Într-o atmosferă solemnă, peste 200 de persoane s-au adunat duminică, 18 august, în localitatea Răbâia, comuna Horodniceni, pentru a participa la ceremonia de înmânare și arborare a drapelului în cinstea eroilor din această localitate. Evenimentul a fost organizat la inițiativa maistrului militar principal în retragere Dumitru Davidel – prim-vicepreședinte onorific al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala „Plăieșii” Suceava, și a avut loc în curtea bisericii din Răbâia.
Drapelul a fost înmânat preotului slujitor al Bisericii „Sfântul Ilie” din satul Răbâia de caporalul (r) Dumitru Florea, militar rănit în Afganistan și președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dezabilități Suceava, și după ce a fost stropit cu agheasmă a fost arborat pe un catarg de 10 metri, simbolizând respectul și recunoștința comunității față de eroii din acest sat care și-au dat viața pentru țară. Momentul solemn a fost marcat de o slujbă de pomenire oficiată în cinstea acestor eroi, toți cei care au luat cuvântul subliniind importanța păstrării memoriei lor vii în inimile noastre.
Ceremonia a atras peste 200 de participanți, majoritatea purtând cu mândrie costume populare, în semn de respect pentru tradițiile și valorile românești. Alături de localnici, la eveniment au fost prezenți elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, cadre militare în rezervă și retragere și reprezentanții conducerii filialei Suceava a Asociației Culturale a Eroilor. De asemenea, senatorul Gheorghiță Mîndruță, fost militar de carieră și membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Senatului, a fost prezent la acest moment de mare importanță pentru comunitate.
„La invitația domnului maistru militar (r) Dumitru Davidel, prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor Suceava, am participat astăzi la Biserica din Parohia Răbâia la un moment emoționant, o slujbă în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și în Al Doilea Război Mondial și la sfințirea și înălțarea pe catarg a unui drapel al României. Am avut plăcerea să mă aflu în mijlocul a numeroși credincioși, unii veniți chiar din București, care au ținut să participe la acest moment solemn. Pentru mine a fost emoție dublă, atât în calitate de senator, secretar al Comisiei de Apărare, cât și de militar în rezervă și veteran al teatrelor de operații.
A fost o onoare să fiu invitat la un moment atât de important pentru comunitate, o dovadă vie a respectului pe care îl purtăm față de sacrificiile înaintașilor noștri și o reamintire a faptului că drapelul național, unul dintre simbolurile țării, trebuie purtat în suflet și cinstit oriunde ne-am afla”, a precizat senatorul Gheorghiță Mîndruță.
Evenimentul din Răbâia a fost nu doar un gest de comemorare, ci și o sărbătoare a spiritului românesc, o ocazie în care comunitatea s-a reunit pentru a cinsti trecutul și a reafirma valorile care definesc identitatea națională. Drapelul arborat pe catargul de 10 metri va rămâne un simbol al eroismului și al unității, reamintind tuturor de sacrificiul celor care au luptat pentru libertate și demnitate.