Perioada 15 – 21 septembrie
Festivalul național de poezie „Nicolae Labiș”, a XLVIII-a ediție
În perioada 16-17 septembrie,la Suceava, Fălticeni și Mălini se va desfășura cea de-a XLVIII-a ediție a Festivalului național de poezie „Nicolae Labiș”. Programul manifestărilor este următorul: vineri, 16 septembrie: ora 10.00 – Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava – Deschiderea oficială a festivalului – „Pasărea cu clonț de rubin” – moment artistic, trupa Simbol a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”; „Moartea căprioarei”, un film de Grigore Ilisei, TVR Iași; „Nicolae Labiș – 60 de ani de amintire” – Lansare de carte: Nicolae Cârlan – „Relevanțe și semnificații. Deslușiri și precizări privind viața și activitatea lui Nicolae Labiș” (editura Lidana, 2016); (…) sâmbătă, 17 septembrie: ora 11.00 – Mălini, Casa memorială „Nicolae Labiș” – Microrecital – Școala „Nicolae Labiș” Mălini; „Nicolae Labiș, 60 de ani de amintire” – Lansare de carte – Nicolae Cârlan – „Relevanțe și semnificații. Deslușiri și precizări privind viața și activitatea lui Nicolae Labiș” (editura Lidana, 2016); Festivitatea de premiere – Familia Ilica din Berchișești – Recitalul laureaților – Spectacol susținut de Ansamblul „Flori de Mălin” din Mălini – ora 16.00 – Mânăstirea „Slatina” – Pelerinaj.
„Spartachiada profesorilor”, la finele acestei săptămâni
Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS) pregătește cea de-a patra ediție a „Spartachiadei profesorilor”, cel mai mare eveniment sportiv dedicat angajaților din învățământul preuniversitar, care reunește personal didactic, auxiliar și nedidactic din educație. Spartachiada înseamnă trei zile de întreceri sportive, 16-18 septembrie. În prima zi este programată proba de pescuit, urmând ca în ziua a doua să aibă loc deschiderea festivă și crosul profesorilor, proba cu prezența cea mai numeroasă. În premieră în acest an, organizatorii au confirmarea colegilor din Vrancea, Bacău și Neamț că vor participa la probele competiției. În total, aproximativ 600 de oameni ai școlii sunt așteptați să participe la cele 14 ramuri sportive propuse de organizatori – cros, ciclism, darts, fotbal, street ball, șah, tenis de masă, tenis de câmp, volei fete/băieți, pescuit sportiv, tenis cu piciorul, badminton, natație și handbal.
Simpozion internațional pe teme de securitate, la USV
Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) și Centrul Regional de Analiza Riscurilor Transfrontaliere Suceava organizează, în zilele de 16-17 septembrie, Simpozionul internațional „Mutații în mediul european de securitate. Răspunsuri comune la provocări comune”, cu participarea unor experți și specialiști din România, Ucraina și Polonia. În cadrul seminarului internațional vor fi dezbătute subiecte legate de atacurile informațional-psihologice (dezinformări, persuasiuni, manipulări, intoxicări etc.), riscurile și amenințările transfrontaliere, dimensiunea informațională a războiul hibrid, riscurile de securitate pe axa Marea Nordului – Marea Neagră etc. Deschiderea lucrărilor simpozionului internațional va avea loc vineri, 16 septembrie, la ora 9.30, în Amfiteatrul „Dimitrie Leonida” (USV).
Joi, 15 septembrie
„BizzBike – Business pe bicicletă”, în centrul Sucevei
Junior Chamber International (JCI) – filiala Suceava, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, organizează, de la ora 19:00, evenimentul „BizzBike – Business pe bicicletă”, ediția de toamnă. Ajuns la a II-a ediție, „BizzBike – Business pe bicicletă” promovează utilizarea bicicletei ca mijloc de transport la birou și la întâlnirile de afaceri, cu scopul de fluidizare a traficului și de atragere a cât mai multor oameni către cel mai eco și prietenos mijloc de transport – bicicleta. Traseul ales pentru „BizzBike – Business pe bicicletă” este următorul: Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava – str. Nicolae Bălcescu – str. Ana Ipătescu – bulevardul 1 Mai – Calea Obcinilor – bulevardul George Enescu – str. Nicolae Bălcescu – Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Vineri, 16 septembrie
Vernisajul expoziției „Grădinile ascunse”
Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” și Muzeul Bucovinei organizează la ora 11.30, în foaierul Muzeului de Istorie Suceava, vernisajul expoziției cu genericul „Grădinile ascunse”, realizată de Doina Florea. Expoziția, care etalează 60 de lucrări de pictură, va fi prezentată de artistul plastic Mihai Pânzaru PIM și prof. univ. dr. Traian D. Stănciulescu, de la Universitatea „Al.I. Cuza” Iași. Evenimentul include și un recital poetic susținut de Shanti Nilaya. Expoziția rămâne pe simeze în intervalul septembrie-octombrie.
Sâmbătă, 17 septembrie
„Drumeție pentru «O Nouă Viață»”, pe traseul Moara – Mănăstirea Hagigadar
„Drumeție pentru «O Nouă Viață»”, ediția a IV-a, se va desfășura, începând cu ora 9:30, pe traseul Moara – Mănăstirea Hagigadar. Organizat de Fundația „O Nouă Viață”, evenimentul caritabil “Drumeție pentru «O NouăViață»” îndeamnă la mișcare cât mai mulți oameni. Participanții la drumeție pot face și donații pentru copiii cu nevoi speciale. Pentru înscrierea la drumeție nu se percepe nici o taxă. Dacă doriți să vă alăturați echipei „O Nouă Viață”, puteți să sunați la numerele de telefon 0744 527 294 (Marcela), 0733 965 848 (Anca), 0230 280 075 (Sediul Fundației din Siret), e-mail: admin@fonv.org, www.fonv.org, www.facebook.com/fundatia.onouaviata. Cei care vor să se înregistreze pentru drumeție pot să își trimită datele pe admin@fonv.org sau la sediul Fundației „O Nouă Viață” din Siret (str. Unirii, Nr. 11, localitatea Siret, județul Suceava, telefon 0230 280 075, fax 0230 280 175). Vă puteți înregistra și online, la http://sponsoredwalk.fonv.org.