Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) a câștigat cea de-a 23-a ediție a Concursului internațional studențesc „Tehnici de Interconectare în Electronică” (TIE) 2014, găzduit, în acest an, de Universitatea Politehnică din Timișoara.
Eduard Grigoraș și-a adjudecat premiul I și trofeul competiției. Eduard este student în anul IV al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, specializarea Electronică aplicată.
Ovidiu Timoficiuc, masterand al aceleiași facultăți, specializarea Management informatic în industrie și administrație, a fost recompensat cu premiul al III-lea, iar Teodor Luchian, student în anul al III-lea la specializarea Electronică aplicată, a primit mențiune (locul 5).
Studenții suceveni au fost pregătiți de conf. univ. dr. ing. Eugen Coca (mentor) și asist. dr. ing. Adrian Petrariu (antrenor).
Potrivit lui Eugen Coca, „este cel mai bun rezultat obținut vreodată de studenții de la Suceava la acest concurs, numele universității urmând să fie înscris pe cupa competiției, alături de numele Universității Politehnica din București, Universității Politehnica din Timișoara, Universității «Gh. Asachi» din Iași și Universității din Pitești, universități din care provin câștigătorii trofeului de-a lungul celor 23 de ani de desfășurare a competiției”.
Concursul s-a desfășurat în perioada 9-12 aprilie, la faza finală a competiției calificându-se 42 de concurenți din România și Ungaria (Budapesta), din 14 universități. Concursul s-a desfășurat individual, pe parcursul a patru ore.
Punte între mediul academic și industrie
TIE este un concurs profesional studențesc adresat studenților și masteranzilor pasionați de electronică, ce au cunoștințe de proiectare asistată de calculator. Organizatorul competiției este Centrul de excelență în Tehnologie Electronică din cadrul Universității Politehnica București.
Potrivit organizatorilor competiției, „datorită implicării masive a reprezentanților industriei de profil, TIE a devenit o punte de legătură între mediul academic și industrie, fiind mai mult decât o simplă competiție universitară. TIE nu urmărește doar aducerea industriei și a universităților împreună într-o colaborare mai strânsă și constantă, dar sub sloganul «Turn your hobby into a profession!» (Transformă-ți hobby-ul într-o profesie), acest concurs caută să determine studenții să fie mai creativi, să îi pună față în față cu provocări din designul în timp real și să le prezinte așteptările industriei față de un inginer proaspăt absolvent”.


