Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver recomandă o rețetă ușor de preparat pentru după-amiezile de Crăciun petrecute în compania prietenilor – Panforte cu fistic, informează dailymail.co.uk.
Panforte, o prăjitură italiană special preparată cu ocazia Crăciunului, este delicioasă, densă, consistentă și conține multe fructe, fiind un desert ușor de preparat, care poate fi servit împreună cu cafeaua de după prânz.
Numărul de porții: 8-10
Ingrediente:
150 de grame de fistic decojit
150 de grame de migdale decojite
175 de grame de smochine uscate, tăiate în patru
100 de grame de amestec de coji de citrice
o lingură de pudră de scorțișoară
1/2 lingură amestec de condimente
2 linguri de pudră de cacao
50 de grame de făină integrală
25 de grame de unt
150 de grame de miere
150 de zahăr pudră de zahăr brun
2-3 linguri de pudră de zahăr alb
Mod de preparare:
1. Încălziți cuptorul la 150°C – 170°C. Ungeți cu unt și apoi căptușiți fundul unei tăvi de copt înaltă de 20 de centimetri cu hârtie de copt.
2. Puneți fisticul, migdalele, smochinele și cojile de citrice într-un bol termorezistent. Presărați deasupra lor scorțișoara, amestecul de condimente, pudra de cacao și făina. Amestecați.
3. Puneți untul, mierea și zahărul brun într-o cratiță, la foc potrivit, și amestecați până când ingredientele se topesc și formează o compoziție unitară, cu puțin timp înainte de a atinge punctul de fierbere.
4. Turnați această compoziție deasupra amestecului uscat obținut la punctul 2 și amestecați cu o lingură de lemn. Transferați noul amestec în tava de copt și nivelați cu spatele lingurii de lemn.
5. Introduceți tava în cuptor și coaceți timp de 45 de minute, până când la suprafața compoziției vor apărea primele bule. Scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească, înainte de a răsturna prăjitura pe un platou. Presărați pudra de zahăr alb deasupra feliilor tăiate.