Un nou studiu sugerează că nu alimentația ar fi factorul determinant în „epidemia de obezitate”



La baza răspândirii obezității ar putea sta nu consumul excesiv de calorii, ci lipsa de activitate fizică, sugerează un studiu realizat recent de oamenii de știință de la la Stanford University. Descoperirea este surprinzătoare, dar oferă noi perspective în combaterea „epidemiei de obezitate” care devine tot mai răspândită în lumea contemporană.
Examinând rapoarte asupra sănătății populației SUA, publicate între anii 1988 și 2010, cercetătorii au fost surprinși să constate că numărul de calorii ingerate nu a crescut semnificativ; cu toate acestea, incidența obezității a sporit considerabil. S-a mai observat, în aceste două decenii, un declin considerabil al activității fizice în rândul populației.
Acest studiu observațional nu a identificat o legătură cauză-efect, ci pur și simplu o corelație între inactivitatea fizică și creșterea în greutate, la nivelul populației; totuși, dr. Uri Ladabaum, profesor de gastroenterologie, care a condus cercetările, afirmă:
„Cu toate că nu putem trage, din studiul nostru, concluzii privind cauzele și efectele, descoperirile noastre susțin ideea că sportul și activitatea fizică sunt factori determinați importanți în tendințele legate de obezitate.”
„Ceea ce ne-a surprins cel mai mult”, spune specialistul, „a fost amploarea schimbărilor petrecute în ceea ce privește activitatea fizică în timpul liber.”
Proporția femeilor care spuneau că nu desfășoară nici un fel de activitate fizică a crescut de la 19% la 52% între anii 1998 și 2010; proporția bărbaților inactivi fizic a crescut, în aceeași perioadă, de la 11% la 43%.
În același interval de timp, prevalența obezității a crescut, de la 25% la 35% la femei și de la 20% la 35% în rândul bărbaților. De asemenea, a crescut circumferința taliei – un factor pe care cercetătorii l-au analizat separat de obezitate, identificată pe baza indicelui de masă corporală; atât greutatea excesivă, cât și cantitatea mare de grăsime depusă în jurul taliei sunt factori de risc importanți pentru apariția bolilor cardiovasculare, a cancerului și a altor maladii.
În schimb, surprinzător, numărul caloriilor consumate pe zi nu s-a schimbat semnificativ. Totuși, avertizează dr. Ladabaum, alimentația rămâne un factor cu importanță dovedită pentru starea de sănătate, iar oamenii au tendința de a declara că mănâncă mai puțin decât consumă în realitate.
Sursa: Stanford MEDICINE



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”