Un mic dejun reușit



Foto: Image Source
Foto: Image Source

Se știe că micul dejun este important pentru echilibrarea alimentației. Este și mai adevărat pentru copii, care au nevoi energetice importante la trezire. Și este nevoie de o alimentație corectă pentru a satisface nevoile organismului în acest moment al zilei.
Trei motive.
Corpul se trezește după 10 – 12 ore de abstinență alimentară, iar glicemia este foarte scăzută, de aceea nevoia de energie este imperativă. Spre sfârșitul nopții, corpul secretă un hormon, cortizolul, care participă la trezire și pornește mai multe funcțiuni ale corpului. Începând cu ora 8 dimineața, nivelul de cortizol începe să descrească, noaptea acesta fiind la limitele cele mai mici. Sub influența cortizolului apare foamea și, pentru a nu perturba perceperea senzațiilor alimentare interne (foame – sațietate), este important să se răspundă la această solicitare.
Un alt motiv pentru a lua micul dejun este repartiția aportului caloric zilnic în trei mese. În mod ideal, micul dejun trebuie să conțină 20% – 25% din necesarul zilnic de calorii, prânzul – 40% și cina – 35% – 40%. Dacă micul dejun este insuficient, organismul este privat de calorii, pe care le va reclama seara. Caloriile consumate seara sunt, de obicei, stocate de organism în țesutul adipos. Iar majoritatea studiilor demonstrează că cei mai mulți copii obezi nu iau micul dejun.
Alimentele potrivite pentru micul dejun.
Un mic dejun ideal include 3 familii principale de alimente: cereale (pâine, biscuiți, cereale), lactate, fructe. Se pot adăuga puțină dulceață, ciocolată sau unt și proteine, precum jambonul și ouăle. Se preferă cerealele integrale pentru că se digeră lent, asigurând energie pentru toată dimineața. Fructul aduce vitamine și minerale, dar și fibre, care încetinesc absorbția zaharurilor și prelungesc senzația de sațietate. Corpul trebuie să fie hidratat cu apă, ceai, cafea etc.
Există persoane cărora nu le este foame dimineața.
Aceste persoane au, totuși, aceleași nevoi energetice ca toată lumea. Soluția este decalarea micului dejun, mutarea acestuia la două ore după trezire, când se bea un suc de fructe pentru a declanșa secrețiile gastrice.