Un compus regăsit în ouă sporește sentimentul de încredere



Triptofanul, un compus regăsit în ouă, dar și în ciocolată, carne roșie, spanac, banane și carne de curcan, sporește sentimentul de încredere în ceilalți, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Leiden, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii olandezi au efectuat un experiment în cadrul căruia au rugat câțiva voluntari să se împartă în grupe de câte doi și să ia parte la un joc al încrederii.
În timpul jocului, câte un membru din fiecare grup primește o sumă de bani și i se oferă posibilitatea să dea o parte din ea partenerului. Jocul prevede ca suma oferită să se tripleze, moment în care persoana împrumutată va restitui banii primiți inițial.
Jocul este considerat un mod de evaluare a încrederii, deoarece primul jucător poate avea o situație mult mai bună, dar numai dacă are suficientă încredere în al doilea jucător încât să îi ofere la început o sumă mare de bani.
Participanții la experiment au primit suc de portocale, iar, în jumătate dintre cazuri, în suc s-a adăugat triptofan.
Jucătorii care au băut suc de portocale cu triptofan au oferit perechilor lor aproape cu 40% mai mulți bani, potrivit rezultatelor studiului publicat în revista Psychological Science.
„Încrederea interpersonală este un element esențial al vieții sociale și al comportamentului de cooperare (…). Suplimentarea aportului de triptofan și consumarea alimentelor care conțin triptofan promovează încrederea interpersonală într-un mod accesibil, eficient și sănătos”, au afirmat cercetătorii olandezi în studiul respectiv.
Triptofanul se formează în organism în timpul digerării unor proteine și este un element de construcție a serotoninei, hormonul «stării de bine» din creier. Este, de asemenea, un sedativ natural, ceea ce explică starea de somnolență după o masă cu multă friptură de curcan.