care o reprezintă și universitatea suceveană sunt unite printr-o colaborare strânsă pe plan educațional, cultural și de cercetare, exprimându-și convingerea că acest parteneriat „aduce roade bune, în primul rând, pentru studenții celor două instituții”.
„Vivat! Crescat! Floreat”, a transmis rectorul universității din Cernăuți.
Diplomă de certificare din partea ARACIS
Prezent la aniversare, președintele interimar al ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior), Iordan Petrescu, a acordat conducerii universității diploma care certifică „Gradul de încredere ridicat” primit de USV.
La finele anului trecut, ARACIS a acordat universității sucevene calificativul „Grad de încredere ridicat”, cea mai înaltă recunoaștere acordată unei universități în sistemul național de învățământ.
Medalii de aur în semn de recunoaștere
În cadrul manifestării, alături de prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, Valentin Popa a oferit nouă medalii de aur universitarilor care au adus contribuții valoroase la dezvoltarea spațiului academic sucevean, celor care și-au dovedit loialitatea și dăruirea față de instituția suceveană. Au primit medalii următorii: conf. univ. dr. Cezar Popa, conf. univ. dr. Carmen Balan, conf. univ. dr. Leon Mandici, Ion Siminiceanu, ec. Aneta Todiruț, ec. Gabriela Neagu, Rodica Iordache, prof. univ. dr. Costică Brânduș și prof. univ. dr. Constantin Catană.
Distincții pentru tinerii cercetători ai USV
Cadrele universitare care, în decursul anului 2013, s-au evidențiat prin activități de cercetare au fost premiate. Prof. univ. dr. ing., Mihai Dimian, prorector al instituției, i-a oferit distincția de „Tânărul cercetător USV al anului 2013”
conf. univ. dr. Georgiana Gabriela Odină, iar tânărul cercetător cu cele mai multe citări a fost desemnat conf. univ. dr. Aurelian Rotaru.
Diplome de merit în cadrul competiției „Tânărul cercetător al anului 2013” au primit următorii: șef lucrări Radu Daniel Vătavu, asistent Adrian Liviu Scutariu, lector Petruța Paraschiva Rusu, conf. univ. Florin Valentin Leuciuc, șef lucrări Mircea Adrian Oroian, lector Ioana Crina Coroi, șef lucrări Gabriel Duduman, lector Alexandru Ionuț Cristea și șef lucrări Traian Lucian Severin.
Doctoranzii anului 2013 au fost desemnați: dr. Anca-Andreea Chetrariu (conducător de doctorat: prof. univ. dr. Muguraș Albumița Constantinescu) și drd. Andrei-Alexandru Moroșan (conducător de doctorat: prof. univ. dr. Cristian Valentin Hapenciuc).
Premiu a primit și drd. Daniel-Gabriel Chiruță (conducător de doctorat: prof. univ. dr. ing. Adrian Graur).

