Un bărbat din Vicovu de Sus este de un an de zile crescător de prepelițe japoneze. Este singurul crescător autorizat de prepelițe din județul Suceava și se declară foarte mulțumit de afacerea sa. Înaintea sa, în județ mai existau doar câțiva mici crescători de prepelițe, care aveau câteva zeci de păsări și nu erau autorizați să scoată ouăle sau carnea în afara gospodăriei. Deși a intrat pe o piață pe care nimeni nu o mai încercase, omul spune că are succes. Clienții, persoane fizice, dar și rețele de magazine, nu îi lipsesc, de aceea lună de lună își sporește efectivele de păsări.
A preluat modelul de la o fermă din Iugoslavia
Ioan Buzduga s-a ocupat de agricultură toată viața. S-a apucat de crescut prepelițe după ce, susține el, s-a vindecat de ulcer făcând o cură cu ouă de prepeliță.
„Eram la muncă în Iugoslavia și lucram la o fermă de prepelițe din acestea japoneze. Fiind bolnav de ulcer am urmat o cură completă, de 50 de zile, cu ouă de prepeliță și sirop de cătină. Cu mâna pe inimă vă spun, deși doctorii spuneau că nu voi scăpa de cuțit, m-am vindecat complet cu acest tratament”, povestește Ioan Buzduga.
Cum a revenit în România, singurul său gând a fost să se apuce de crescut prepelițe japoneze.
„La începutul anului trecut am cumpărat 200 de ouă de la un mic crescător de prepelițe din Câmpulung Moldovenesc. I-a trebuit mult ca să le poată strânge, însă i le-am plătit bine și a acceptat. Așa am început. Le-am băgat la incubator și am scos 100 de pui”, își aduce aminte de începutul afacerii sale omul. I-a fost foarte greu pentru că nu știa prea multe despre creșterea acestora. Cu ajutorul cărților de specialitate și a internetului a reușit însă.
Investiție mică, cheltuieli puține, profit imediat
Astăzi, la mai puțin de un an de la demararea afacerii, omul a ajuns la 800 de prepelițe. Tocmai și-a achiziționat trei incubatoare cu o capacitate de 600 de ouă fiecare și într-o lună va ajunge la 1500 de efective. Cum are acum incubatoare cu capacitate mare, până în toamnă are de gând să ajungă la 2500 de prepelițe ouătoare.
La două luni de la naștere, prepelițele încep deja să facă ouă. De la 800 de prepelițe ouătoare câte are acum, omul scoate zilnic în jur de 600 de ouă.
„Prepelițele japoneze sunt o specie foarte avantajoasă. De la două luni încep să facă ouă aproape zilnic, iar randamentul continuă până spre un an de zile. După aceea trebuiesc schimbate. Nu mănâncă mai mult de 30 de grame de mâncare pe zi, iar carnea lor este de asemenea foarte bună”, explică crescătorul.
Praf din ouă pentru medicamente
Deși până la finele anului va avea de trei ori mai multe prepelițe decât are acum, Ioan Buzduga nu își face griji că nu va putea vinde ouăle.
„Am purtat o discuție cu o firmă din Galați care are mare nevoie de ouă de prepeliță din care fabrică un praf folosit la fabricarea unor medicamente, dar și la cosmetice”, ne-a spus omul despre planurile sale de viitor.
În momentul de față cea mai mare parte a ouălor sunt preluate de mai multe rețele de magazine, care le vând în Vicovu de Sus, Rădăuți și în municipiul Suceava.
Ouă de prepeliță, în locul ouălor de găină
Ioan Buzduga are și foarte mulți clienți care îl contactează direct și achiziționează constant cantități destul de mari de ouă. Unii cumpără ouă pentru a se tratata de diferite boli, în timp ce alții le achiziționează pentru consumul zilnic, înlocuind oul de găină cu cel de prepeliță.
Mulți au trecut pe consumul de ouă de prepeliță pentru că acestea au doar 1-2% grăsime și conțin fier de cinci ori mai mult decât oul de găină.
Ioan Buzduga vinde oul cu prețul de 0,3 lei, în timp ce în magazine acesta ajunge să coste undeva la 0,4 lei, în funcție de comisionul perceput de fiecare intermediar.
Pentru a putea să vândă ouă și în magazine, la fermă au avut loc mai multe inspecții sanitar-veterinare, care au vizat verificarea condițiilor de igienă și alimentație în care sunt crescute prepelițele.
După toate acestea, Ioan Buzduga a devenit persoană fizică autorizată să vândă ouă de prepeliță.
Crescătorul își hrănește prepelițele numai cu mâncare naturală, formată în cea mai mare parte din porumb și grâu, combinat cu calciu furajer și făină de lucernă.
Carnea de prepeliță, donată la bolnavii de cancer
După ce nu mai sunt productive, prepelițele sunt sacrificate, lăsând loc noilor generații. Carnea de prepeliță japoneză reprezintă un deliciu culinar, kilogramul fiind vândut pe piață cu 36-38 de lei. Foarte mici, prepelițele abia ajung la 100 de grame, în timp ce masculii nu depășesc nici la maturitate 80 de grame, astfel explicându-se și de ce carnea este atât de scumpă.
„În capitală, în marile magazine, carnea de prepeliță se găsește cu ușurință. La noi în Suceava nu am reușit încă să pătrund cu carne pe piață și nici nu aș avea cum, având în vedere efectivele pe care le am. Carnea de prepeliță o donez câtorva bolnavi de cancer, care o folosesc ca tratament pentru ameliorarea bolii”, a explicat Ioan Buzduga.
Cura cu ouă, tratament naturist
Ouăle de prepeliță japoneză sunt căutate de mulți oameni pentru că sunt un adevărat medicament. Ajută la vindecarea unei game foarte variate de boli.
Se folosesc pentru tratarea bolilor digestive, chiar și ulcer gastric și duodenal, bolilor hepatice, renale sau alergice. O cură cu ouă de prepeliță este indicată și în terapeutica bolilor cardiace, dar și pentru ridicarea potenței sexuale. De asemenea, ouăle de prepeliță ajută la creșterea imunității organismului, dar și la trecerea peste stări de stres și oboseală.
„Recomand cura cu ouă de prepeliță nu numai celor care au o afecțiune, ci și celor care, aparent, nu au probleme de sănătate. Acest tratament este un bun pentru tot organismul, are numai efecte pozitive”, povestește Ioan Buzduga, arătându-ne cărțile de specialitate care confirmă cele spuse de el.
Cei care fac tratament cu ouă de prepeliță trebuie să consume zilnic ouăle crude, în combinație cu alte tratamente naturiste, recomandate în funcție de fiecare afecțiune în parte.
Cu un profit de care este mulțumit, deși abia a început afacerea, Ioan Buzduga are gânduri mari, sperând ca în curând să acceseze și ceva fonduri europene care să-i permită să se dezvolte și mai mult.
O pisică a omorât 20 de prepelițe
Ioan Buzduga ne-a povestit și despre o întâmplare mai nefericită în ceea ce privește începuturile sale ca crescător de prepelițe japoneze. O pisică pe care acesta o avea în gospodărie a reușit să-i omoare zeci de păsări, deși nici măcar nu s-a atins de ele.
„A intrat pur și simplu la ele și se uita. Păsările au intrat în panică, au început să se izbească una în alta și de grilajele cuștilor. Au murit multe, cel puțin 20. Am aflat apoi că au capul foarte sensibil și dacă se lovesc sunt pierdute”, spune crescătorul.





