Un medicament revoluționar vindecă leziunile măduvei spinării



Accidentările suferite la nivelul măduvei spinării întrerup fluxul constant de semnale electrice dintre creier și restul corpului și pot duce la paralizie. Foto: Shutterstock.com
Accidentările suferite la nivelul măduvei spinării întrerup fluxul constant de semnale electrice dintre creier și restul corpului și pot duce la paralizie. Foto: Shutterstock.com

Un medicament care vindecă leziunile de la nivelul măduvei spinării, stimulând creșterea nervilor spinali și contribuind astfel la vindecarea zonelor vătămate, a fost creat de oamenii de știință americani, informează bbc.com.
Studiul, realizat pe șobolani și publicat în revista Nature, a arătat că mișcările membrelor și controlul asupra vezicii urinare pot fi reinstaurate în anumite grade.
Medicamentul funcționează prin întreruperea sintezei unui fel de „clei” care împiedică celulele nervoase să crească după o accidentare la coloana vertebrală.
Teste suplimentare vor fi necesare, însă reprezentanții programului de cercetare Spinal Research spun că „un progres real” a fost deja făcut prin intermediul acestui medicament.
Accidentările suferite la nivelul măduvei spinării întrerup fluxul constant de semnale electrice dintre creier și restul corpului. Astfel de accidentări pot duce la paralizie.
Cercetătorii de la Case Western Reserve University din statul american Ohio spun că țesutul cicatrizant format după o accidentare împiedică măduva spinării să se repare. Țesutul cicatricial sintetizează substanțe numite proteoglicani, care acționează ca un adeziv, împiedicând creșterea nervilor. Prelungirea celulei nervoase – axon – rămâne prinsă în acel clei, dacă încearcă să traverseze zona vătămată din măduva spinării.
Savanții americani au injectat sub piele o substanță care a ajuns în măduva spinării și a întrerupt procesul de sintetizare a acelui „clei”.
„A fost ceva uimitor – axonii au continuat să crească tot mai mult”, a dezvăluit coordonatorul studiului, profesorul Jerry Silver.
În acest test, 21 dintre cei 26 de șobolani au prezentat anumite grade de recuperare, fie în ceea ce privește capacitatea de mișcare a membrelor, fie în reluarea funcției vezicii urinare.
„Ceea ce am văzut a fost cu adevărat remarcabil. Unii dintre șobolani s-au recuperat fantastic, atât de bine încât cu greu ai mai fi putut să-ți dai seama că în acea zonă a existat o accidentare”, a adăugat cercetătorul american.
Jerry Silver consideră că noul medicament trebuie să fie testat într-o serie de experimente suplimentare, ce vor fi realizate pe animale de talie mai mare, înainte de debutul testelor pe pacienți umani.
El consideră, de asemenea, că medicamentul ar putea fi folosit în combinație cu alte tratamente revoluționare, precum transplantul de nervi și stimularea electrică.
Florin Badescu
Sursa: MEDIAFAX



Recomandări

Operația lui Daniel Bodnar: i-au fost refăcuți corpii vertebrali, dar au fost găsite leziuni importante la nivelul măduvei spinării