Perioada 16 – 22 ianuarie
Vatra Dornei rămâne în circuitul Cupei Mondiale de sanie și în 2020
Municipiul Vatra Dornei se află și în 2020 în circuitul Cupei Mondiale de sanie pe pistă naturală pentru seniori, la fel ca în anii trecuți. Concursul va avea loc pe pista „Bucovina”, situată în apropierea pârtiei „Veverița”, care are o lungime de 1.100 de metri și 13 viraje. Întrecerea se va desfășura în perioada 17-19 ianuarie.
Cea de-a treia etapă a Cupei Mondiale de sanie pe pistă naturală este organizată de Federația Internațională de Sanie (FIL) și Federația Română de Bob și Sanie (FRBS), în parteneriat cu Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei (CSI Vatra Dornei). În aceste zile, factorii implicați depun un efort deosebit pentru a asigura amenajarea pârtiei și pentru a oferi o calitate a gheții cât mai bună. Anul trecut, etapa de Cupă Mondială de la Vatra Dornei a fost dominată de sportivii din Italia, Austria și Rusia.
Joi, 16 ianuarie
Lansarea cărții „Genealogia lui Mihai Eminescu”
În Amfiteatrul „Dimitrie Leonida”, corpul D al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, va fi lansată joi, 16 ianuarie 2020, începând cu ora 19:00, cartea „Genealogia lui Mihai Eminescu”, scrisă de preotul Cezar Onesim. Moderator: prof. univ. dr. Virgil Nistru Țigănuș.
„Citind cartea părintelui Cezar Onesim, suprapun în minte imagini ale locurilor din Călinești-Cuparencu (Suceava), Dumbrăveni (Suceava), cu imaginile mirifice din poeziile eminesciene și realizez câte speculații s-au făcut în literatura română referitoare la copilăria poetului și sursele de inspirație! Prin cartea sa, preotul Cezar Onesim ne îndeamnă să cunoaștem originile Marelui Poet, moșii și strămoșii acestuia, legătura indestructibilă dintre poet și Bucovina”, spune Viorel Mihăescu. Evenimentul este organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
„Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama”, la Teatrul „Matei Vișniec”
Spectacolul „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” va avea loc pe 16 ianuarie, de la ora 18:00, pe scena Teatrului „Matei Vișniec”. „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” este, așa cum spune chiar autorul, un spectacol cu povești de adormit copiii și de trezit ușor părinții, un spectacol pentru toată familia. Prețul unui bilet este: 7 lei. Relații și rezervări, la telefon: 0759 048 677 / email: bilete@teatrulmateivisniec.ro. Eliberări bilete: Luni-Vineri între 13:00-16:00. (Rezervări: Luni-Vineri între 8:00-14:00)
Vineri, 17 ianuarie
Simpozionul Național „Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediția a VII-a
În Sala Auditorium Joseph Schmidt a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, va avea loc vineri, 17 ianuarie, de la ora 9:30, Simpozionul Național „Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ediția a VII-a, la 9 ani de când Părintele Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania a fost chemat la Domnul. La această ediție va fi lansat volumul „Genealogia lui Mihai Eminescu din satul Călinești Cuparencu”, județul Suceava, Editura Miseno 2019, autor, preot Cezar Onesim. Un moment special îl va constitui decernarea Marelui Premiu „Bartolomeu Anania”. Premiul va fi oferit unei personalități desemnate de comitetul științific. În a doua parte a zilei, invitații vor vizita mănăstirile Slatina și Buciumeni. Manifestarea se va încheia sâmbătă, 18 ianuarie, la Mănăstirea Dragomirna, la ora 11:00, cu Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.
Spectacolul „Cosmic”, inspirat de texte ale unor liceeni
Planetariul Observatorului Astromic din Suceava găzduiește vineri, 17 ianuarie, spectacolul „Cosmic”, o înlănțuire de poezii sau fragmente de poezii, scrise de liceeni ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, de la Light of ink.
Evenimentul este programat de la ora 19.00, iar intrarea este liberă.
Cosmin Panaite, actor al Teatrului Municipal “Matei Vișniec” Suceava, aflat la cea de-a doua experiență de lucru cu Teatrul Studențesc Fabulinus, după spectacolul ’Pisica Verde’‚ este regizorul și coordonatorul acestui proiect.
Potrivit organizatorilor, „textele descriu peisajul emoțional cotidian, compunând într-o cheie intimă și sensibilă un discurs introspectiv și romantic, de o profundă umanitate. Spectacolul își propune să ridice întrebări despre ordinea din haos și despre haosul din ordine. O incursiune mai ales auditivă, despre liniștea și neliniștea din noi, dominată vizual de atmosfera cosmică din Planetariu”. Distribuția spectacolului: Luminița Andruh, Felicia Malai, Polya Zubati.