O fisură de aproximativ doi metri lungime a apărut pe unul dintre zidurile nou construite în proiectul de restaurare a Cetății de Scaun a Sucevei, la scurt timp după încheierea lucrărilor. Fisura este pe peretele uneia dintre intrările către hala de jos a cetății, peretele gârleciului. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat că explicația pe care a primit-o de la constructori în legătură cu aceasta a fost că este un fenomen care poate să apară în cazul zidurilor nou construite, ”până se așază pământul”. Potrivit directorului Ursu, constructorii au identificat metoda de rezolvare, cu tencuială plastică, iar ulterior, după ”așezare”, retencuirea. Muzeul a anunțat Consiliul Județean Suceava, care la rândul său a notificat firmele de construcții care s-au ocupat de restaurare și urmează ca deficiențele semnalate să fie remediate în cel mai scurt timp.
Pe lângă fisura menționată, muzeul a mai notificat și alte deficiențe, cu solicitarea remedierii: umiditate în unul dintre bastioane și degradarea aleii din curtea exterioară.
Lucrările au garanție doi ani
Aceasta din urmă s-a întâmplat în urma intervenției în rețeaua de canalizare pentru rezolvarea unei probleme într-o hală subterană. Unele dintre deficiențe au apărut, se pare, deoarece proiectantul ”nu a ales cele mai fericite soluții”. ”Din fericire, nu a apărut nici o problemă pe care constructorii să spună că nu o rezolvă”, a declarat Ursu.
Lucrările la Cetatea de Scaun, inaugurate la începutul lunii august 2015, au garanție doi ani. Documentația care a stat la baza restaurării a fost întocmită de arheologul Gheorghe Sion, de la Institutul Național al Patrimoniului.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei, care a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord și închiderea cetății pe această latură, refacerea unor părți din cetate, construcția fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalații electrice, rețea de alimentare cu apă, hidranți și stație de epurare, dar și reabilitarea zonei de protecție.
Construcții de secol XXI
Un perete nou construit la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu fisură în lungime de circa doi metri
