Perioada 6 – 12 decembrie
„Patrimoniu cultural etnografic – Masca Populară de Anul Nou”, la Hanul Domnesc
În preajma sărbătorilor de iarnă, obiceiurile, tradițiile legate de noaptea Sfântului Vasile sunt cele mai spectaculoase manifestări ale credințelor și practicilor magice din lumea satelor Bucovinei. Muzeul Etnografic Hanul Domnesc va găzdui, în perioada 6 decembrie 2018 – 3 februarie 2019, expoziția temporară „Patrimoniu cultural etnografic – Masca Populară de Anul Nou”, în Anul european al patrimoniului. Expoziția va aduce în atenția publicului vizitator măști populare din patrimoniul etnografic al Muzeului Bucovinei, obiecte de recuzită, dar și piese vestimentare din colecția Recuzită și Obiceiuri care datează de la începutul secolului al XX-lea.
Astfel, vizitatorii vor putea admira măștile-obrăzare și măștile de cap din categoria „urâților” care înfățișează chipuri umane (moși, babe, urâți, țigani, ursari etc.), obiecte vestimentare ale costumelor de „militari”, piese de recuzită și accesorii ale personajelor din diferite alaiuri și jocuri specifice sărbătorilor de iarnă. Dacă în trecut măștile jucate la cumpăna dintre ani aveau rol de protecție, legătură spirituală cu forțele supranaturale, având funcții magice, astăzi acestea și-au pierdut simbolismul, devenind mijloace de expresii plastice, unde magicul a subordonat esteticul în dorința de a impresiona asistența și de crea spectacol la trecerea simbolică dintre ani.
S-a deschis patinoarul Ice Dream de la Iulius Mall
S-a deschis patinoarul Ice Dream de la Iulius Mall, patinoar amenajat la baza turnului Iulius Mall Suceava. Mișcările pe gheață vor putea fi exersate pe o suprafață generoasă, de 1.000 mp, care poate găzdui până la 200 de persoane. Iar distracția va ține întregul sezon rece, pentru că patinoarul va fi funcțional până la o temperatură de maximum 12 grade Celsius.
Sesiunile de patinaj la Ice Dream sunt posibile zilnic, între orele 14.00 și 21.30. Pentru o oră și jumătate de mișcare pe gheață, tarifele au rămas aceleași ca în anii trecuți, de 10 lei pentru copii, elevi sau studenți și 15 lei pentru adulți. Iubitorii de mișcare al căror echipament este incomplet pot închiria patinele de la Ice Dream, cu 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți. Iar pentru a se distra în voie, patinatorii își pot lăsa hainele la garderobă, contra sumei de 1 leu.
Joi, 6 decembrie
Recital de vioară și pian la patru mâini
Pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, în cadrul serilor muzeale, joi, 6 decembrie 2018, la ora 18:00, la Muzeul de Istorie va avea loc un recital de vioară și pian la patru mâini, cu un program intitulat „Enescu și Muzica Lumii”, susținut de pianiștii Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu, violonista Anca Vasile și pianistul Alessandro Trebeschi.
Expoziția de pictură „Bucovina plai cu flori”, la Rădăuți
Expoziția de pictură „Bucovina plai cu flori” va avea vernisajul joi, 6 decembrie, la ora 11:00, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți. Prezintă: director prof. Marcela Țugulea, director prof. Adrian Nicolae Puiu. Coordonatori: inspector școlar Arte – prof. Loredana Mihaela Ceică, prof. Ioana Ducra și prof. Adrian Grosari. Activitatea este organizată de Compartimentul Arte al IȘJ Suceava, ca activitate de cerc pedagogic al profesorilor de Educație Plastică și Arte Vizuale din județ. Vor fi expuse lucrările elevilor de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava și ale elevilor Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Rădăuți, Școlii Gimnaziale „Regina Elisabeta” Rădăuți, Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Rădăuți, Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți.
Luni, 10 decembrie
Concert extraordinar de colinde la Casa de Cultură a Sindicatelor
Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” organizează luni, 10 decembrie, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, cea de-a zecea ediție a tradiționalului Concert Extraordinar de Colinde. Vor Concerta „Obcina Stânișoarei” din Mălini și Corala Preoțească „Sfântul Leontie ” de la Rădăuți. Vor interpreta colinde vechi românești și vor încânta publicul cu buciume, trâmbițe, fluierașe, cobză și dobe, îmbrăcați în portul nostru tradițional. În cadrul Concertului va avea loc Premiera piesei de teatru „Oleacă”, pusă în scenă de copiii Grupului de Cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, care au luat în anul Centenar locul I în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și au fost premiați de Patriarhul României. Acțiunea piesei se întâmplă de Sânziene, în iunie 1919. Copiii actori au recreat atmosfera satului bucovinean, interpretând original într-un limbaj adevărat țărănesc. Intrarea este liberă!
Miercuri, 12 decembrie
Ducu Bertzi & Friends, pe scena Universității din Suceava
Auditoriumul „Joseph Schmidt” va găzdui miercuri, 12 decembrie, începând cu ora 19.00, un concert susținut de Ducu Bertzi & Friends.
Repertoriul pregătit de artist și de colaboratorii săi (Irina Furdui – vioară, Constantin Nicolae – voce, chitară, Tavi Iacob) include colinde și cântece de iarnă.
Prețul unui bilet este de 40 de lei pentru publicul larg și de 20 lei pentru studenți, elevi și pensionari. Biletele se pot achiziționa de la sediul casei de Cultură a Studenților sau online, de pe ccs-sv.ro. Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon: 0752/092.606.