Dramatic

Un copil de un an și două luni, cu o greutate de nici patru kilograme, a fost abandonat în spital de mama sa



La un an și două luni, Vasilică ar trebui să cântărească între 10 și 11 kilograme
La un an și două luni, Vasilică ar trebui să cântărească între 10 și 11 kilograme

Caz tulburător la Spitalul Suceava, unde un copil de un an și două luni cântărește cât un nou-născut și trăiește într-un incubator. Vasilică T., din Mironu, suferă de o malformație congenitală care-l împiedică să se dezvolte normal și, potrivit cadrelor medico-sanitare, a fost abandonat în spital de mamă, la câteva luni de la venirea sa pe lume. Cea care i-a dat viață și trebuia să vegheze la bunăstarea lui l-a lăsat în grija străinilor atunci când starea lui de sănătate s-a agravat, spun angajații de la Spitalul Suceava. Cazul a fost preluat de specialiștii de la Protecția Copilului, care alături de cadrele medicale luptă acum să-l salveze pe Vasilică. Drama băiețelului a sensibilizat și opinia publică, după ce imagini cu acest copil care la un an și două luni arată și se comportă ca un bebeluș au început să circule pe rețelele de socializare. Postările de pe Facebook ale unei mămici care l-a fotografiat în salonul din Reanimarea secției de Pediatrie, acolo unde se află internat Vasilică, au strâns mii de accesări pe internet, iar mai mulți oameni s-au grăbit să-l ajute. La Spitalul Suceava au început să sosească donații în hrană și îmbrăcăminte pentru copilul abandonat de propria mamă pentru simplul fapt că era mult prea bolnav.
Dr. Tiberius Brădățan: „Dacă am încerca să-l îngrășăm forțat îl omorâm. Inima ar fi suprasolicitată și nu ar rezista”
Vasilică T. s-a născut pe 21 ianuarie 2014, în maternitatea Spitalului Suceava. „Malformație cianogenă de cord și microcefalie”, a fost diagnosticul crunt al medicilor. „Este o anomalie la nivelul inimii și a vaselor mari de sânge care-l împiedică să crească și să ia în greutate, precum și o dezvoltare deficitară a craniului și creierului”, explică purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădățan. „Copilul suferă și de malnutriție severă. Dacă am încerca să-l îngrășăm forțat îl omorâm. Inima ar fi suprasolicitată și nu ar rezista”, spune fără ocolișuri medicul.
La câteva luni de la naștere, în noiembrie, Vasilică a ajuns la spital. Era răcit, iar mama l-a adus pentru tratament. L-a lăsat acolo și nu s-a mai întors niciodată după el. „Am luat legătura cu cei de la Protecția Copilului, care au contactat familia copilului. Mama a declarat că nu poate să-l întrețină și astfel băiețelul a devenit un caz social”, arată dr. Tiberius Brădățan.
Slăbit de foame și cu multiple suferințe organice, Vasilică a ajuns să trăiască într-un incubator. Această cutie transparentă de plastic i-a devenit casă și îi asigură un mediu steril și o temperatură constantă. La greutatea lui de nici patru kilograme, la vârsta de un an și două luni, și la problemele de sănătate pe care le are, orice microb pe care l-ar contracta ar putea să-i fie fatal. Medicii încearcă să-l stabilizeze suficient cât să poată suporta o intervenție chirurgicală la inimă. Operația ar fi singura lui șansă de supraviețuire pe termen lung, însă nu-i va rezolva și celelalte probleme cu care s-a născut. Va rămâne pentru totdeauna cu un retard neuromotor, dezvăluie dr. Tiberius Brădățan.
Vasilică va fi preluat astăzi de specialiștii de la Centrul Terapeutic Blijdorp Suceava
După ce a fost tratat de afecțiunea respiratorie pentru care a fost internat la Pediatrie în noiembrie 2014, Vasilică a fost transferat la Iași, într-o secție de cronici a Spitalului de copii „Sf. Maria”. Aici a fost evaluat de specialiștii în cardiologie, iar la sfârșitul lui ianuarie 2015 s-a întors la Spitalul Suceava. Urma să fie tratat în această unitate medicală până când va fi suficient de puternic pentru viitoarea operație. Infirmiera Doina Gafencu își amintește de prima zi în care l-a văzut: „Era mic, slab, amărât, vânăt, n-avea putere nici să tragă cu biberonul. L-am hrănit cu sondița vreo două săptămâni. După aia a început să prindă un pic la puteri și să mănânce singur. Și a luat puțin câte puțin în greutate”.
La un an și două luni, Vasilică ar trebui să cântărească între 10 și 11 kilograme. În schimb, el are o greutate de nici patru kilograme, exact cât un bebeluș. Spre deosebire de alți copii de vârsta lui, nu merge și nici nu vorbește. Stă zi și noapte în incubator și bea lapte cu biberonul, după ce o perioadă bună de timp a fost hrănit cu seringa. Este un copil liniștit, care doarme mai tot timpul. Plânge rar și doar atunci când îi este foame, spun cadrele medico-sanitare.
Astăzi, Vasilică va fi preluat de specialiștii de la Centrul Terapeutic Blijdorp din Suceava. Va fi îngrijit aici până săptămâna viitoare, când va fi dus pentru a doua oară la Iași, la recontrol. „După evaluarea de la Iași va fi internat cel mai probabil la Tg. Mureș pentru operația la inimă”, completează dr. Tiberius Brădățan.
Între timp, Vasilică s-a îngrășat câteva grame și a învățat să zâmbească. S-a atașat de cadrele medico-sanitare care îl îngrijesc. Mariana Nicoleta Niharniuc, una dintre mămicile internate la Pediatrie, povestește despre legătura care s-a creat între copilul abandonat și personalul sanitar: „Este foarte bine îngrijit. Este hrănit, este schimbat și zâmbește la toate asistentele. Le recunoaște când vin să-i dea să mănânce”.




Recomandări