Polițistul criminalist sucevean Bogdan Bănică, lider al Sindicatului Decus, devenit foarte cunoscut după atacuri virulente la adresa multor colegi și a șefilor din poliția județeană și nu numai, ajuns între timp și lider de sindicat la nivel național, are în spate o serie de probleme care ridică semne de întrebare cu privire la persoana sa, unele mai vechi, altele de dată mai recentă.
Printre altele, în 2001, când deja era polițist, Bogdan Bănică a fost condamnat în Germania pentru furt, iar mai recent este debitor în mai multe direcții. Sunt două cazuri în care instanțele au dispus executarea silită a acestuia. Despre acel furt Bănică spune că este o confuzie și nu a fost vorba despre el, însă, cum a aflat târziu de sentință, nu a reușit să mai obțină anularea ei. Bogdan Bănică spune că la vremea furtului care i se impută era polițist activ și nu avea cum să fie în Germania. Cel puțin după legislația din Germania, acesta este însă condamnat pentru furt.
Nemții l-au condamnat pentru furt din magazine
Prin sentința penală din august 2001, pronunțată de Judecătoria Karlsruhe, Bogdan Bănică a fost condamnat la pedeapsa cu amendă penală în cuantum de 400 de mărci germane, plătibilă în 40 de rate zilnice, pentru săvârșirea infracțiunii de furt.
Conform sentinței instanțelor germane, pe 27 iulie 2001, în jurul orei 13.15, condamnatul a sustras din spațiile comerciale ale unei firme articole de îmbrăcăminte în valoare de 500 de mărci germane. Parte din pedeapsă a fost executată prin 36 de zile de arest preventiv, scrie negru pe alb în documentele oficiale.
Instanța suceveană a constatat reabilitarea de drept a lui Bănică
Abia în 2010, când Bogdan Bănică a solicitat înscrierea la concursul de admitere organizat de Academia de Poliție, pentru a deveni ofițer, din verificările efectuate s-a constatat că există acea condamnare din anul 2001.
La acea vreme, în 2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a solicitat Judecătoriei Suceava recunoașterea hotărârii de condamnare. Instanța a constatat că este vorba de o infracțiune de drept comun, în urma unor proceduri judiciare în cadrul căreia condamnatului i s-a respectat dreptul la un proces echitabil, iar hotărârea de condamnare nu conține nici o dispoziție care să aducă atingere suveranității, suzeranității, securității sau ordinii publice din România.
Instanța a constatat că Bogdan Bănică a fost reabilitat de drept. Așadar, condamnarea nu apare în cazier.
Legal citat de instanța suceveană, Bănică a negat că ar fi fost în Germania, cu atât mai mult că ar fi furat. Instanța a respins susținerile condamnatului.
Datoriile neachitate l-au adus în punctul executării silite
Mult mai recent, în 2019, Bogdan Bănică a fost băgat în procedură de executare silită de instanțele sucevene. Într-unul din procese instanța a admis acțiunea de executare silită împotriva debitorului Bănică Bogdan pentru recuperarea sumei de 45.527 de lei, într-un proces cu Banca Transilvania, în timp ce în altul este în procedură de executare solicită pentru 5.600 de lei, alături de încă doi debitori, într-un proces cu Casa de Ajutor Reciproc Învățământ Fălticeni.
Sigur că probleme economice pot apărea la oricine și până la un punct sunt de înțeles. Totuși, atunci când ești polițist, ba mai mult unul cu ieșiri dese publice, să ajungi la executare silită nu prea este în regulă.
Acuzat de neplata chiriei subvenționate de stat
Bogdan Bănică mai este acuzat și că nu a plătit chiria la o garsonieră din Rădăuți, în timp ce activa la Poliția municipiului Rădăuți. Alin Gheletiuc l-a notificat în numeroase rânduri, susținând că are de recuperat în jur de 1500-2000 de euro de la el. Interesant este că polițiștii primesc bani pentru plata chiriei, așa cum a primit și Bănică, iar în mod normal acesta ar fi trebui să răspundă penal dacă nu plătea chiria. Totuși, pentru că Alin Gheletiuc nu a făcut demersuri oficiale, la acest moment, Bănică nu poate fi pus sub acuzare pentru nimic în acest caz.
