Cercetătorii americani au identificat o nouă categorie de acizi grași produși de corpul uman care au efecte protectoare contra diabetului, iar această descoperire ar putea duce la obținerea unor noi tratamente, informează AFP.
Autorii studiului au constatat că, după ce au injectat acest nou tip de lipide în organismul unor șoareci modificați genetic pentru a dezvolta o formă echivalentă a diabetului adult (de tip 2) uman, rozătoarele au prezentat o scădere considerabilă a glicemiei.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care au în organism concentrații foarte mici de acești acizi grași prezintă un risc foarte mare de diabet.
Ei au mai făcut o constatare: concentrațiile de aceste lipide erau ridicate la șoarecii rezistenți la diabet.
Toate aceste lucruri sugerează că lipidele în cauză ar putea fi utilizate în scop terapeutic contra diabetului, afirmă oamenii de știință de la Institutul Salk, din orașul californian La Jolia, și cei de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), din Boston, autorii acestui studiu.
„Concentrațiile ridicate de aceste lipide par a fi asociate cu o serie de efecte benefice atât la șoareci, cât și la oameni”, a declarat Barbar Kahn, decan adjunct la facultatea de medicină din cadrul BIDMC, coordonator principal al studiului, publicat joi în ediția online a revistei Cell.
„Bazându-ne pe biologia lor, putem să adăugăm aceste lipide pe lista scurtă a celor bune”, a subliniat Alan Saghatelian, profesor de biologie la Institutul Salk, unul dintre cercetătorii principali implicați în acest studiu.
„Acești acizi grași sunt uimitori, pentru că ei pot să reducă și inflamațiile, fapt care ne face să credem că, în afară de diabet, am putea să descoperim noi posibilități de folosire a acestor molecule pentru a combate inflamațiile cronice, precum cele generate de maladia Chron și artrită”, a adăugat el.
Lipidele precum colesterolul rău sunt asociate, atunci când există în exces, cu maladiile cardiovasculare. În ultimii anii, oamenii de știință au descoperit că anumite lipide sunt bune pentru sănătate, precum omega-3, care se află în uleiul de pește și în grăsimile vegetale.
Noua categorie de lipide (FAHFA) nu a fost până acum identificată în celule și țesuturi, pentru că există în concentrații foarte scăzute, fapt care o face să fie greu de detectat.
Florin Badescu – descopera.ro
Sursa: Mediafax