Apariție editorială

Un nou volum semnat de Ovidiu Vintilă: „Magicul circumstanțial: fețe și suprafețe – lecturi și relecturi din literatura modernă și contemporană”



Ovidiu Vintilă
Ovidiu Vintilă

La Editura Junimea – Iași a apărut recent volumul„Magicul circumstanțial: fețe și suprafețe – lecturi și relecturi din literatura modernă și contemporană”, semnat de poetul, eseistul, doctor în istorie Alexandru Ovidiu Vintilă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, și președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni.
Volumul a fost prezentat deja în cadrul Salonului Internațional de Carte Alma Mater Librorum, ediția a IX-a, desfășurat luna trecută la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Despre carte și autor au vorbit, la acel moment, prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru și prof. univ. dr. Simona Modreanu, director al Editurii Junimea.
Autorul spune că a scris în carte numai și numai despre volume ale unor autori care i-au plăcut, scriitori diverși, din generații diferite, autohtoni sau nu, moderni și contemporani, uitați sau care beneficiază de o largă vizibilitate. „Ceea ce îi apropie e ideea de univers uman în centrul căruia trebuie să fie omul, omul plural care se arată a fi împotriva ignoranței și prostiei, «un spectator angajat» al lumii omului și al omului exact așa cum e, înzestrat cu suflet”, a completat Ovidiu Vintilă.
„O alianță de etică a literaturii între modernitate și contemporaneitate”
Prozatorul și jurnalistul Liviu G. Stan susține că cititorul va vedea în cronicile și recenziile care compun volumul semnat de Alexandru Ovidiu Vintilă cum autorul face „slalomuri de schior alpin, sărind cu agilitate de la instinctualul criticii de întâmpinare la răbdarea apolinică a eseistului. Iar zelul exegetic față de avangardiști este admirabil dublat de o mână antrenată în tacticile monografiei. Îmbinate, toate aceste caracteristici alcătuiesc o excelentă verandă conceptuală, dar mai ales o alianță de etică a literaturii între modernitate și contemporaneitate.”
Și Felix Nicolau, prozator, critic literar, poet, eseist spune despre cronicile lui Alexandru Ovidiu Vintilă că nu sunt doar acute și agere, ci și atractive prin nivelul intelectual și de interpretare. „De altfel, multe dintre ele pot fi studiate precum adevărate articole de sinteză și de atitudine. Plecând de la formula fericită a lui André Breton, criticul, literatul și omul de cultură trece de la suprarealiști la opere din cele mai diverse curente și tendințe cu lejeritatea unui acrobat care umple de frisoane publicul, în timp ce el se menține perfect impasibil datorită îndelungilor antrenamente. Asocierile și comparațiile cu care sunt pigmentate analizele dovedesc rafinament și ingeniozitate. Criticul A.O. Vintilă este cel puțin la nivelul poetului A.O. Vintilă. Generos, dar la modul subtil și provocator, încât uneori parcă te satisface mai mult cronica despre o carte decât cartea însăși.”
Palmares
Ovidiu Vintilă a publicat, până în prezent, următoarele cărți: ”caricatura de cretă”, București, Editura Cartea Românească, 2003 (apărută în 2004, Premiul Editurii Cartea Românească la Festivalul–Concurs de poezie „Porni Luceafărul…”, Botoșani, 2002; Premiul pentru debut al Societății Scriitorilor Bucovineni, 2004; nominalizat la Premiul pentru debut în poezie al filialei ieșene a Uniunii Scriitorilor din România, 2004); ”miezonoptice. tradiția rupturii”, Iași, Editura Timpul, 2008 (Premiul Fundației Culturale a Bucovinei, secțiunea poezie, 2009; un grupaj de poeme din acest volum a obținut Premiul I în cadrul Concursului „Natale Oggi”, organizat de „Poesia Attiva”, Torino, decembrie 2008); ”cartea lui koch”, Timișoara, Editura Brumar, 2009 (Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni, secțiunea poezie, 2010).
La Editura Timpul din Iași, în 2011, a publicat ”viața preschimbată”, un grupaj de versuri din această carte a obținut Premiul pentru poezie Octavian Goga, Ciucea – Cluj-Napoca, 2010, precum și Premiul Editurii Dagan, Paris, 2011. De asemenea, autorului i-a mai apărut la Editura Tracus Arte din București, în 2011, un volum de eseistică intitulat ”Demersul dialogic. Semne ale unei experiențe a înțelegerii” (Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni, secțiunea publicistică, 2012). Pe lângă acestea, a mai publicat tomul ”Traian Brăileanu. Întruchipările rațiunii. Fapte, idei, teritorii ale realității din interbelicul bucovinean”, București, Editura Paideia, 2012 (Premiul Restitutio al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași și Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni, ambele în anul 2013), precum și monografia (teză de doctorat la origine) ”Traian Brăileanu. Dialectica unei istorii personale”, București, Editura Tracus Arte, 2013 (Premiul pentru studii interdisciplinare al Societății Scriitorilor Bucovineni și Premiul pentru studiu de istorie al Fundației Culturale a Bucovinei, ambele în 2014). La editura bucureșteană Karth, un imprint Herg Benet, a publicat, în 2014, volumul de poezie intitulat ”obiecte psihice”. În 2017, i-a apărut la Editura Eikon o carte de eseistică, ”Poetici ale sinelui.Faptul-de-a-fi-în-modul-cel-mai-propriu” (Premiul pentru eseu, istorie și critică literară al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, 2018). În anul 2017 primește Premiul pentru critică literară al revistei „Convorbiri literare”. La finele anului 2019, la Editura Charmides, i s-a tipărit volumul de poezie ”Transparența unui popor de foci” (Premiul „Nicolae Labiș” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași și Premiul pentru poezie al revistei Ateneu, ambele în 2020). În 2021, tot la Editura Charmides, a publicat volumul de poezie intitulat ”Insectele imperiului [câte ceva despre orbirea șamanilor]” (Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, 2022). La Editura Eikon, în anul 2022, îi apare o nouă carte de poezie, ”Iglu”.


Ovidiu Vintilă la Salonul de Carte USV
Ovidiu Vintilă la Salonul de Carte USV
Un nou volum semnat de Ovidiu Vintilă: „Magicul circumstanțial: fețe și suprafețe - lecturi și relecturi din literatura modernă și contemporană”
Un nou volum semnat de Ovidiu Vintilă: „Magicul circumstanțial: fețe și suprafețe - lecturi și relecturi din literatura modernă și contemporană”
Ovidiu Vintilă
Ovidiu Vintilă


Recomandări

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Ciubucul logofătului Buhuș