Un alt capăt de acuzare al celor care îl contestă pe sindicalist este legat de un episod din 2015, când polițistul apare în imagini la bustul gol la Spitalul Rădăuți. El a fost acuzat că ar fi fost agresiv cu personalul medical, pe fondul unor probleme legate de alcool. Există și câteva fotografii în care Bănică apare gesticulând pe jumătate dezbrăcat în spital, însă nu vom publica fotografiile pentru a-i respecta dreptul la imagine.
Bănică spune că a avut atunci o problemă medicală personală, nu a fost agresiv, iar cercetarea la care a fost supus ulterior acestui episod nu l-a găsit vinovat cu ceva.
Președintele CNP Suceava: „individ cu un comportament execrabil pentru instituția poliției din care face și el parte”
Faptul că Bogdan Bănică a supărat foarte mulți polițiști, mulți dintre ei cu funcții de conducere, este evident. Ce i se impută în special este limbajul foarte violent și agresiv, uneori cu atacuri la persoană, pe care l-a expus oficial pe pagina sa de facebook. Aceste postări virulente s-au transformat ulterior în materiale de presă larg răspândite.
Comisarul Marius Ciotău, președintele Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, consideră că limbajul colegului a depășit cu mult limitele decenței, dar și ale Statului Polițistului, și subliniază că acesta ar trebui să-și rezolve mai întâi problemele personale.
„Din păcate, am asistat în ultimii patru ani la o activitate continuă de denigrare a colegilor mei, de către un autointitulat «lider național de sindicat», Bănică Bogdan, un individ cu un comportament execrabil pentru instituția poliției din care face și el parte”, a declarat Marius Ciotău.
Bogdan Bănică a scăpat de cele mai multe cercetări prealabile. Se pregătește acum de procese civile cu colegii
Marius Ciotău a mai declarat: „Personal am sesizat periodic conducerii poliției județene derapajele comportamentale ale acestui individ, însă se pare că multiplele cercetări prealabile declanșate cu privire la acest personaj au fost clasate, pentru că a trecut perioada de 6 luni și a intervenit prescripția răspunderii. Lipsiți de apărare din partea instituției, unii colegi au deschis personal procese civile în instanță și trebuie să evidențiez faptul că vor câștiga cu siguranță aceste procese.
Doresc ca personal să le cer scuze public tuturor colegilor mei care au fost denigrați de Bănică Bogdan, un individ lipsit de demnitate și valoare.
Mi-am exprimat acum public punctul de vedere date fiind solicitările colegilor mei, polițiști cu experiență și profesioniști care mi-au cerut să iau atitudine în ceea ce privește activitatea denigratoare a lui Bănică Bogdan, un individ care nu se pricepe decât la denigrarea continuă a instituției poliției și a polițiștilor la nivel național”.
Ciotău, revoltat că Bănică poate influența deciziile cu privire la salariile de excelență
Comisarul Ciotău este revoltat că Bogdan Bănică participă la ședințele în care este analizată munca polițiștilor în vederea atribuirii recompenselor, cum ar fi salariile de excelență, dar și avansările în grad, iar la ultima ședință din luna noiembrie 2019 a avut obiecții la adresa unor polițiști în ceea ce privește munca lor, astfel încât au fost scoși de pe listele de avansare.
Chiar Marius Ciotău l-a reclamat personal pe Bogdan Bănică pentru derapaje la adresa sa, acesta din urmă primind o sancțiune de 500 de lei, în baza articolului 2, punct 1 din Legea 61/1991. Este vorba de articolul care pedepsește săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice.
Bogdan Bănică: „Disperarea pseudomanagerilor din sistemul polițienesc atinge, iată, cote alarmante”
Pentru un material cât mai complet și pentru respectarea dreptului firesc la replică, am luat legătura cu Bogdan Bănică și i-am expus toate acuzațiile împotriva sa, pentru a se putea apăra punctual.
