Proiectul de acordare a reducerii prețului la abonamente la transportul în comun pentru pensionari, studenți și elevi va fi analizat, mâine, în Consiliul Local Suceava. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferință de presă, că este vorba despre circa 7.000 de persoane care ar beneficia de reduceri. Potrivit proiectului inițiat de PSD, reducerile ar fi acordate nediferențiat, fără a se lua în calcul venitul părinților sau ce pensie au beneficiarii.
Suma totală pe care o acordă Consiliul Local Suceava drept subvenție societății de transport public TPL este de aproape un milion de euro (40 de miliarde de lei vechi). Partea bună a acordării reducerilor la abonamente este, potrivit lui Lungu, că astfel „vom transporta mai mulți călători”. Deși TPL este o societate comercială, aceasta nu funcționează pe principiile economiei de piață, ci trăiește din subvențiile acordate de Consiliul Local.
10 milioane de dolari, subvenții pentru căldura livrată prin Termica în 20.000 de locuințe
Traseele celor 33 de autobuze și șapte microbuze ale TPL sunt considerate nerentabile, mai ales cele pe Ițcani și Burdujeni-Sat, însă, spune primarul de Suceava, „ținta noastră nu este profitul, ci gradul de satisfacție a populației”.
Întrebat ce procent din populația orașului plătește toate taxele și impozitele și nu beneficiază de nici o formă de susținere de la bugetul local, Ion Lungu a răspuns că 50%. Cealaltă jumătate a locuitorilor este subvenționată, într-un fel sau altul.
Numai suma acordată anul trecut pentru subvenționarea gigacaloriei la cele 20.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire a fost de peste 10 milioane de dolari (370 de miliarde de lei vechi). Tot anul trecut, Primăria a dat alte 75 de miliarde de lei vechi pentru majorarea capitalului de la Termica, iar banii s-au dus în bună parte pe salariile compensatorii ale angajaților care au plecat în urma restructurării societății.
Anul acesta, tot pentru subvenții la căldură, primăria a virat în conturile societății Termica 30 de miliarde de lei vechi.
Lungu recunoaște că „toți vin pe spatele primăriei”, dar până acum Consiliul Local Suceava nu a făcut nimic pentru a determina firmele pe care le are în subordine să funcționeze pe baze economice sănătoase.
Solidaritate socială
Un milion de euro subvenții de la bugetul local, pentru ca autobuzele să nu mai circule goale
