Perioada 25 – 31 august
Festivalul Sommerfest Rădăuți, în perioada 24-28 august
Asociația Klavier ART organizează, în perioada 24-28 august, Festivalul Sommerfest Rădăuți, eveniment ce se află la cea de a doua ediție. Programul detaliat este următorul: astăzi, 25 august, la Casa de Cultură Rădăuți, între orele 10:00-14:00, masterclass – pian, vioară, muzică de cameră; la Galeriile de Artă Rădăuți, de la ora 19:00, Conferința „Români care au cucerit lumea”. Prezintă: Ioana Raluca Voicu – Arnăuțoiu. Recital extraordinar. În program: Benjamin Britten, Carl Goldmark, Maurice Ravel; vineri, 26 august, la Casa de Cultură Rădăuți, între orele 10:00-14:00, masterclass – pian, vioară, muzică de cameră; la Sinagoga Rădăuți, de la ora 19:00, lansare de carte: Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier (Editura Ars Docendi a Universității din București, Autor: Ioana Raluca Voicu – Arnăuțoiu; De la ora 19:30, recital cameral. În program: Johannes Brahms, George Enescu, Serghei Prokofiev; sâmbătă, 27 august, la Casa de Cultură Rădăuți, între orele 10:00-14:00, repetiții: pian, vioară, muzică de cameră; duminică, 28 august, la Casa de Cultură Rădăuți, la ora 19:00, Concert de Gală – absolvenți și maeștri, urmat de închiderea Festivalul Sommerfest Rădăuți, ediția a II-a.
Târgului olarilor „Ochiul de păun”, la Rădăuți
Primăria municipiului Rădăuți, Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”, Casa Municipală de Cultură Rădăuți, Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale organizează la Rădăuți, în intervalul 26-28 august, cea de-a XXXIV-a ediție a Târgului olarilor „Ochiul de păun”. Participă ceramiști din centrele de ceramică Horezu (Vâlcea), Baia Mare (Maramureș), Dorohoi și Botoșani (Botoșani), Corund, Carta, Liliceni și Miercurea Ciuc (Harghita), Rădăuți și Marginea (Suceava), Deva (Hunedoara), Dej (Cluj), Arad, Sântana de Mureș (Mureș), Bistrița (Bistrița-Năsăud), Galați. Spectacol folcloric (vineri, 26 august), spectacol artistic (sâmbătă, 27 august) și superspectacol cu Alessia, Maxim și Puya (duminică, 28 august).
Câmpulung Film Fest, 26-28 august
Municipiul Câmpulung Moldovenesc va găzdui în perioada 26-28 august prima ediție a Câmpulung Film Fest. Particularitatea evenimentului ține de rularea peliculelor în spații neconvenționale și în strategia de selecție a filmelor. Cele două secțiuni principale ale festivalului sunt dedicate filmelor realizate de tineri regizori aflați în două țări situate la pol diametral opus din punct de vedere cultural, social și economic față de spațiul românesc. Filmele vor rula atât la Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc, cât și în spații neconvenționale din oraș.
”Încercăm să resuscităm spații urbane vechi și uitate și să refacem legăturile comunității cu ajutorul unui ritual de mult uitat, cel al împărtășirii bucuriei de a viziona un film. Este modul în care semnalăm dispariția, în urmă cu aproape 20 de ani, a celor două cinematografe din Câmpulung Moldovenesc”, au spus inițiatorii festivalului de film. La finalul celor trei zile, în cadrul primei ediții a festivalului va fi decernat un Premiu al Publicului, stabilit în urma unui sistem de vot pus la dispoziția audienței. Câmpulung Film Fest este un eveniment organizat de Asociația Hasmațuchi, cu sprijinul Primăriei Câmpulung Moldovenesc.
Duminică, 28 august
„Sărbătoarea Muntelui”, la Munceii Rarăului
Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina organizează, începând cu ora 13.00, la Munceii Rarăului, manifestarea cu genericul „Sărbătoarea Muntelui”. În spectacol: Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava și interpreții de muzică populară Laura Lavric, Maria Lia Bologa, George Finiș, Călin Brăteanu, Angelica Flutur, Lucica Păltineanu, Sorin Filip, Nicoleta Hafiuc, Marian Gogan, Andreea Chisăliță, Laura Erhan, Rodica Andronic, Nicolae Vieru. Participă Ansamblul folcloric „Arcanul” Fundu Moldovei, grupurile folclorice „Obcina Stânișoarei” Mălini, „Dor Bucovinean” Botoșana, „Huțulii” Moldovița, „Plaiurile Pojorâtei” Pojorâta, „Florile Sadovei” Sadova, „Piatra Șoimului” Câmpulung Moldovenesc și „Buciumașii de la Câmpulung”. Va fi organizat și un Târg al meșterilor populari (cu demonstrații) la care vor participa 11 meșteri și artizani din Suceava și Botoșani (cusături, prelucrare lemn, prelucrare piele, încondeiere ouă, alimentație tradițională).
Acrobații cu avioane și elicoptere și spectacol pirotehnic la Suceava Air Show 2016
Ediția de anul acesta a mitingului aviatic Suceava Air Show va avea loc duminica aceasta, pe Aeroportul „Ștefan cel Mare”. Anul acesta organizatorii au pregătit pentru spectatori acrobații cu avioane și elicoptere ale unora dintre cei mai experimentați piloți din România și străinătate, dar și un spectacol aviatic combinat cu unul pirotehnic. Deschiderea oficială a mitingului aviatic va avea loc la ora 15:00, iar după discursurile de început primii care vor apărea în fața publicului vor fi piloții de la Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative, cu o evoluție de aeromodele de acrobație aeriană. Apoi va urma evoluția aeronavelor ușoare și ultraușoare ale piloților de la Bucovina Fly Club. Spectatorii îl vor putea vedea, de la ora 18:00, pe unul dintre cei mai cunoscuți piloți din lume, Jurgis Kayris, multiplu campion mondial de acrobație aeriană. Va urma apoi Bucovina Fly Club (18:10), după care mitingul aviatic se va întrerupe timp de o oră, între 18:30 și 19:30, pentru zborul programat al companiei Wizz Air. Mitingul aviatic va reîncepe de la 19:30 cu o evoluție a piloților de la Bucovina Fly Club și cea a elicopterului KA26 (19:50). De la 20:05 vor începe două evoluții ale Aeroclubului României, cu acrobații aeriene și o lansare de parașutiști. Ultima reprezentație din cadrul mitingului aviatic va fi cea a Iacărilor Acrobați și a lui Jurgis Kayris, care vor oferi publicului un spectacol impresionant, cu acrobații aeriene și efecte pirotehnice, și care va începe la ora 20:40.
Luni, 29 august
Conferința „Un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial”, la Biblioteca „ I.G. Sbiera”
Consiliul Județean Suceava și Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava organizează, de la ora 13:00, la Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei, Conferința „Un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial”, ce va fi prezentată de conf. univ. dr. Florin Pintescu. Intrarea este liberă.