Un sucevean care predă la Facultatea de Medicină din sudul Californiei este unul dintre cei mai apreciați și întrebați cercetători în domeniul nutriției. Pentru că a dorit să se implice și în viața comunității din sânul căreia a plecat, profesorul universitar doctor Mihai Covașă colaborează de 5 ani și cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, departamentul institutului de sănătate.
Nu și-a închipuit niciodată că va ajunge la acest nivel, dar munca depusă, plus șansa care i s-a ivit la un moment dat l-au dus acum printre numele consacrate în ceea ce privește problemele de nutriție.
A fost director la institutul de cercetare din Franța, în domeniul nutriției umane, cel mai important din Europa în domeniu
Mihai Covașă a terminat liceul în Rădăuți, la Agricol, iar apoi a urmat cursurile superioare la Iași. După absolvire, în 1981, a lucrat în Suceava, la Avicola, apoi la Direcția Agricolă. Șansa a fost de partea sa în clipa în care a mers la un studiu de master în Anglia, acolo unde a studiat fiziologie și nutriție la Universitatea din Leeds, loc unde și-a luat și masteratul.
„După ce am absolvit doctoratul în 1994, în Anglia, am plecat pentru o scurtă perioadă în Canada, unde am lucrat ca și consultant în nutriție la companii particulare. Cercetarea mea se ocupă cu semnalele care sunt la nivelul tubului digestiv, care dictează cât consumăm și ce duce la obezitate, supraponderalitate”, a precizat Mihai Covașă.
Și-a continuat apoi munca de cercetare la Universitatea din Washington, unde a stat 2 ani pentru studiile postdoctorale, apoi ca și cadru didactic încă 4 ani. Ulterior, a plecat la universitatea din statul Pennsylvania, care este una dintre cele mai mari universități din Statele Unite, cu circa 100.000 de studenți. Aici a stat 7 ani de zile și a predat cursuri de nutriție atât la studii de licență, cât și la master.
„Pentru că mi-au plăcut întotdeauna progresul și provocarea am acceptat după un an de negocieri o ofertă venită de la institutul de cercetare din Franța, în domeniul nutriției umane. Este cel mai mare institut pe acest domeniu din Europa și al doilea din lume. Este foarte renumit în Paris și are centre de cercetare peste tot în Franța. Motivul a fost acela de a pune bazele unui grup de fiziologie umană care să interacționeze cu microbiologia. Și cercetarea era provocatoare, studiile de floră microbiană intestinală deja au ajuns într-un stadiu interesant și de aceea scopul meu a fost să pun bazele unui grup de cercetare pe fiziologie, care să interacționeze cu microbiologia. M-am mutat în Franța, în acea funcție de director de cercetare, cu laboratoarele respective, cu oamenii respectivi, cu cercetători și am început cu programul de cercetare care continuă și acum”, a mai spus profesorul universitar doctor Mihai Covașă.
„Trăim să mâncăm și murim din cauza mâncării”
Profesorul universitar doctor Mihai Covașă spune că activitatea sa de cercetare se axează pe domeniul fiziologic și al nutriției. „În această privință sunt foarte multe diferențe și diferențele sunt nu doar din punct de vedere științific, ci și de cultura fiecărui popor. Trăim o viață pentru a consuma, deci trăim să mâncăm și murim din cauza mâncării. De aceea trebuie să ducem în primul rând o muncă de educație a oamenilor ca să înțeleagă ce înseamnă nutriție și la ce este important și la ce le ajută”, a arătat cercetătorul originar din județul Suceava.
Potrivit acestuia, nutriția este unul dintre subiectele care conțin cele mai mari mituri, care sunt întreținute de ceea ce se vorbește la radio, la televizor, în ziare.
