Un clujean a gătit 800 porții de mâncare pentru copiii unei grădinițe cu jumătate de litru de ulei



Un blogger clujean a gătit 800 de porții de mâncare pentru copiii de la o grădiniță din Cluj-Napoca folosind mai puțin de o jumătate de litru de ulei, experimentul făcând parte dintr-un program inițiat de Primărie privind alimentația sănătoasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Profesorul Nicolae Hâncu, președintele onorific al Federației de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că experimentul militează pentru înlocuirea alimentelor nesănătoase cu mâncăruri la fel de gustoase, dar care nu conțin coloranți, conservați și alte substanțe nocive.
Bloggerul Adrian Hădean a reușit să gătească 800 de porții de mâncare pentru copiii de la o grădiniță din Cluj-Napoca, folosind mai puțin de jumătate de litru de ulei. Mâncarea – ciorbe, ștrudel, fursecuri – le-a fost oferită copiilor în mai multe zile.
„Proiectul a fost început în luna noiembrie, când a avut loc un control al specialiștilor în grădinițele clujene, în urma căruia s-au constatat destul de puține nereguli. La una sau două grădinițe se foloseau în meniu crenvurștii și, de asemenea, erau câteva nereguli la raportul de dulciuri rafinate. În sfârșit, acum, site-ul este aproape gata, acolo se pot găsi toate rețetele culinare, iar părinții care nu știu ce să gătească pot găsi meniuri adecvate. Acțiunea noastră este foarte bine conturată și reprezintă o premieră în România și în țările din jurul nostru”, a declarat Hâncu.
Medicul clujean a explicat că aportul caloric al meselor pe care le consumă un copil de grădiniță trebuie să fie între 1.400 și 1.800 de calorii, dar aceste repere sunt valabile doar dacă micuții fac mișcare.
La rândul său, bloggerul Adi Hădean a spus că se poate mânca foarte sănătos și cu șapte lei pe zi.
Unul dintre secrete este însă buna organizare, în sensul că bucătarii trebuie să știe din timp ce vor găti pe o perioadă destul de lungă de timp, pentru ca apoi să folosească această previziune în beneficiul lor și să poată negocia prețurile cele mai bune.
El a reușit să compună 100 de rețete, care vor fi postate pe un site unde pot fi accesate de oricine.
„În acest fel se poate găti timp de 40 de zile consecutiv fără să repeți meniul. Uneori, copiii mai fac nazuri, deși mâncarea este la fel de gustoasă ca aceea care le place lor și eu cred că ar trebui să procedăm deștept. Copiii sunt păcăliți cu povești să mănânce tot felul de lucruri nesănătoase. Atunci să le spunem povești pentru a-i convinge să mănânce și sănătos. Am reușit să conving un copil să dea gata o porție întreagă de brânză cu fructe de pădure, deși el spusese clar că lui nu-i plac fructele, după ce i-am spus că au fost culese de piticii Albei-ca-Zăpada”, a spus Adi Hădean.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a adăugat că programul va cuprinde și o serie de demonstrații în cadrul cărora bucătarii grădinițelor clujene vor încerca rețetele compuse de Adi Hădean.
„Am reușit să demonstrăm că, din mai puțin de șapte lei, copiii pot fi hrăniți în grădinițe cu rețete sănătoase, cu un număr de calorii echilibrat. Este foarte important să promovăm acest tip de alimentație în grădinițe, pentru că boala cea mai gravă care-i amenință pe cei mici este obezitatea. Grădinițele de stat vor fi monitorizate în ce privește tipul de alimentație”, a spus Sorin Apostu.
Nicolae Hâncu a avertizat că, în prezent, bolile de nutriție și metabolism, alături de patru boli netransmisibile – cele cardio-vasculare, cerebro-vasculare, cancerul și bolile cronice pulmonare – produc cea mai mare mortalitate în lume.