Unitățile de procesare a cărnii din județul Suceava vor fi închise dacă nu demonstrează că au accesat programe de modernizare



Unitățile de procesare a cărnii din județul Suceava vor fi închise dacă nu demonstrează că au accesat programe de modernizare
Unitățile de procesare a cărnii din județul Suceava vor fi închise dacă nu demonstrează că au accesat programe de modernizare

– Șeful DSV Suceava, Petrea Dulgheru, spune că în pericolul de a fi închise se află aproximativ 70 de astfel de unități, din care 22 sînt de procesare a cărnii
Toate unitățile de procesare a cărnii și a laptelui din județul Suceava care nu pot demonstra că au obținut un proiect european de finanțare în vederea modernizării vor fi închise de la începutul anului 2006. Anunțul a fost făcut de prefectul județului Suceava, Orest Onofrei (foto), care a precizat că „indiferent de costurile sociale”, toate unitățile menționate mai sus vor fi închise dacă nu au un program de modernizare conform cerințelor europene. „Ca reprezentanți ai Guvernului, una dintre problemele pe care le avem este asigurarea siguranței sanitar veterinare. Județul Suceava, spre deosebire de alte județ, are cele mai multe puncte sau fabrici de procesare a produselor animale. Or, știm foarte bine că majoritatea dintre ele au un program de conformare sau de închidere. În aceste condiții, indiferent de costurile sociale, o să cerem Direcției Sanitar Veterinare să închidă toate unitățile care nu au accesat un program SAPARD sau altfel de fonduri europene pentru modernizare”, a spus Orest Onofrei, care a mai adăugat că măsura va fi luată începînd cu data de 1 ianuarie 2006. Prefectul județului consideră că dacă pînă în momentul de față aceste unități nu s-au preocupat pentru modernizare, pînă la data de 31 iunie 2006 „nu mai există timpul fizic necesar ca acest lucru să se întîmple”. În aceste condiții, prefectul a subliniat faptul că dacă unitățile de procesare a cărnii și a laptelui nu vor prezenta un program de modernizare pînă la sfîrșitul acestui an, se va proceda la închiderea lor. Prefectul de Suceava a mai declarat că unitățile în cauză au avut timp un an de zile pentru a se preocupa de modernizarea fabricilor, însă dacă acest lucru nu s-a întîmplat pînă acum, cerințele europene impun închiderea lor. Pe de altă parte, șeful Direcției Sanitar Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru, a afirmat că în pericol de a fi închise, datorită faptului că nu au accesat nici un proiect de modernizare, sînt aproximativ 70 de unități de prelucrare a cărnii și a laptelui. Dulgheru a precizat că dintre acestea 22 sînt abatoare, diferența fiind unitățile de procesare a laptelui.
Pe raza județului Suceava funcționează 51 de unități de prelucrare a laptelui, 36 unități de procesare a cărnii și 32 de abatoare. Din cele 36 de unități de prelucrare a cărnii, una este agrementată, FACOS, iar alte două, KILLER- Horodnic și SUPERSTAR Rădăuți, au început derularea de programe de îndeplinire a standardelor, iar din cele 51 de unități de prelucrare a laptelui, patru sînt agrementate, RARĂUL Cîmpulung Moldovenesc, DORNA Lactate, BUCOVINA Lactate și CAVIOR, iar alte șase sînt în programe de modernizare a standardelor.