„Un astfel de mit este acela că nu trebuie să amesteci cartofii și carnea, trebuie să mănânci nu știu ce înainte și foarte multe dintre lucrurile care se aud în public nu au o bază științifică. Sunt perpetuate din gură în gură și oamenii cred că este important pentru sănătatea lor. Deci este încă multă muncă de educație. Există diferențe la numărul de recomandări care țin de cultura oamenilor, de istorie și așa mai departe. Fiecare cultură are modul ei de a pregăti mâncarea, de a consuma alimentele din punct de vedere al calității. Nu există diferențe între țări pentru că organismul trebuie să asigure aportul necesar de nutriție. Dacă vorbim din punct de vedere al obezității, lucruri care mă interesează pe mine, atunci valoarea calorică este diferită. Există necesitatea să mâncăm ceva sănătos, dar nu știu dacă reușim practic. Aceasta este problema obezității, nu un mod de a trata, pentru că să pierzi din greutate este ușor, restricționezi caloriile după un program, scazi în greutate. Un calcul al caloriilor la toate meniurile este foarte util pentru ca oamenii să vadă câte calorii are, de exemplu, șnițelul pe care l-au comandat și cât la sută provine din grăsime și apoi dacă văd acea valoare, la următoarea comandă vor ști să fie mai atenți”, a mărturisit profesorul universitar doctor Mihai Covașă.
Activitatea fizică este ineficientă pentru a combate obezitatea
Suceveanul care a făcut carieră peste Ocean este de părere că nu trebuie generalizat că mâncarea din supermaketuri este nocivă, dar consideră că securitatea alimentară trebuie stabilită la anumite standarde și apoi trebuie urmărit ca aceasta să fie respectată.
„Că se fac abuzuri este alt aspect, dar știm că produsele naturale oferă mult mai multe avantaje din punct de vedere al sănătății, pentru că nu se alterează. De exemplu, laptele care se cumpără la supermarketuri se găsește în cartoane pentru că vitaminele care se găsesc în lapte sunt sensibile la razele ultraviolete sau la căldură și așa mai departe. Deci procesul de industrializare modifică foarte mult, nu numai datorită faptului că există ceva nociv, dar distruge calitatea originală a produsului: vitamine, minerale. În plus, există o mulțime de lucruri, pesticidele de exemplu sau insecticidele care se folosesc și sunt toxice și, chiar dacă acele cantități folosite sunt sub cele maxim admise, efectele cancerigene sunt cumulative”, a arătat Mihai Covașă.
Cercetătorul sucevean a mai distrus un alt mit, cel potrivit căruia activitatea fizică ar fi esențială pentru a combate obezitatea.
„Pentru a combate obezitatea, activitatea fizică este ineficientă, cu excepția cazului când este asociată cu un deficit caloric. Trebuie să îți menții balanța, o ecuație foarte simplă, balanța calorică. Ori reduci ceea ce consumi ca să reduci caloriile sau crești consumul de energie. Consumul de energie îl crești prin sporirea activităților. Pentru a combate obezitatea, activitatea fizică nu ajută decât dacă îți reduci caloriile, însă, repet, asta nu înseamnă ca oamenii să nu facă exerciții fizice. Este foarte important pentru sănătate, are un efect pozitiv asupra organismului”, a mai opinat profesorul universitar doctor Mihai Covașă.
Copiii, cei mai expuși
Într-o lume în permanentă mișcare și într-o viteză tot mai mare, oamenii au început tot mai des să meargă la restaurant pentru a mânca. Ori, acest lucru nu este neapărat și foarte sănătos.
„Fiecare țară are standardele ei de protecția consumatorului și are niște reguli foarte bine stabilite. Oamenii își pierd modul lor tradițional de a găti acasă și merg la restaurant, iar din acest motiv trebuie să fie niște reguli foarte bine stabilite pentru a proteja oamenii. Riscul cel mai mare este la copii. Copiii nu știu să distingă sau să conștientizeze un efect nociv sau ce este bine sau rău. De aici și faptul că ne confruntăm cu probleme foarte mari, obezitate la copii, plus diabet. Acum câțiva ani nici nu era vorba de diabet la copii, diabetul era la adulți, dar acum lucrurile s-au schimbat”, a spus profesorul universitar doctor Mihai Covașă.