Profesori și doctoranzi ai Facultății de Economie, Administrație și Afaceri, Departamentului de Contabilitate, Audit și Finanțe (DCAF), din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, au fost premiați în cadrul expoziției internaționale de inovație și transfer tehnologic Excellent IDEA, de la Chișinău, Republica Moldova.
Ajuns la cea de-a III-a ediție, evenimentul a reunit sub auspiciile ideilor inovatoare și ale transferului tehnologic cercetători din mai multe țări, dornici să-și expună și să-și promoveze cele mai recente rezultate ale cercetării realizate, într-un cadru organizat.
În urma deliberării juriului internațional, cercetătorii din cadrul FEAA au fost răsplătiți cu medalii de aur, respectiv de argint.
Astfel, au fost distinși cu medalia de aur:
- Anatol Melega, Veronica Grosu, pentru lucrarea “Investment Risks and Opportunities in a Global Context – Foreign Direct Investment and Transfer Pricing”;
- Sorinel Toderaș Siretean, Veronica Grosu, pentru lucrarea ”Hospital Spending – Between Reality and Necessity”;
- Cojocaru Victor, Bădicu Galina, Socoliuc Marian, pentru lucrarea “Methodological Innovations for Optimizing Cost and Revenue Accounting in the IT Sector”;
- Cosmulese Cristina Gabriela, Ionescu Bogdan-Ștefan, Topor Ioan-Dan, pentru lucrarea “Conceptualizing a Model for Assessing Stakeholder Satisfaction in Business Sustainability and Integrated Reporting”;
- Anamaria-Geanina Macovei, Ion Pârțachi, pentru lucrarea “The Impact of Financial Indicators on the Attractiveness of Foreign Direct Investment in Romania”;
- Șoimu Sergiu, Bădicu Galina, Grosu Veronica, Mihaila Svetlana, pentru cercetarea cu titlul ”Modeling Financial Statement Audit Performance”.
Cercetătorii din cadrul FEAA/USV au fost recompensați și cu două medalii de argint, astfel:
- Veronica Grosu, Corina Petrescu, Marius-Sorin Ciubotariu, pentru lucrarea cu titlul ”Profilul de criticitate al IMM-urilor producătoare sub influența factorilor interni și externi asupra performanței”;
- Irina Hanganu, Marian Socoliuc, Alessandro Gherghel, pentru o cercetarea intitulată “Money Idea – Business Success Simulation App”.

Un prilej de susținere a ideilor cercetătorilor
Programul expoziției de la Chișinău a inclus mai multe categorii de concurs, respectiv inovații, invenții, prototipuri și rezultate ale proiectelor de cercetare.
Aceste contribuții au fost evaluate de către un juriu de specialitate, urmând ca cele mai valoroase contribuții să fie recompensate cu diplome, medalii și premii.
Evenimentul își dorește, an de an, să reprezinte un adevărat regal al cercetării-dezvoltării și inovării și un prilej de susținere a ideilor cercetătorilor din variate domenii de activitate, precum și o modalitate de informare a societății asupra importanței și a beneficiilor invențiilor și inovațiilor.

Prof. univ. dr. Veronica Grosu, directoarea Departamentului de Contabilitate, Audit și Finanțe din cadrul FEAA Suceava, a subliniat că “societatea civilă are nevoie de o mai bună informare privind studiile, cercetările științifice, inovarea și transferul tehnologic, care reprezintă adevărate «motoare» ale sustenabilității și care vor contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților la nivel local, regional, național și internațional. Manifestarea permite și identificarea unor parteneriate reale între cercetători și mediul de afaceri, precum și extinderea posibilităților de implementare practică a acestor rezultate ale cercetării. Un alt aspect, pe care îl consider extrem de important, este reprezentat de faptul că astfel de evenimente pot reprezenta adevărate «scene de lansare» pentru tinerii cercetători, care pot fi astfel stimulați să se dedice activității de cercetare precum și adevărate «pepiniere» pentru profesioniștii de mâine de care societatea civilă are atâta nevoie”.