În esență, acesta spune că este o încercare a unui numeros grup de șefi din poliție de a-l reduce la tăcere, din calitatea sa de lider național vocal de sindicat:
„Disperarea pseudomanagerilor din sistemul polițienesc atinge, iată, cote alarmante. Când a devenit limpede pentru ei că tentativele de intimidare au eșuat, că nu am răspuns pozitiv la favoruri pentru a mă «cumpăra», când nici măcar presiunile exercitate asupra mea precum cercetările disciplinare, amenințările și amenzile nu m-au îngenuncheat, s-au întrunit la ceas de seară să scotocească cu ce altceva mi-ar putea închide gura. «Autorii» au conceput un material care «să-mi dea la temelie». Acesta vizează aspecte ce au ca unic scop vădit denigrarea mea publică, pentru a putea să-și exercite în continuare rolurile bine stabilite pe care le au, exact ca într-o organizație de tip Cosa Nostra”.
Bănică spune că adevăratul condamnat pentru furt s-ar fi folosit de datele sale
Referitor la acuzația de furt din Germania, Bănică spune că nu a fost niciodatăîn acel stat și are și o explicație pentru condamnare:
„În 2001 era un mod de operare notoriu ca micii infractori, atunci când comiteau fapte antisociale în alte state, să furnizeze datele de stare civilă ale unora din țară. Bazele de date nu existau ca acum, astfel încât era foarte facil ca un cetățean roman de bună credință să se trezească cu o condamnare (scriptică) pentru o faptă presupus comisă în altă țară, există sute de astfel de cazuri. În plus, la data comiterii respectivului furt, eu eram polițist activ, iar în acea zi fusesem de serviciu la Postul de Poliție Războieni, județul Neamț, unde îmi desfășuram atunci activitatea. Orice om lucid poate realiza faptul că nu puteam să fiu în două locuri în același timp, în țări diferite. Lucru confirmat de altfel și de Judecătoria Suceava, care nu a recunoscut acea condamnare. Nu aș mai fi polițist, criminalist, și în momentul de față, logic, nu?
Despre datorii: „Locuiesc cu chirie, conduc o mașină din 2001 și am datorii la bănci, e o crimă asta?”
Despre incidentul din spital, Bogdan Bănică spune că a fost vorba de o insuficiență respiratorie, cauzată de afecțiunile de astm bronșic progresiv persistent sever și bronhopneumopatie, motiv pentru care era îmbrăcat doar în pijamale, iar acuzațiile unei asistente că ar fi fost agresiv s-au dovedit nefondate în urma cercetării.
Cu privire la intermediarul imobiliar care îl acuză că nu i-a plătit chiria, Bănică se apără cu argumentul că acesta nu a depus nici o reclamație sau sesizare față de acest aspect:
„Sunt cinci ani în care nu a depus nici o reclamație la locul meu de muncă, cinci ani în care nu a deschis nici o acțiune judecătorească în acest sens! După cinci ani își amintește că parcă trebuie să îi mai dau și lui niște bănuți. Penibil”, spune Bănică.
Bănică mai arată că este denigrat că ar avea unele datorii la bănci, așa cum au peste 80% dintre români.
„Mulți inconștienți (printre care mă număr) au împrumutat în acele vremuri în condiții extrem de avantajoase, vestitele «credite cu buletinul», despre care vă amintiți. Mă mai număr printre cei care au procese în instanță cu unele instituții bancare/INF-uri pentru reeșalonarea/recalcularea sumelor creditate. E o crimă că nu sunt bogat, așa cum sunt mai toți liderii sindicali? Locuiesc cu chirie, conduc o mașină din 2001 și am datorii la bănci, e o crimă asta?”
Spune că nu va da înapoi și anunță dezvăluiri cu iz penal
Concluzia lui Bogdan Bănică este că informațiile pe care acești ”binevoitori” încearcă să le vândă pe piață sunt total lipsite de fundament.
„Repet și accentuez, am convingerea că orice cetățean de bună-credință realizează că acestea sunt alte tertipuri în tentativele de a opri dezvăluirile mele despre sistemul instituțional infect și corupt al zilelor noastre. Sistem în care cei vizați coalizează în disperarea de a-și păstra scaunele și funcțiile extrem de bine remunerate și încearcă prin orice mijloace, josnice, iată, să ne bage călușul în gură celor vocali și verticali. Îi dezamăgesc, eu nu voi renunța. Apropo, săptămâna asta urmează să fac noi dezvăluiri cu iz penal, de astea vă e frică mahărilor, nu-i așa?”, afirmă Bănică.