Un studiu arată că unul dintre cele mai folosite obiecte de bucătărie este de 200.000 de ori mai murdar decât colacul vasului de toaletă, cele 10 milioane de bacterii aflate pe 2,5 centimetri pătrați din suprafața lui prezentând riscul sindromului Guillaun-Barré, care poate duce, în final, la paralizie.
Descoperirea cercetătorilor americani se referă la buretele de vase, experții identificând legături între bacteriile de pe bureți, cârpe și suporturile din lemn pentru tăiat și o bacterie care poate provoca paralizie, scrie Daily Mail.
Rezultatele analizelor arată că există aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri pătrați din suprafața unui burete de bucătărie și un milion de bacterii pe aceeași suprafață a unei cârpe de vase, oamenii de știință sugerând, cu privire la concentrația bacteriilor, că ar fi mai sănătos să tăiem legumele pe un vas de toaletă decât pe un suport din lemn de bucătărie.
În ceea ce privește microorganismele, vasul de toaletă este unul dintre cele mai curate lucuri din casă, a spus Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, Statele Unite. Potrivit profesorului, a cărui muncă de studiere a transmiterii bolilor include analiza tipului și a răspândirii bacteriilor de pe obiectele de gospodărie, ar trebui să ne îngrijoreze mai mult alte lucruri din casă, precum bureții, cârpele de vase și pungile de cumpărături refolosibile.
Un alt profesor, Hugh Pennington, unul dintre microbiologii de vârf ai Marii Britanii, a confirmat faptul că bucătăria, în special buretele de vase, se numără printre cele mai murdare spații din casă.
„Este în regulă dacă folosim buretele ca să spălăm vasele, să înlăturăm mâncarea de pe farfurii în apa fierbinte, dar niciodată, niciodată nu folosiți un burete ca să ștergeți o farfurie curată!”, a spus Pennington pentru Daily Mail.
Conform acestuia, una dintre cele mai mari ținte pentru Agenția de Protecție a Sănătății a fost o bacterie numită Campylobacter, care poate cauza paralizie și se găsește adesea pe buretele de bucătărie.
„Se întâmplă frecvent și provine din carnea de pasăre. Poate provoca sindromul Guillain-Barre”, a mai spus Pennington, adăugând că această bacterie nu afectează judecata sau simțul, dar se poate răspândi astfel încât să afecteze mișcarea. „Oamenii pot ajunge efectiv blocați.”
În majoritatea cazurilor, oamenii își pot reveni, dar recuperarea poate dura săptămâni, luni sau ani.
„De departe cel mai murdar obiect este buretele de bucătărie”, a spus și John Oxford, profesor de virusologie la Universitatea din Londra și președintele Consiliului de Igienă – comitetul care compară standardele de igienă din lumea întreagă.
În cel mai recent studiu al său, Consiliul respectiv a examinat mostre din case din nouă țări diferite și a descoperit că 21 la sută din cârpele de bucătărie considerate curate conțin, de fapt, cantități ridicate de substanțe contaminante. În plus, au fost identificate bacterii fecale în locuri diverse din casă, cu rezultate variabile de la o țară de la alta.
Astfel, Arabia Saudită are cele mai murdare frigidere, 95 la sută dintre cele verificate picând testul bacteriologic pentru E. coli. În Africa de Sud, cel mai murdar spațiu din casă este marginea căzii, locuințele studiate prezentând niveluri îngrijorătoare de E.coli în aproape două treimi din cazuri și de mucegai în 40 la sută.